2022. október 23.: ingyenes múzeumok listája

Hirdetés

Íme a 2022. október 23-án ingyenesen látogatható múzeumok listája.

Érdemes tudnod, hogy az állami ünnepnapokon egy sor állami múzeum állandó és saját szervezésű időszaki kiállításokat ingyenesen nézhetjük meg.

Kormány 194/2000-es számú kormányrendeletének 2011. évi módosítása alapján továbbra is díjtalanul látogathatja a múzeumok állandó kiállításait a 18 év alatti személy legfeljebb két közeli hozzátartozója, továbbá a 26 év alatti személyek is, minden hónap egyik hétvégéjének a múzeum által meghatározott napján.

Hirdetés

Nemzeti ünnepnapokon ingyenes a belépés

Ha a kisgyerekes család ettől eltérő időpontban szeretne állandó vagy időszaki kiállításokat látogatni, akkor egy gyerekkel a szülőknek nem vehető igénybe kedvezmény, legalább két gyerek kísérőjeként viszont a legfeljebb két közeli hozzátartozó 50%-os kedvezmény igénybevételére jogosult.

Ugyanez az 50%-os kedvezmény illeti meg mind az állandó, mind az időszaki kiállításokra a 6-26 év, továbbá a 62 és 70 év közöttieket is.

Ezen felül fontos tudni, hogy a 6. életévét be nem töltött kiskorúak, a 70 év fölöttiek, illetve a fogyatékossággal élők és maximum egy fő kísérőjük ingyenesen látogathatják a múzeumok állandó és időszaki kiállításait is.

A nemzeti ünnepnapokon, vagyis március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án, a múzeumok, állampolgárságra való tekintet nélkül, mindenki számára ingyenesen látogathatók.

Ingyen múzeumlátogatás Budapesten havonta egyszer a családoknak

A budapesti múzeumok állandó kiállításait ingyen látogathatják a családok minden hónapban egy-egy meghatározott napon.

Íme a 2022. október 23-án ingyenesen látogatható múzeumok listája.

Terror háza

Nemzeti ünnepünk alkalmából múzeumunk október 23-án ingyenesen tart nyitva. Látogatóink a nap folyamán gyertyagyújtással emlékezhetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira, a múzeum előtti Hősök falánál.

Október 22-én és 23-án az esti órákban fényfestés lesz látható a Terror Háza Múzeum falain.

Október 23-án a múzeum, valamint ajándék- és könyvesboltunk a megszokott nyitvatartási rend szerint, 10.00 és 18.00 óra között várja az érdeklődőket.

Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy a jegypénztárnál ingyenes regisztrációs belépőjegy váltása szükséges! Az érdeklődők számától függően a bejutásánál megnőhet a várakozási idő!

A látogatók szíves figyelmébe ajánljuk továbbá a Terror Háza Múzeum előtt látható Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című kültéri tablókiállítást is, amely az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit mutatja be.

Óbudai Múzeum
Szépművészeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum
Október 23. (vasárnap): nyitva

Luwig Múzeum
október 23., vasárnap: NYITVA | 10.00–20.00

Október 23. – Családi napot és hangárlátogatást szervez a hadtörténeti múzeum

Budapest, 2022. október 21., péntek (MTI) – Hangárlátogatással és családi nappal készül a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum az október 23-ai nemzeti ünnepre.

Az intézet Facebook-oldalán azt írta, szombaton és vasárnap 9 és 15 óra között ismét megnyitják a látogatók előtt a Haditechnikai Gyűjtemény Kerepesi úti hangárát, ahol az első világháborútól az 1956-os forradalom és szabadságharcig bezárólag haditechnikai eszközök bemutatásával hozzák közelebb a látogatókhoz a történelem különböző korszakait.

Vasárnap családi nyílt napot is szerveznek: többek között hagyományőrző és fegyverbemutatókkal, könyvbörzével, airsoft fegyveres céllövészettel, kézműves foglalkozásokkal várnak minden érdeklődőt.

A hangárlátogatáshoz előzetes regisztrációra nincs szükség, belépni a Stróbl Alajos utca felől lehet.

Október 23. – A forradalom falusi mindennapjai elevenednek meg a Skanzenben

Az 1956-os forradalom időszakának falusi mindennapjai elevenednek meg a szentendrei Skanzen autentikus környezetében a nemzeti ünnep hétvégéjén, október 22-én és 23-án.

Az ’56 falun – Történelem és mindennapok vidéken címmel meghirdetett program alkalmával megismerhetik a látogatók az 1956-os események néhány vidéki epizódját, beöltözhetnek az 1950-es évek ruháiba, és megkóstolhatják az ínséges időkben gyakran fogyasztott köleskását – áll a Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Skanzenben a Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál élelmiszert és ruhát gyűjtenek teherautóval a budapesti forradalmároknak. Megtudhatják a látogatók, hogy a kisalföldi Jánossomorjánál ezrek szöktek át Ausztriába a forradalom leverése után. Az Ásványrárói háznál a mosonmagyaróvári vérengzés helyi áldozatára emlékeznek.

Ismeretterjesztő előadások, filmvetítés árnyalja a Skanzenbe látogatók korszakról kialakult elképzeléseit. A kézműves programok is a kort idézik, hogy a gyerekek ízelítőt kaphassanak az 1950-es évek tárgyi világáról. Varrhatnak rongybabát és textilzsebkendőt, készíthetnek gombfocit vagy plakettet, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből – olvasható a közleményben.

Néprajzi Múzeum

“Október 23-án ingyenesen látogatható a Néprajzi Múzeum minden kiállítása

A Néprajzi Múzeum kiállításai október 23-án, vasárnap ingyenesen látogathatók.
Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Parkolásra térítési díj ellenében, a múzeum Damjanich utcai bejáratával szemben lévő Múzeum Mélygarázsban van lehetőség.

Nyitvatartásunkról bővebben itt tájékozódhat.

Amennyiben először érkezik hozzánk, itt találja a legfontosabb látogatói információkat.”

KIÁLLÍTÁSOK
Találkozások terei – Építészet és Design (Időszaki kiállítás)
2022. október 6. – 2022. október 30.
Megérkeztünk (Időszaki kiállítás)
2022. május 23. – folyamatosan
ZOOM – Perspektívaváltás (Állandó kiállítás)
2022. május 23. – folyamatosan
Kerámiatér – A világ kerámiái | Kerámiavilágok (Állandó kiállítás)
2022. május 23. – folyamatosan
PROGRAMOK
Tárlatvezetés a Megérkeztünk c. időszaki kiállításban
2022. október 23. 16:00 – 17:00
Tárlatvezetés a Kerámiatérben
2022. október 23. 10:30 – 11:30

Ez a cikk 2022. október 23.: ingyenes múzeumok listája először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Mondd el a véleményed

Celeb vagyok, ments ki innen! 2022 8. adás – teljes adás online

Vörösmarty Mihály: Kék szem