A stresszkezelés már gyerekkorban is fejleszthető képesség

Hirdetés

Nyugodt szülők, nyugodt gyerekek

A képlet tényleg ennyire egyszerű: szülőként azzal tudjuk leginkább biztosítani a gyerekeink nyugalmát, ha gondoskodunk a saját lelki egészségünkről is.

A stresszkezelés már gyerekkorban is fejleszthető képesség

Hirdetés

A gyerekek életében is számos olyan tényező van, ami feszültségforrást jelent. Helyzettől, személyiségtől függően ilyen lehet például a túl nehéz vagy túl sok házi feladat, a felelés vagy a vizsga, a teljesítménykényszer vagy éppen az egymás közti konfliktusok az osztályban.

A stresszt nem lehet kiiktatni, de meg lehet tanulni kezelni. Nagyon fontos, hogy a gyerekek minél korábban megismerjék azokat a „nyugi technikákat”, módszereket, melyek ebben segítenek. A Sulinyugi program küldetése, hogy minél több gyerekhez eljusson ez a tudás ingyenes iskolai foglalkozások keretében.

Öngondoskodás

Szülőként azzal tehetjük a legtöbbet a gyerekeink nyugalmáért, ha példát mutatunk azzal, hogy mi magunk is nyugodtak vagyunk. Az öngondoskodás, saját lelki egyensúlyunk megőrzése az alapja annak, hogy másokkal törődni tudjunk. A kis dolgok is sokat jelentenek: egy séta, egy jó könyv vagy éppen annak az öröme, hogy felveszünk egy szép ruhát vagy ékszert.

Bevált gyakorlat a feszültség oldására, ha tudatosítjuk magunkban, hogy éppen mi játszódik le bennünk. Segítségünkre lehet, ha erre emlékeztet minket például egy olyan tárgy, ami mindig velünk van.

Adománygyűjtő kampány: nyugalmat hozó karkötők

Ennek a gondolatnak a jegyében indította el június végéig tartó adománygyűjtő kampányát Duka Zsófia (JDSBudapest) a Sulinyugi támogatására: a felajánlott „nyugi karkötők” a lelki egyensúlyunk megőrzésének fontosságára hívják fel a figyelmet. A csodaszép ékszerek így egyszerre jelképezik az öngondoskodást és az önzetlen tettet, hiszen egy karkötő megvásárlása most egy gyerek Sulinyugi programon való részvételét biztosítja.

A gyerekek megtanítása a feszültség kezelésére azért fontos téma Zsófi számára, mert ő maga is szembesült már a túlzott stressz hatásaival:

Nem kíméltem magam a pályafutásom során, szerettem, és szeretek egyszerre több dologgal is foglalkozni. Néhány évvel ezelőtt azonban ezt sikerült olyan jól összehozni, hogy akkor engem is kerülgetni kezdett a kiégés, túl sok kötelezettséget vállaltam magamra. Megismerkedtem a demotiváltsággal, a fásultsággal, a kilátástalansággal. Óriási lehetőség, hogy a Sulinyugi segítségével időben meg lehet tanítani a gyerekeknek, hogyan kezeljék a stresszt. Ez lehet a megoldás arra, hogy gyerekkorukban és felnőttként is képesek legyenek boldogan élni, sikereket elérni és azokat meg is élni.”

További információ: www.sulinyugi.hu

Mondd el a véleményed

Elindult a Sportolj Bármit! kezdeményezés

Harmóniában és energikusan a ruházatunk segítségével