Két egyedülálló kávékülönlegesség

Hirdetés

A NESPRESSO LEGÚJABB LIMITED EDITION KÁVÉŐRLEMÉNYEIVEL RUANDA ÉS MEXIKÓ KÖZÖSSÉGEIT MUTATJA BE A KÁVÉRAJONGÓKNAK

Két különleges közösség, két egyedülálló kávé, melyeket a szakértelem egyesít: íme az UMUTIMA wa Lake Kivu és a TANIM de Chiapas

A Nespresso kávészakértői minden évben új Limited Edition őrleményeket alkotnak, örömteli meglepetést szerezve ezzel a világ kávérajongóinak. Két legújabb, különleges Limited Edition kávéjának bemutatásához a Nespresso a ruandai Kivu-tó és a mexikói Chiapas termelőihez látogatott el – két igencsak különböző közösséghez, melyeket mégis egyesít az odaadás és a szakértelem, ahogyan ültetvényeiket gondozzák.

Hirdetés

A termőterületek megnevezése mellett mindkét Limited Edition kávé neve magában foglalja az adott közösség nyelvén a ‘szív’ szót, ami tükrözi a közösségek szenvedélyes elkötelezettségét. Az UMUTIMA wa Lake Kivu jelentése magyarul: Kivu-tó szíve , a TANIM de Chiapas pedig a Chiapas szívének megfelelője.

A Nespresso, amelynek neve egyet jelent a minőséggel és a kávé tökéletes ismeretével, örömmel mutatja be e két apró, ám hatalmas tudással bíró és lelkes kávétermelő közösséget, amelyek közül az egyik modern feldolgozási technológiáiról ismert, a másik pedig arról, hogy hagyományos módszereik apáról fiúra szállnak. Ezek a farmerek elkötelezetten törekszenek a lehető legkiválóbb minőségű kávé termelésére; a Nespresso mindezt elmélyült pörkölési és őrlési ismereteivel egészítette ki, s így születtek meg a különleges UMUTIMA wa Lake Kivu és a TANIM de Chiapas kávék.

A ruandai Kivu-tó sűrűn lakott és gondosan művelt partvidékén rengeteg apró, ám magas szinten modernizált kávéültetvény működik. A kávétermelés a reneszánszát éli ezen a vidéken, s az itteni farmerek a legújabb technológiák segítségével dolgozzák fel a termést, amely így a legfinomabb és leggazdagabb aromájú Arabica kávék közé tartozik. A termelők kizárólag az érett kávécseresznyéket szedik le – természetesen kézzel –, s ezt követi a szigorú válogatás, aminek köszönhetően csakis a tökéletes kávészemek maradnak a kínálatban. Manapság úgy tartják, hogy Ruandából származnak Kelet-Afrika legédesebb és legízletesebb kávéi.

A Nespresso kávészakértői a zöld kávészemek osztott pörkölésével gazdagítják tovább ezt a kivételes ízvilágot. A zöldkávé egyik felét enyhén pörkölik, ami kiemeli a gyümölcsös ízjegyeket, a másik felére viszont erősebb pörkölés vár, ami erőteljes ízt és textúrát ad. A Nespresso kávészakértői ezzel a módszerrel biztosítják, hogy e kávé egyedi és komplex jellege tökéletesen érvényesüljön a csészében.

A mexikói Chiapas egészen más világ: itt a kávé magas, vulkanikus hegyoldalakon terem, s az ültetvények közt avokádó- és narancsligetek illatoznak. Chiapas köztudottan a legjobb minőségű mexikói kávék termőhelye, melyeknek egyedi ízvilága a csonthéjas gyümölcsök és a kakaó aromáit idézik.

Az itt élő farmerek hagyományos gazdálkodási módszereket alkalmaznak, s mesterségbeli tudásuk apáról fiúra száll – annál is inkább, mivel földjeik a házuk körül terülnek el, tehát ültetvényük az otthonuk szerves része. Ezek a termelők nemzedékek óta a dús, trópusi esőerdők árnyékában termelik kávéjukat, elnyújtva ezzel az érés folyamatát, amellyel biztosítják a kiváló minőséget és a kifinomult aromákat.

A Nespresso tudása még különlegesebbé varázsolja a Chiapas területéről származó kávészemeket. A szakértők itt is az osztott pörkölési technikát alkalmazzák. A paraméterek azonban eltérőek: a kávé egy részét hosszan, alacsony hőmérsékleten pörkölik, hogy megóvják a mogyorós és pirított gabonás ízjegyeket, míg a másik rész rövidebb, erőteljesebb pörkölése fokozza a kávé intenzitását, és selymesen lágy textúrát ad neki.

Bár a két régióban eltérő módszerekkel termelik a kávét, a két közösség odaadó munkája és különleges közösségi szelleme végül ugyanarra az eredményre vezet: a legkiválóbb minőségű kávéhoz, aminek értékét világszerte elismerik” – mondta Karsten Ranitzsch a Nespresso kávészakértője.. “Az UMUTIMA wa Lake Kivu és a TANIM de Chiapas egyaránt Pure Origin őrlemények, hiszen a hozzájuk felhasznált kávé 100 százalékban az adott országokból származik – mi pedig osztott pörkölési technikánk segítségével tovább gazdagítottuk belső értékeiket, s így tökéletes kávéélményt alkottunk. Most szeretnénk megosztani ezt az élményt Club-tagjainkkal is, akik örömmel ismerkednek a világ új, izgalmas ízeivel” – tette hozzá.

A kávék ízprofilja

UMUTIMA wa Lake Kivu

A könnyed textúra és a gyümölcsös ízjegyek frissítő elegyét élvezetes utóíz koronázza meg.

Espresso formában elkészítve a legélvezetesebb.

Intenzitás: 6

TANIM de Chiapas

Karakterét selymesen lágy textúrája, pirított gabonás aromája és mogyorós ízjegyei határozzák meg.

Espresso vagy Ristretto formában elkészítve a legélvezetesebb.

Intenzitás: 7

Mind az UMUTIMA wa Lake Kivu, mind pedig a TANIM de Chiapas remekül harmonizál a tejjel, így a Nespresso kávészakértőinek ajánlásával érdemes megkóstolni őket Cappuccino, Latte Macchiato formában, vagy akár egyszerűen egy kevés tejjel.

A Nespresso UMUTIMA wa Lake Kivu és TANIM de Chiapas kávéi 2016. január 25-től korlátozott ideig vásárolhatók meg világszerte a Nespresso Boutique-okban, s ugyancsak ekkortól rendelhetők meg telefonon a Nespresso Clubon keresztül, illetve online a www.nespresso.com oldalon kapszulánként 140 Ft-os fogyasztói áron.

Receptek:

KORIANDER LONG DRINK

01

NEHÉZSÉG:

Közepes

ELKÉSZÍTÉS:

10 perc

ESZKÖZÖK:

HOZZÁVALÓK:

  • UMUTIMA wa Lake Kivu kapszula
  • 80 ml ananászlé
  • 15 ml limelé
  • 20 ml cukorszirup
  • 5-6 koriander levél
  • Törtjég és jégkockák

ELKÉSZÍTÉSI MÓD:

– Hűtse le a poharat a jégkockák segítségével.
– Öntse a shakerbe az 15 ml friss limelevet, a 80 ml ananászlevet és a 20 ml cukorszirupot, majd adjon hozzá 5 közepes méretű korianderlevelet, és rázza jól össze 6-7 jégkockával.
– Töltsön tört jeget egy üvegpohárba, és öntse bele a keveréket.
– Ezután készítsen egy espresso-t (40 ml) azUMUTIMA wa Lake Kivu őrleményből a shakerbe, és jól rázza össze 4 jégkockával.

– Öntse az előkészített ital tetejére, ügyelve a rétegek megtartására.
– Díszítse friss korianderrel.

MARGARITA KÁVÉ

Hirdetés
02

NEHÉZSÉG:

Közepes

ELKÉSZÍTÉS:

10 perc

ESZKÖZÖK:

  • 1 Y-pohár
  • Shaker
  • Kistányér

HOZZÁVALÓK:

  • TANIM de Chiapas kapszula
  • 20 ml agave szirup
  • 40 ml friss limelé
  • Törtjég és jégkockák
  • Díszítéshez limehéj

ELKÉSZÍTÉSI MÓD:

– Keverje össze a lime levét 20 ml agave sziruppal, majd rázza össze egy shakerben 5-6 jégkockával.
– Öntsön sót egy kistányérba. Vizezze be a pohár száját és mártsa bele a sóba, majd adjon hozzá 2 evőkanál tört jeget.
– Öntse az előkészített italt az Y-pohárba.
– Készítsen egy ristretto-t (25 ml) a TANIM de Chiapas kávéőrleményből a shakerbe és rázza jól össze a jéggel.

-Miután a kávé kihűlt, adagolja az előkészített italra, ügyelve a rétegek megtartására.
– Díszítse az italt limehéjjal.

CITROMFÜVES BÉCSI KÁVÉ

03

NEHÉZSÉG:

Könnyű

ELKÉSZÍTÉS:

7 perc

ESZKÖZÖK:

HOZZÁVALÓK:

  • UMUTIMA wa Lake Kivu kapszula
  • 1 teáskanál gyömbérlekvár
  • 25 ml citromfű szirup
  • Tejszínhab
  • Friss citromfű a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉSI MÓD:

– Készítsen ízesített tejszínhabot a habszifon segítségével, melyhez 300 ml habtejszínt és 25 ml citromfű szirupot használjon.

– Tegyen 1 teáskanál gyömbérlekvárt a Nespresso Lungo csészébe és készítsen el egy espresso-t (40 ml) az UMUTIMA wa Lake Kivu őrelményből.

– Díszítse az italt a tejszínhabbal és friss citromfűvel.

POPCORN CAPPUCCINO

04

NEHÉZSÉG:

Könnyű

ELKÉSZÍTÉS:

5 perc

ESZKÖZÖK:

HOZZÁVALÓK:

  • TANIM de Chiapas kapszula
  • 10 ml tonkabab szirup
  • 60 ml hideg tej
  • Díszítéshez édes popcorn

ELKÉSZÍTÉSI MÓD:

– Készítsen 60 ml tejből tejhabot a Nespresso Aeroccino vagy kávégépének tejhabosító funkciója segítségével, majd keverjen hozzá 10 ml tonkabab szirupot.

– Készítsen egy espresso-t (40 ml) a TANIM de Chiapas őrleményből a Cappuccino csészébe, és óvatosan öntse a tejhabot a kávéra.

– Díszítse néhány szem édes popcorn-nal.

 

Mondd el a véleményed

Különleges kávétermesztők

„Játssz jól!”