Bemutatkozik a Hello Hurricane (portré)

Hirdetés

HelloHurricane_image_01

Kérlek mutassátok be a zenekart! Kikből áll a banda? Milyen zenét játszotok?

Tamás:

Hirdetés

2012-ben alakult a banda, indie és alternatív rock műfajon belül kezdtünk el zenélni. Eleinte a populárisabb brit vonalon mozogtunk, de mióta nevet váltottunk, egyre inkabb a kevesbé egyértelmű, “alternatív” megoldások érdekelnek minket; mindig törekszünk valami újra. Az elmúlt másfél évben indult be igazán a karrierünk, megfordultunk néhány tehetségkutatón (ezekből hármat meg is nyertünk), így lehetőségünk nyílt végre nagyobb közönség előtt is bemutatkozni.

 Honnan jött a zenekar neve? Miért pont Hello Hurricane?

Ábel:

Én még nem voltam tag, amikor megkapta a Five Salmons nevet a zenekar, de szerintem egyértelmű, hogy miért volt szükség váltásra. Kellett egy komolyabb, “menőbb” név, hogy minket is komolyabban vegyenek.

Tamás:

Egy végtelenül hosszúnak tűnő ötletelés után sikerült megtalálni a Hello Hurricane nevet, ami hihetetlen ugyan, de mindenkinek elsőre tetszett.

Ki mit csinált a zenekar előtt?

Balázs:

Suliba jártunk előtte, sőt még azóta is. Azt sajnos nem lehet megtenni, hogy egy kezdő zenekar csak a zenéléssel foglalkozzon, az túl könnyű, túl szép lenne.

Honnan merítitek az ihletet a dalaitokhoz? Hogyan születnek a dalaitok? Mi zajlik bennetek belül?

Tamás:

Többnyire két dolog az, ami (dal)szövegírásnal befolyásol: a dallam, – amit először Benitől-, majd kesőbb a bandától hallok- , illetve a saját elgondolásom. Ez lehet első hallgatás utáni első benyomás, vagy egy emlék, vagy valami, ami éppen aktuálisan foglalkoztat. Nyilván rettentően fontos, hogy a dal összeérjen tematikájában és hangzásában/hangulatában. És persze Benivel is folyton kommunikálok, így javítgatva a szövegen, amíg az ki nem alakul véglegesen egy-két próba után.

Kik alkotják a rajongói körötöket?

Balázs:

Tapasztalataink szerint a koncertekre nagyrészben a fiatalabb korosztály képviselői érkeznek, ám volt már rá példa, hogy idősebb nézőktől is kaptunk jó véleményeket. Sok visszajelzést kapunk külföldről is, aminek nagyon örülünk.

 Ha meg kellene fogalmazni, mi a zenekar ars poeticája? Mitől lesz egy dal semmi mással össze nem téveszthetően Hello Hurricane-es?

Balázs:

Az ars poeticánk szerintem az, hogy olyan zenét csinálunk, amilyet csak szeretnénk, ebben gyakorlatilag nem szabunk magunknak semmilyen külső korlátot. Az, ha a végeredmény másoknak is tetszik az nagyon jó, de ha önmagában csak ez lenne a cél, akkor egészen más irányba kéne indulnunk. Szép lassan készülnek az új számok az első LP-hez, szerintem hangszerelésben, dalszerkezetekben, ritmikában, énekdallamban sokkal kísérletezőbb számokat írunk, mint a hasonló stílusú bandák. Én már annyira az indie vonalat nem is érzem a zenénkben, mint a korábbi számainkban. Ehhez társul a két énekesünk hangja, tényleg úgy gondolom, hogy ez első lemezünk megjelenésére érdemes lesz várni.

 Patrónusként működtök közre a , a Kikeltető (Facebook oldala: https://www.facebook.com/kikelteto) idei kiadásában. Mesélnétek erről részletesebben?

Ábel:

Tavaly megnyertük a Kikeltetőt, így a szervezők idén felkértek, hogy szálljunk be a verseny sajátos patrónusrendszerébe. Ez nagyjából annyit jelent, hogy az elődöntők során kiválasztunk egy zenekart, ami mindannyiunknak tetszik és “nyereményként” szárnyaink alá vesszük őket. Ez lehet közös koncert, vagy csak egy kis felvilágosítás egy zenekar életének megszervezéséről, így reményeink szerint egyszerűbb lesz nekik elindulni.

 Balázs:

Valamint hatalmas pacsi Ábelnek, aki elvállalta, hogy egy általa kiválasztott zenekarnak segít felvenni, megkeverni, masterelni, és szükség esetén producelni is egy számot, szerintem ez elég nagy segítség akármelyik induló bandának.

gozsdu manó

Ma, 2015.október 9-én, pénteken a Griffins után léptek fel a budapesti Gozsdu Manó Klubban. Mivel készültök aznap estére?

Balázs:

Történelmi koncertnek leszünk majd szem- és fültanúi, hiszen Márióval ez lesz az első hivatalos, nyilvános fellépésünk!

Dobosposzton változás történt a nyáron. Ambrust Divényi Márió váltotta. Hozott-e ez valamilyen váltást a zenekar zenei stílusában?

Ábel:

Mivel az új dobos kiválasztásakor az is fő szempont volt, hogy mennyire tud alkalmazkodni a számokhoz és mennyire érzi otthon magát a stílusban, nem volt szükségünk nagy átalakításokra.

Balázs:

Még csak pár hét telt el Ambrus távozása óta, az idő még nem volt elegendő ahhoz, hogy egy új stílus kialakuljon. Egyelőre a régebbi számok átvételével foglalkozunk többnyire.

 Fellépések előtt van valamilyen kabalátok, avagy rituáléitok, amit mindig megcsináltok?

Balázs:

Igen sajátos, együtt éneklős, bemelegítős közös ráhangolódás a koncert előtti közvetlen percekben.

Ábel:

Andi, a managerünk hoz mindenkinek egy Snickerst, és azt megesszük a backstageben.

snickers

Mit lehet tudni a terveitekről?

Tamás:

Ősszel Budapesten koncertezünk és sor kerül első vidéki klubkoncertünkre is, szombaton a Ten Years Before meghívására Pécsre utazunk.

Lesz egy nagyszabású Hello Hurricane & Friends Halloween-parti is novemberben, ahol vendégelőadókkal lépünk fel és a koncertek után mi dj-zünk, már nagyon várjuk, kimaxoljuk a Youtube-disco fogalmát.

Közben dolgozunk az album új dalain és jövő év elején talán egy külföldi meghívásnak is eleget teszünk, de erről még nem árulhatunk el többet.S amint kijön az album, forgatunk végre egy videoklipet is, szóval elég izgalmas dolgok jönnek!

Mi pedig nagyon várjuk már a Veletek kapcsolatos újdonságokat, fejleményeket! Köszönöm szépen az interjút!

Széles L. Gábor
2015.10.09

Mondd el a véleményed

Oroszok Szíriában: egy nap alatt 300 felkelőt öltek

Leon kombi másképp