A szír hadsereg orosz gépekkel bombázza az ISIS által megszállt Palmürát

Hirdetés

Minden eddiginél keményebb légicsapásokat mért az Iszlám Állam palmürai hadállásaira Bassár El-Aszad serege. Megfigyelők szerint eddig legalább 26 halottja van a bombázásoknak. Az ISIS idén májusban foglalta el a Szíria szívében fekvő Palmürát, ahol azóta elképesztő pusztítást vittek véghez: több felbecsülhetetlen értékű történelmi emlékhelyet, templomot és tornyot semmisítettek meg. Egy világhírű régészprofesszort, aki a régiségeket igyekezett védeni, egy köztéren fejeztek le elrettentésül. Irina Bokova, az UNESCO igazgatója egyenesen háborús bűnnek nevezte a város értékeinek elpusztítását.

Hirdetés

Az ISIS felrobbant egy templomot Palmürában.

A szír hadsereg minden erejével igyekszik kiszorítani a városból az Iszlám Állam fegyvereseit, ehhez pedig támogatást is kapnak: a Reutersnek nyilatkozó szír katonai források megerősítették, hogy az eddigieknél jóval hatékonyabb és pontosabb csapásmérő eszközeiket szövetségesüktől, Oroszországtól kapták.

Hirdetés

Nem csak Palmürát érték légicsapások pénteken: az egyik iszlamista felkelőket tömörítő ernyőszervezet, a Hódítás Hadserege központjának tartott Idleb városában legalább 17 halottja van a bombázásoknak. Ugyanitt néhány napja 56 hadifogolyként tartott katonával végeztek a lázadók, miután szeptember 9-én sikeresen elfoglaltak egy légibázist.

Korábban pedig már az Iszlám Állam fővárosát, Rakkát is megtámadták a szír hadsereg vadászgépei.

Az Egyesült Államok szerint egyre jelentősebb Oroszország jelenléte a térségben. Több, mint egy év után először pénteken beszélt egymással telefonon az USA és Oroszország védelmi minisztere.

A két nagyhatalom eltérő állásponton van a szír válság megoldását illetően: míg Oroszország támogatja Bassár El-Aszadot és kormányát, addig az Egyesült Államok szerint az elnök lemondása elengedhetetlen feltétele a helyzet rendezésének. 
 

A teljes tartalomért Klikk ide…

Mondd el a véleményed

A könnyűzenében is kalandozik a Budapesti Operettszínház Rómeója!

Madár Veronika a Misztikus Díva