22 mérföld – kritika

Mark Wahlberg stars as Ground Branch officer Jimmy Silva in MILE 22
Hirdetés

A “22 mérföld” Peter Berg rendező és Mark Wahlberg negyedik közös munkája, de a négy közül ez lett a legfelszínesebb, ami a történetet és a jellemábrázolást illeti.

Adott egy kambodzsai rendőr, akit ki kell juttatni az országból, ehhez 22 mérföldet kell megtennie egy amerikai elitcsapatnak, a nagykövetségtől a reptérig. Amint a rendőr biztonságban lesz, megadja a kódot, amellyel lokizálni lehet 5 atombombaként funkcionáló pusztítófegyver helyét. A csapat profi, semmi kétség, s a segítséget a John Malkovich által alakított “Anya” brigádja nyújtja, úgy mint nehéztüzérség, műholdas megfigyelés, ilyesmi. Lauren Cohan a The Walking Dead c. sorozat Maggie-jeként lehet ismerős, Ronda Rousey pedig szétvert már pár hátsót pályafutása során mind a filmvásznon, mind a ringben. Iko Uwais indonéz rendőrként a The Raid – A rajtaütés c. film első és második részéhez méltón rendkívül nagy teherbírásról tesz tanúbizonyságot. Egy szóval akcióból nincs hiány. A végig feszes tempó mellett gyakori a felesleges szitokszavak használata, ami néhol próbál komikussá válni, de nem sikerül neki.

Hirdetés

Hirdetés

A film nem hosszú, ezért sem tudunk meg szinte semmit a szereplőkről, kivéve egy-két háttérinformációt a főbb karakterekről, úgy mint a Wahlberg által megformált ügynök bipoláris zavarait (ami által nekem azonnal Ben Affleck “A könyvelője” jutott eszembe), vagy Cohan családi sztoriját fél percben elintézve.


A naturalista képeket (véres leszámolások realisztikus ábrázolását) a kameramozgás teszi mérsékeltté, másként fogalmazva, az akciójelenetek (legyen az bunyó vagy fegyveres konfliktus) bemutatása olyan hatást kelt, mintha az operatőrnek is az életéért kellene küzdenie felvétel közben, annyira rángat a kép. De ezt már “megszokhattuk” olyan alkotások esetében, mint például “A Bourne-csapda”.


Összefoglalva: egy korrekt akciófilmet kapunk, ismerős arcokkal, látványos jelenetekkel, nem túl bonyolult történettel, minimalista színészi játékkal, főleg, ami a hanglejtéseket illeti, legalábbis a szinkronhangok olyan lassan és nyugodtan beszélnek, mintha csak vasárnapi piknik közben trécselnének. De mindegy is, Mark Wahlberg és Lauren Cohan kárpótol, akárcsak John Malkovich remekbe szabott parókája.

Mile 22 – 22 mérföld
Hazai mozibemutató: 2018. október 25.
Forgalmazza: Freeman Film

Mondd el a véleményed

Sztárok lépnek fel az anyuka műlábáért

Ajándékozd meg szeretteid kedvenc Formacukroddal!