72 óra kompromisszum nélkül – környezetvédelmi és segítségnyújtási program

Hirdetés
Hirdetés
A 72 óra kompromisszum nélkül logója
A 72 óra kompromisszum nélkül logója

Három óriási történelmi múlttal rendelkező keresztény egyház: a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház különleges kalandtúrára hívja a vállalkozó szellemű fiatalokat – mindazokat, akik hajlandók arra, hogy egy napot arra „áldozzanak” az életükből, hogy másoknak segítsenek. Ez az Itt vagyok! Háromnapos önkéntes ifjúsági akció!

A program szerepelt a M2 Petőfi TV Én vagyok itt című műsorában is, ahol Galán Angéla kérdezte a program fővédnökét, Vecsei Miklóst:

Az ötlet nem hazánkban született meg: 2002-ben Németország indította útjára e kezdeményezést, amelyhez azóta Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia mellett hazánk is csatlakozott.
A program résztvevői országszerte közhasznú tevékenységeket látnak el: közintézményeket, játszótereket újítanak fel, összeszedik a hanyag emberek által az erdőkben szanaszét elszórt szemetet, új fákat ültetnek, segítséget nyújtanak a rászorulóknak, kulturális műsorokat szerveznek.

Hirdetés

 

S hogy mitől más ez az akció, mint a többi önkénteskedésre való felhívás?

E felhívás nemcsak kemény munkára hívja a fiatalokat, hanem mindenki megcsillogtathatja benne a kreativitását is: a háromnapos program első napja a tervezgetésről,a második a megvalósításról szól, míg az utolsón pedig értékelik a résztvevők által elvégzett munkát.

A program célja kettős: segítséget nyújtani a rászorulóknak és megóvni a környezetünket – utóbbi alatt nemcsak a természeti környezetet kell érteni, hanem a csapatok az akcióprogram keretében óvodákat, játszótereket is felújítanak.

Céluknak tekintik még, hogy „a résztvevő fiatalok megtapasztalják, hogy együtt nagy dolgokra képesek, és hogy segíteni másoknak szabadon, nagyszerű érzés, és nagy ajándék.”(Az idézet forrása: http://72ora.hu/a-72-orarol/mi-is-ez)

A program célja továbbá, – amellyel kapcsolatban egyébként az sem elhanyagolható, hogy a benne való részvétel által az érettségi előfeltételeként szabott kötelező közösségi szolgálat is teljesíthető – hogy felhívja a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére. Fontos kimenete továbbá az is, hogy a résztvevő fiatalok megtapasztalják, hogy együtt nagy dolgokra képesek, és hogy segíteni másoknak szabadon, nagyszerű érzés, és nagy ajándék.

Véleményünk szerint ilyen akciókra egész évben szükség lenne, jó lenne, ha nemcsak kampányszerűen, három napon át válhatna a fiatalok életének részévé egy ilyen program. Végül pedig mi mást is mondhatnánk: fiatalok, munkára fel! Az eredmény nem fog elmaradni.

Széles L. Gábor
2015.szeptember 30.

Mondd el a véleményed

Szétszakadhatnak a spanyol-katalán városok

Buszmegállóban ütöttek el egy nőt