A légtisztító karbantartásakor az aktívszén-szűrőt is cserélnünk kell?

Hirdetés

Egyre elterjedtebb, hogy az otthoni levegő megszűréséhez légtisztító berendezést használunk. Az eszköz működését több szűrőrendszer segíti, többek között az aktívszén-szűrő is, melynek cseréje időközönként elengedhetetlen.

Hirdetés

A szennyezőanyagok, por és allergének eltávolítása mellett a kellemetlen szagoktól és vegyi anyagoktól is megszabadítanak az Airfresh-nél kapható légtisztítók. Hogy pontosan miért érdemes otthonunkban használni az aktívszén-szűrővel kiegészülő légtisztítót, erre kerestük a választ cikkünkben.

Hirdetés

 

A légszennyezettség növekedése

 

Az egészséges életmód nélkülözhetetlen részét képezi, hogy tiszta levegőt lélegezhessünk be. A zárt térben ez megoldható, hiszen a légtisztító berendezések többféle szűrőbetétje a különböző méretű szennyeződések kiszűrésére is alkalmas.

 

Sajnos egyre magasabb a légszennyezettség, mely megmutatkozik az otthoni levegő minőségében is. Ennek hatására pedig számos légúti megbetegedés alakulhat ki. Az apró, láthatatlan méretű káros anyagok a tüdőben lerakódva asztmát, allergiát és egyéb légúti problémákat okozhatnak. 

 

Az aktívszén-szűrő betét hatása

 

A légtisztításra alkalmas eszközökben különböző szűrőbetétek találhatóak, az egyik ilyen elem az aktívszén-szűrő, mely segítségével a szagokat, vegyi anyagokat, gázokat tudjuk hatásosan kivonni a levegőből. A dohányfüst, klór vagy rovarirtó szer kellemetlen szagát is képes eltávolítani. A szivacshoz hasonlóan gyűjti magába a szénbetét a szennyeződéseket, azonban a többi szűrővel ellentétben nem mosható, csak cserével tudjuk megoldani az időszakonkénti karbantartását.

 

A működését tekintve egyszerű folyamat során kerülnek a káros anyagok a szűrőbetétre. A készülékbe épített ventilátor segítségével áramlik át a levegő az aktívszén-szűrőn, ahol a szennyeződések elakadnak a pórusokban. A tiszta levegő az összes beépített szűrőn áthaladva, megtisztulva jut vissza a helyiségbe.

 

A karbantartás fontosságáról

 

A légtisztító készülékek karbantartására igen nagy figyelmet kell fordítani, hiszen az eltömődött vagy rossz minőségű betétek használata károsan hathat szervezetünkre. Az aktívszén-szűrők nagy mennyiségű szennyeződést képesek megkötni, azonban cseréjüket rendszeresen meg kell tennünk. Az előszűrőkkel kiegészülő, vonzás és megkötés elvén alapuló berendezések esetében a többi szűrőbetét tisztítására is fordítsunk kellő gondot, hiszen így a szénszűrő élettartama is kitolódik.

 

A nem megfelelően karbantartott készülékek működtetése különösen veszélyes lehet azok számára, akik légzőszervi betegségekkel vagy allergiával, asztmával küzdenek. A szénszűrő betétek cseréjének gyakorisága függ a készülék típusától és a használati időtől, de általánosságban elmondhatjuk, hogy 3-6 havonta, de legalább évente egyszer mindenképpen új betétet kell elhelyezni a berendezésben.

Ez a cikk A légtisztító karbantartásakor az aktívszén-szűrőt is cserélnünk kell? először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Mondd el a véleményed

Dolhai Attila: Ő

Milyen fogyasztásmérők léteznek és hogyan használhatjuk őket?