2015-ben egyesül a BOR KULTÚRA A SPORTTAL

Hirdetés

Szabadi Diána a 2014. Magyarországi Siketek Szépségkirálynője a nagykövete :

a 2015 Nemzeti Bor Maraton-nak

Szabadi Diánát, a 2014. Magyarországi Siketek Szépe verseny első helyezettjét, kérték fel a szervezők a jövő májusban induló Nemzeti Bor Maraton országos rendezvénysorozat jótékonysági nagykövetévé. A programsorozat a 2015 esztendő egyik legnagyobb bormarketingje és egyben sporteseménye, amely egy több mint 2500 kilométeres futással köti össze Magyarország 22 borvidékének közel 120 települését.

Hirdetés

Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton ötletgazdája és programigazgatója a bemutatkozó sajtótájékoztatón elhangzott hogy jótékonysági kampányt is indítanak: ennek keretében tíz kandidáló alapítvány közül a közönségszavazáson az első három helyre befutó szervezetek számára egy-egy millió forintot adnak át. Dlusztus Imre borászati szakíró, a program borszakmai részének koordinátora kihangsúlyozta, hogy célként tűzték ki a kevéssé ismert borvidékek, bortermő helyek bemutatkozását is. A Maraton egyes szakaszaira külön is lehet jelentkezni, a részletes versenykiírás elérhető a kezdeményezés honlapjáról. A tizenegy napon át tartó Nemzeti Bor Maraton 2015. május 23-án a Bács-Kiskun megyei Hajósról indul, Csongrád megyében pedig Ásotthalmot, Csongrádot, Mórahalmot, illetve Szegedet érinti. Érdekesség ez utóbbi állomás kapcsán, hogy a rendezvény helyi háttérbiztosítását az Alsóvárosi Polgárőr Közhasznú Egyesület vállalta magára, amelynek Szabadi Diána is tagja.

szabadidiana1

A Bor Maraton legfőbb üzenete:

Magyarország egyetlen, sokszínű és összefüggő borvidék, hogy “Együtt fut a Nemzet!”.

A kezdeményezésnek még saját dala is készült, amelyet FankaDeli újkori regős szerzett.

– Mit jelent számodra hogy a Bor Nagykövete lettél?

– „Számomra, hogy a Nemzeti Bor Maraton nagykövete lehettem nagyon megtisztelő! Hiszen egyik fontos feladatomnak tekintem, hogy a sérült embertársaimon segíthessek. Ennek egyik legszebb példája ez a nagyszerű kezdeményezés is! Hiszen a tíz támogatott alapítvány közé a szívemnek egyik legkedvesebbike is bekerült. A Nemzeti Bor Maraton jótékonysági nagykövete feladatai közé tartozik, hogy mindenkit megtudjunk szólítani, hogy a hazánk csodálatos borvidékei mellett tudjunk együtt – ez mindent elárul – mozogni. Hiszek abban, hogy ez a rendezvény korra, nemre, esetleges sérültségre nem lesz kihatással, mindenki együtt fog futni, ahogy a szlogen is mondja “együtt fut a nemzet ! “

szabadidiana2

– Bor Jótékonysági Nagykövet kapcsán azonnal igent mondtál a felkérésre?

„ Természetesen, örömmel mondtam igent a felkérésre, nagy megtiszteltetés, hogy rám gondoltak a szervezők a jótékonysági nagyköveti szerep kapcsán. Elég sokrétű lesz a feladatköröm, de azért szeretnék magam is beszállni a futásba, legalább egy rövidebb távon. Nagyon fontosnak tartom azt is megjegyezni, hogy régebben a borokat egészség megőrzése céljából mértékkel fogyasztották. Egyik nagy kedvencemet a tokaji aszút pedig kimondottan gyógyszerként is ajánlották több évszázada!!! Így is árulták ezt a fajtát. Egy biztos, hazánkban a borfogyasztás, ne jelentsen egyet az alkoholizmussal, hanem a tablettás olcsó vinkók helyett a megfizethető és mértékletes borfogyasztásra kell felhívni a figyelmet. Hiszem, ha időben megtanulják a fiatalok, mi is valójában az igazi és finom nedű, többet a rossz és pancsolt de bornak mondott italok eltűnnek a polcokról. Ebben közös az érdekünk termelőknek, fogyasztóknak is! Egészséges terméket egy egészséges nemzetnek, ha mondhatnám az életfilozófiámat! Ez által a borrégiók komoly turisztikai bevételhez is juthatnak, amely az egész országnak nemcsak a jó megjelenést, jó hírnevet hozhatja, hanem a biztos megélhetést.” – fogalmazott Szabadi Diána.

szabadidiana3

– Milyen bort teszel le az ünnepi asztalra családi körben és hallottam, hogy borral is szoktál főzni?

– „Mértéktartó életmódot folytatok, csak ritkán fogyasztok alkoholt, de egy-egy alkalommal szívesen megiszok egy pohár 5 puttonyos Tokaji Aszút családi, vagy baráti körben. Igen szoktam borral főzni, ilyenkor egyik kedves barátom pincéjéből kapott Merlot használom fel húsok ízesítéséhez. A levesekhez pedig fehér édes bort szoktam használni. Az ünnepi asztalra pedig a borok egyik királyát a Tokaji Aszú 7 puttonyost készítem elő.”

– Nagykövetként tudsz-e akadálymentesíteni hogy megismerhesse a hallássérült társadalom a borok fajtáját és minőségét?

– „Könnyebben kommunikálok a hallássérültekkel, így nekik is több segítséget tudunk nyújtani. Az akadálymentesítésben természetesen segítek, hisz a hallássérülteknek is nagyon fontos, hogy megismerjék a tudnivalókat és a szabályokat, továbbá a speciális kommunikációjukat megértse a halló társadalom. Ennek kialakítása jelenleg is folyik! A mozgás és látássérült emberek bekapcsolódását is várjuk ezért mindent megteszünk, hogy ez zökkenőmentesen történjen meg. A szervezők nyitottak mindenre! Nagyon pozitív a hozzáállásuk, amely a mai gyors világunkban ritka! Hozzám talán nagyobb bizalommal is fordulnak, egyre többször keresik fel maguktól a Szegedi egyesületet, ha valamilyen problémájuk akad.” – mondta el a szépségkirálynő, aki az elmúlt két hónap alatt 40 óra társadalmi munkát végzett polgárőrként.

– Mit üzensz sorstársaidnak hogy elhívd őket a megmozgasd őket a rendezvényen 2015 Májusban?

– „Azt üzenem sorstársaimnak, gyertek minél többen, hisz kimozdulunk a mi megszokott rutinunkból és együtt megtudjuk mutatni, hogy a hallássérültek nagyon sportos, kitartó és hasznos tagjai a társadalomnak! Fussunk együtt a nemzettel !!!” – zárta gondolatait Szabadi Diána.

CIKK ÍRÓJA:
NAPSUGÁR ANNA SIKET FOTÓRIPORTER
Mondd el a véleményed

Fehér Balázs tervezőnek állt!

Karácsonyi dal – Bojtorján: Karácsony este