A katari labdarúgó világbajnokságon Katar nem váltotta meg a világot

12 év várakozás és mindenféle kritika, vita, beszélgetés, egyeztetés valamint építkezés után 2022. november 20-án magyar idő szerint este hét órakor elrajtolt a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság. A nyitómeccsen Katar játszott Ecuadorral és hiába a 220 milliárdnyi elköltött dollár az egész VB-re, Katar csapatát szó szerint ledominálták a dél-amerikaiak és simán 2-0-ra nyertek. A katari szurkolók jelentős része már az utolsó sípszó előtt elhagyta a stadiont.

Pedig éveket, hónapokat vártak arra, hogy csapatuk bemutatkozzon a világ legnagyobb sporteseményeinek egyikén, amely az első, arab világban megrendezett világbajnokság volt. De már félidőben a 60 ezer szurkoló jelentős része elhagyta a stadiont. Katar lett a VB-k történetének első házigazdája, amely elveszítette a nyitómeccset. Persze ez nem volt akkora meglepetés, sokan ingyenes fogadás segítségével vagy komoly tétben de Ecuador sikerére tippeltek.

Hiába a készülődés, Ecuador ellopta a showt Katar elől a világbajnokság első meccsén

Ecuador számára mindkét gólt az az Enner Valencia szerezte, aki az azt megelőző 12 hónapban csak egy gólt rúgott hazája színeiben. Az viszont látható volt a teljes meccsen, hogy a Bundesligában vagy Premier League-ben edződő ecuadoriak szabályosan ledarálták a hazai csapatokban játszó katari játékosokat. Ezzel pedig megerősítést nyert, hogy Katar két évtizedes fociprojektje nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Alig 300 ezer emberből akartak egy elsőosztályú akadémia segítségével világverő válogatottat létrehozni, de úgy tűnik, hogy ahogy sok kritikus megfogalmazta, „pénzzel nem lehet tehetséget venni”.

Sokakat már az az abszurditás is zavart, hogy a sivatag közepén áll a hatalmas, klímával hűtött stadion, amelyet vendégmunkások ezrei építettek. De ez a kritikus hang egy pillanat alatt eltűnt, amikor elindult a megnyitó ceremónia, tele szupersztárokkal, táncoló, együtt énekelő katariakkal és ecuadoriakkal. A nyitómeccsen a stadionban 67372 néző foglalt helyet, ebből 40 ezer volt katari, ami óriási szám, tekintve, hogy egyébként az ország teljes lakossága 300 ezer fő. Viszont egyetlen nem volt közöttük a sok tízezres bevándorló közösségből, nem volt egy indiai, nepáli vagy éppen ugandai sem, aki itt dolgozik nap mint nap. Pedig a katari lakosság 90%-a bevándorlókból áll.

De ezen az estén a legnagyobb probléma a katari focival volt. A történet még akkor kezdődött, amikor a FIFA 2004-es döntésével Katar számára bezárult a kapu és nem tudott külföldi labdarúgókat honosítani. Így nekiláttak az Aspire Akadémia keretein belül világsztár labdarúgókat felkészíteni, mindenféle külföldi szakember segítségével. 2019-ben úgy tűnt, hogy kifizetődött a sok beleölt milliárd, hiszen Katar megnyerte Japán előtt az Ázsia Kupát. Bekerültek a világ legjobb 50 válogatottja közé és arra számított mindenki, hogy a világbajnokságon végre megmutatják, hogy mire képesek.

Viszont az Ecuador elleni mérkőzés és azt követő másik két csoportmérkőzés is megmutatta, hogy Katar egyáltalán nincs ott a világ élvonalában, már ami a labdarúgást illeti. És ezzel a fő probléma az, hogy rengeteg országban a játékosoknak szinte semmi lehetőségük nincs és így képesek bizonyítani, Katarban pedig a rengeteg pénz ellenére sem sikerült ez még mindig. Ennek miértjeit majd a katari szakemberek és vezetők biztos ki fogják értékelni, de amekkora durranásra készült Katar a megnyitón, akkora csalódás lett a dologból a rengeteg üres székkel együtt.

 

Mondd el a véleményed

Skandináv lottó nyertes szàmai – 49. hét: 2022.12.07

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea