A Dumaszínház humoristája adománygyűjtő nagykövet lett

Hirdetés

Ha minden más bedőlt, akkor nevessünk rajta

Új adománygyűjtő nagykövettel bővült a Sulinyugi iskolai stresszkezelő program csapata: Szobácsi Gergő, a Dumaszínház humoristája is az iskolai stresszkezelés ügye mellé állt. 2021 tavaszán saját közösségi médiás oldalán azért kampányol szórakoztató videójával, hogy a Sulinyugi pszichológus csapata minél több gyerekhez eljusson stresszkezelő foglalkozásával.

A Sulinyugi csapata több mint 5 éve foglalkozik átfogóan az iskolai stresszkezeléssel: gyerekeknek és tanároknak is nyújtanak foglalkozásokat, valamint a szülőket is bevonják. A távoktatás, majd a bizonytalan iskolanyitás miatti egyre növekvő feszültségeket látva a szakemberek úgy látják, hogy stresszkezelő foglalkozásaikra akkora szükség van, mint még talán soha. Hogy továbbra is díjmentesen tudjanak nyugalmat hozni a gyerekek számára, adománygyűjtésbe kezdtek.

Hirdetés

Ekkor csatlakozott a stand-up komikus, akit nagyon megszólított a Sulinyugi ügye. Két kisgyermek édesapjaként ő is látja, hogy milyen stresszesek tudnak lenni akár az egészen kicsi gyermekek az iskolai nehézségek miatt. Az elmúlt pandémiás időszak pedig különösen sok feszültséggel járó helyzetet hozott az iskolák és családok életébe. E kettőnek a helyszíne pedig már egy és ugyanaz: a családi otthon. Pont ezt a nehéz szituációt mutatja be Gergő pár perces videójában, amiben könnyedén magunkra ismerhetünk egy-egy mozzanatban (például az egy darab számítógépen osztozó család kapcsán).

Hirdetés
Gergő munkájának zsenialitása, hogy olyan helyzeteket mutat be, amiket a való életben nehezen élünk meg, mégis a videót nézve képesek vagyunk ezeket humorosnak látni. A videót látva több szülőnek még a könnye is kicsordult a nevetéstől „saját maguk visszatartott énjét” nézve. Jó észrevenni azt, hogy többnyire képesek vagyunk leküzdeni az indulatainkat, és előre vivő módon kezelni a helyzeteket, még ha belül sokszor hasonlókat gondolunk is. Azért nagyon fontos „coping mechanizmus”, azaz megküzdési módszer önmagában rálátni is a már meglévő erőforrásainkra. A videó pedig adhat egy új megküzdési lehetőséget, a humort: nemcsak a hangulatunk lesz tőle jobb, hanem egy kiadós nevetés után akár az eredeti problémát (pl. távoktatás miatti stressz) is képesek leszünk egy új perspektívából látni, és emiatt akár több elfogadással is viszonyulni a helyzetünkhöz. Sőt, a humor abban is segíthet, hogy ismét kontrollban érezzük magunkat az életünk felett. Hiszen azt nem tudjuk irányítani, hogy mi történik a külvilágban, ám azt igen, hogyan fogjuk fel azt, és milyen módon reagálunk rá. Ha tehát tehetetlennek, túlterheltnek érezzük magunkat, nevessünk magunkon és a helyzetünkön! Erre emlékeztet minket Gergő videójával.

A videót itt lehet megtekinteni: https://fb.watch/4V1WtHFKBI/

A Sulinyugi is felismeri a Gergő által kreatívan bemutatott problémát, és megoldást kínál rá: egy olyan komplex programot, amely az iskolai élet minden résztvevőjével foglalkozik, hogy a teljes iskolai élet nyugalma fenntartható legyen. A gyerekek számára élvezetes, interaktív, 45 perces osztályfoglalkozásokat nyújtanak, amelyek könnyen használható eszközökkel látják el a gyermekeket, hogy kezelni tudják saját feszültségüket, hogy „a testük kapitányává” váljanak. 2020 márciusa óta a teljes programot „karantén-kompatibilissé” tették, így mind a virtuális térben, mind személyesen meg tudják valósítani (valamint kevert, azaz hibrid formában is). Így biztosítani tudják, hogy szükség esetén a körülményektől függetlenül elérik a gyerekeket. A szülők számára pedig sok Nyugitipp megtalálható a honlapon.

Az adományokkal ezen az oldalon lehet segíteni: https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/humorral-a-nyugodtabb-gyerekekert-2305

További információ: http://www.sulinyugi.hu/

Mondd el a véleményed

A 4 legszebb rövid vers

Vajon miért kerülünk bántalmazó kapcsolatba?