A pedagógusok és a stressz: magasabb a kiégés kockázata, de megelőzhető

Hirdetés

Tanári kiégés kisokos a leggyakrabban felmerülő kérdésekről

A tanáriban mostanában sokszor hangzik el hol viccesen, hol már inkább az elkeseredettségből fakadó iróniával: már rég elkéstünk a kiégés megelőzésével. A tanári hivatás más foglalkozásokhoz képest stresszesebb és kiégésre is jobban hajlamosít. Ugyanakkor jó hír a pedagógusoknak, hogy nem csak a kiégési adataik emelkednek ki a statisztikákban, hanem az is egyértelműen látszik a kutatások alapján, hogy más szakmák képviselőivel összehasonlítva ők nagyobb élvezetet találnak a hivatásukban.

Milyen stressztényezők jellemzők a tanári munkában, amikre különösen oda kell figyelni? Mit jelent a határok meghúzása, és hogyan történik ez a gyakorlatban? Mit tehetnek a tanárok a saját lelki egészségükért vagy a kiégésben érintett kollégájukért?

Hirdetés

A Sulinyugi pszichológus csapatának pedagógus napra megjelent új kiadványa kifejezetten a tanárok szemszögéből veszi sorra a kiégéssel kapcsolatos gyakori kérdéseket. Áttekinti az okokat, a kiégés kockázatát növelő tényezőket, és ami még fontosabb, sok gyakorlati tanácsot is ad a saját energiáink levédésére.

Hirdetés

Részlet a pedagógus kiégés kisokosból:

A diákok fiziológiai stresszmutatóját, a kortizolszintet vizsgáló kutatások kimutatták, hogy mérhető biológiai hatása van a gyerekek stressz-szintjére az őket tanító tanár kiégésének. Ez alapján ki lehet mondani, hogy a kiégés okozta stressz terjed az iskolán belül.

Ha kiégésben érintett pedagógus tanítja az osztályt, a gyerekek stressz-szintje magasabb lesz. Ez olyan magatartás-problémákhoz vezethet, melyek még inkább növelik a tanárra háruló terheket, ami tovább erősíti a kiégést.

Ha a szülők küzdenek a kiégéssel, az szintén hat a gyerekekre, így az is előfordulhat, hogy az otthonról, a családtól behozott negatív hatások erősítik tovább az iskolában ezt az ördögi kört.

Ezek az összefonódó negatív hatások sajnos jelentősen erősíthetik egymást. Jó hír viszont, hogy bármelyik ponton be lehet avatkozni, és ez az egész rendszerre kihatással van.

A pedagógusoknak szóló kiégés kisokos letölthető a Sulinyugi honlapjáról:

https://sulinyugi.hu/hirek/a-pedagogusok-es-a-kieges-uj-kisokos-a-leggyakoribb-kerdesekkel

 

 

Mondd el a véleményed

4Ladies Cup-Hungary 2023 – Az év női vitorlásversenye

Ötöslottó nyerőszámok eheti – íme a 2023. június 24-ei számok