A HÁROMSZOROS OSCAR-DÍJAS VITTORIO STORARO BUDAPESTEN!

Hirdetés

 

AZ ÉV FILMES SZENZÁCIÓJA

 

Hirdetés

A 2013. december 12-16. között rendezik meg a X. Aranyszem Operatőr Fesztivált, melynek díszvendégeként Budapestre látogat Az utolsó tangó Párizsban, Az utolsó császár és az Apokalipszis most operatőre, a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro, akivel a hazai közönség is találkozhat. Az operatőrök legnagyobb hazai mustráját hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából rendezik meg évről évre.

 

Hirdetés

2013. december 12-16 között tartják idén az Uránia Nemzeti Filmszínházban az operatőrök legnagyobb hazai mustráját, az immár X. Aranyszem Fesztivált. Több kategóriában – zenés klip, természetfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, diákfilm – versenyeznek a magyar operatőrök, a díjak odaítéléséről pedig háromtagú szakmai zsűri dönt, melynek elnöke Kende János HSC, további tagjai pedig Máthé Tibor HSC vezetőségi tag és Szabó Gábor HSC vezetőségi tag.

Az év filmes szenzációjának ígérkezik, hogy az idei rendezvény díszvendégeként Novák Emil meghívására a magyar fővárosba látogat a sokak szerint a világ legnagyobb operatőre, a Fény Mestere, a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro, aki többek között olyan filmek fényképezését jegyzi, mintAz utolsó tangó Párizsban, Az utolsó császár, a New York-i történetek vagy az Apokalipszis most. A magyar közönség december 14-én, szombaton 10-14 óra között az Uránia Nemzeti Filmszínházban találkozhat a legendás operatőrrel. Az ingyenes eseményen – melyre a [email protected] e-mail címen lehet jelentkezni – Koltai Lajos HSC, ASC, Kossuth– és Balázs Béla-díjas magyar operatőr beszélget Vittorio Storaro-val, aki bemutatja hamarosan megjelenő a The Art of Cinematography című könyvét is, mely 1910-től napjainkig átfogó képet ad a filmművészet legnagyobb alkotóriól. A rendezvény házigazdája Novák Emil HSC, ACS.

 

Vittorio Storaro olasz operatőr 1940-ben született. Pályáját 1967-ben kezdte. Első Oscar-díját 1980-ban kapta Francis Ford Coppola Apokalipszis most című filmjének operatőri munkájáért, majd 1981-ben Warren Beatty Vörösök, 1987-ben pedig Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című alkotása fényképezésért még kétszer elnyerte az arany szobrot.

 

Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából, aki idén lenne 99 éves. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek. Az Aranyszem Fesztivál fő támogatója a Nemzeti Filmalap, további támogatók a VisionTeam a Schwindl Kft, a Docler Holding, az MMA, Sparks, a Panavision, a Samsung és a Bock–Villány.

 

 

Mondd el a véleményed

A PHILOMENA – HATÁRTALAN SZERETET

Megkezdődött A Dal-ra benyújtott pályaművek értékelése