Póráz nélkül – A Nyilas Reni & Ők újdonsága

Hirdetés
Hirdetés
nyilasreni-promo-szepesi-boglarka-04
Fotó: Szepesi Boglárka

Szabadság, fiatalság, áradó dinamika, friss, fiatalos lendület, ízléses, minőségi – ahogy Facebook oldalukon ők maguk fogalmaznak – eklektikus pop. Szóval igazi  igényes, dallamos, kortárs hazai popzene. Ez mind a Nyilas Reni és Ők. A zenekar – a Cseh Tamás Program keretében és támogatásával –  nemrégiben jelentette meg első videoklipjét, Póráz nélkül címmel. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni.

Kérlek mutasd be kicsit a zenekart!

Nyilas Reni és Ők vagyunk. Dobok mögött Szepesi András, basszusgitáron Bárándi András, gitáron, billentyűs hangszereken, perkán Urbán Bence, fuvolán Jantyik Hanna, szólógitáron Gonda Szabolcs.

Hirdetés
Mióta vagytok együtt? Hogy alakult a zenekar?

Kezdetben egy szál akusztikus gitárral adtam elő dalaimat. Volt egy baráti társaság, akiknek több zenekaruk is volt, és ahova ismerősök révén én is bekerültem. Velük rendszeresen jártam koncertezni helyi klubokban itt Debrecenben. 2010 környékén döntöttünk úgy a két alapító taggal – Szepesi Andrással és Bárándi Andrással -, hogy a dalokat felhangszereljük. Kezdetben trióban próbáltunk, majd nagy keresések árán rátaláltunk Urbán Bencére, aki akkor még „csak” szóló gitárosként szerepelt a zenekarban. Később csatlakozott hozzánk Jantyik Hanna 2012-ben, majd pedig Gonda Szabolcs 2015-ben.

Hogyan jött a zene az életedbe?
18 éves koromig csak zenehallgató voltam. A családban senki sem zenélt, de a közvetlen baráti körömben sem. Akkor gyakorlatilag egy véletlen kapcsán adott kezembe gitárt egy kedves ismerősöm mondhatni viccből. Szerelem volt az első akkord-fogásra. Utána kaptam egy saját gitárt, autodidakta módon kezdtem el tanulni. Aztán sok feldolgozást megtanultam, mellé énekeltem is. Körülbelül fél év után megszületett az első saját dalom.
Honnan meríted az ihletet a saját dalaitokhoz? Hogyan születnek a dalok?
Sok dal saját tapasztalatot mesél el, saját érzéseket, igaz történeteket. Más dalok más emberek történetéről szólnak. Van olyan is, hogy az utcán sétálva, vagy épp biciklizés közben látok meg valamit, amiről eszembe jut egy kép, vagy egy sor, amit aztán tovább gondolok. Akusztikus gitáron szoktam megírni a dalokat otthon, aztán elviszem a próbaterembe, és együtt továbbgondoljuk a zenekarral.
Mit jelent számodra a zenélés?
 Sokszor jól esik az embernek kiírni magából a dolgokat. A zenélés kikapcsol, a koncertek felpörgetnek. Kirángatnak a szürke hétköznapokból.

Kikből merítkezel? Kik a példaképeid?

Gitározni Amy MacDonald és KT Tunstall dalain keresztül tanultam meg. Mindkettőjük úgynevezett singer/songwriter, kezdeti lelkesedésemet nekik is köszönhetem. Nagy hatással voltak és vannak jelenleg is rám a 30Y zenekar dalai, első sorban tombolós rajongóként álltam már ott évekkel ezelőtt a koncertjeiken. Szabó Balázs Bandája néhány évvel később, de hasonló érzéseket váltott ki.

Hogyan jött az ötlet, hogy közönség előtt is megmutasd magad

Én magamtól nem gondoltam volna, hogy közönség elé álljak. Ez is a véletlenen múlt. Egy volt osztálytársam egy kiránduláson hallott gitározni és énekelni, ő szervezett be az egyik koncertjük elé, ez volt az első fellépésem. Akkor nem is akartam elhinni, hogy ez megtörténik.

Arra nem gondoltál, hogy elindulj egy zenei tehetségkutatóban?

A zenekarral indultunk többször tehetségkutatókon. Országos szintű, televíziós tehetségkutatókban nem gondolkodtam.

Orvos vagy. A szakmai környezeted hogy fogadta a zenélést?

 Mindenki meglepődött, csodálkoztak, hogy van erre is időm, de örültek neki. Többen koncertre is el szoktak jönni.

Milyen érzés, miben más zenekarral zenélni, mint szólóban?

Teljesen más érzés. Szólóban csak a gitár van és én, minden rajtam múlik, ami miatt sokkal jobban is izgulok. A hangszerelés folyamata izgalmas, amikor úgymond készen vagyunk, akkor jó érzéssel tölt el, hogy együtt létrehoztunk valamit. Koncerteken pedig valamelyest kevésbé izgulok, hogy többen állunk a színpadon.

Hol voltak eddig koncertjeitek?

Debrecenben, Budapesten, Miskolcon, Veszprémben, Pécsett, és Székesfehérváron.

Mesélj az új nagylemezről!

A Cseh Tamás Program támogatásával készült a nagylemez Pécsen a 30Y zenekar próbatermében. Rengeteg segítséget kaptunk tőlük, amitől sokkal jobb lett a lemez, mintha csak simán hangfelvételeket csinálunk volna- Az elmúlt évek dalait rögzítettük, illetve sok esetben újragondoltuk. A dalok változatosak mind hangulat, mind hangszerelés  tekintetében, épp ezért az oly sokszor kérdezett zenei stílusra nem is lehet válaszolni.
Hogyan jött a kapcsolat Beck Zoliékkal? Lesz esetleg valami közös produkció a 30y-nal?

Nagy rajongó voltam, mindig is szerettem volna legalább néhány szót váltani velük. Az egyik ismerősöm jóban volt velük, az ő révén keveredtem be egy debreceni koncertjük után a backstage-be. Nagyon barátságosak voltak, Zolit érdekelte, hogy milyen zenét játszunk. Adtam neki egy demo cd-t. A következő debreceni koncertjükön mi voltunk az előzenekar. Hihetetlen élmény volt előttük zenélni.

Mit kell tudni az eddigi kislemezeitekről?

Az Estére hajnal EP az, amit szintén a Nemzeti Kulturális alap támogatott, és szintén Pécsen készült hasonló körülmények között. Ez volt az első kislemez, ami nem mi magunknak vettünk fel, így már nem demo anyagnak számított.

 Hol láthat, hallhat benneteket legközelebb a közönség?

Soron következő koncertjeink:

2016.07.21 Campus Fesztivál,
2016.07.22 Veszprémi Utcazene Fesztivál
Széles L. Gábor
2016.07.10
Mondd el a véleményed

Hajdan Vali Önálló Est Meghívó

Eszméletlen lányokat találtak a Balaton Sound egyik fellépőjének öltözőjében