100 éves linzer recept: A klasszikus, ahogy a nagymamáink sütötték

Hirdetés

A linzer az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény, de év közben is sokan szívesen készítik, hiszen omlós, édes és gyümölcslekvárral töltve egyszerűen ellenállhatatlan. Ez a recept a hagyományos, több mint 100 éves módszer alapján készült, amit nagyanyáink is használtak.

Hozzávalók

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (vagy zsír, ha igazán hagyományos ízvilágot szeretnél)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • Reszelt citromhéj (opcionális, a különleges ízért)

Töltelékhez és díszítéshez:

Hirdetés
  • 15-20 dkg baracklekvár vagy ribizlilekvár
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. Tészta elkészítése:
    • A lisztet szitáld egy nagy keverőtálba, majd morzsold bele a hideg vajat.
    • Add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót és a reszelt citromhéjat.
    • A tojássárgáját is keverd bele, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát, amíg sima, homogén nem lesz. (Ne gyúrd túl sokáig, hogy a tészta omlós maradjon!)
    • Csomagold fóliába, és tedd hűtőbe pihenni legalább 1 órára.
  2. Kiszaggatás és sütés:
    • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
    • Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra.
    • Szaggass ki köröket, és a körök felének közepébe szúrj lyukat egy kisebb formával (ez lesz a linzer teteje).
    • Helyezd a korongokat sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd őket 8-10 percig, amíg enyhén aranyszínűek lesznek.
  3. Töltés és összeállítás:
    • Amikor a korongok kihűltek, kend meg a lyuk nélküli részeket lekvárral, majd helyezd rá a lyukas tetejét.
    • Szórd meg porcukorral a kész linzereket.

Tippek a sikerhez

  • Zsírral vagy vajjal? A zsírral készült változat autentikusabb, és még omlósabb lesz a tészta, de a vaj is remek választás.
  • Tárolás: A linzerek 2-3 nap alatt érik el a legjobb állagot, mert a tészta megpuhul a lekvártól. Zárt dobozban, hűvös helyen akár 1 hétig is eláll.

Miért különleges ez a recept?

Ez az egyszerű, de tökéletes arányú recept generációról generációra öröklődött. A régi időkben a vajat vagy zsírt mindig kézzel dolgozták el a liszttel, és az ünnepi asztal egyik elmaradhatatlan része volt. Próbáld ki te is, és éld át a régi idők hangulatát egy falatban!

Mondd el a véleményed

Hatoslottó nyerőszámok 2025. 51. hét csütörtöki sorsolás – ezeket a számokat húzták december 18-án

Vicces újévi köszöntők 2026-ra – röviden