A linzer az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény, de év közben is sokan szívesen készítik, hiszen omlós, édes és gyümölcslekvárral töltve egyszerűen ellenállhatatlan. Ez a recept a hagyományos, több mint 100 éves módszer alapján készült, amit nagyanyáink is használtak.
Hozzávalók
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj (vagy zsír, ha igazán hagyományos ízvilágot szeretnél)
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- Reszelt citromhéj (opcionális, a különleges ízért)
Töltelékhez és díszítéshez:
- 15-20 dkg baracklekvár vagy ribizlilekvár
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- Tészta elkészítése:
- A lisztet szitáld egy nagy keverőtálba, majd morzsold bele a hideg vajat.
- Add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót és a reszelt citromhéjat.
- A tojássárgáját is keverd bele, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát, amíg sima, homogén nem lesz. (Ne gyúrd túl sokáig, hogy a tészta omlós maradjon!)
- Csomagold fóliába, és tedd hűtőbe pihenni legalább 1 órára.
- Kiszaggatás és sütés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra.
- Szaggass ki köröket, és a körök felének közepébe szúrj lyukat egy kisebb formával (ez lesz a linzer teteje).
- Helyezd a korongokat sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd őket 8-10 percig, amíg enyhén aranyszínűek lesznek.
- Töltés és összeállítás:
- Amikor a korongok kihűltek, kend meg a lyuk nélküli részeket lekvárral, majd helyezd rá a lyukas tetejét.
- Szórd meg porcukorral a kész linzereket.
Tippek a sikerhez
- Zsírral vagy vajjal? A zsírral készült változat autentikusabb, és még omlósabb lesz a tészta, de a vaj is remek választás.
- Tárolás: A linzerek 2-3 nap alatt érik el a legjobb állagot, mert a tészta megpuhul a lekvártól. Zárt dobozban, hűvös helyen akár 1 hétig is eláll.
Miért különleges ez a recept?
Ez az egyszerű, de tökéletes arányú recept generációról generációra öröklődött. A régi időkben a vajat vagy zsírt mindig kézzel dolgozták el a liszttel, és az ünnepi asztal egyik elmaradhatatlan része volt. Próbáld ki te is, és éld át a régi idők hangulatát egy falatban!
Mondd el a véleményed