Ability Fashion

Hirdetés

Ability Fashion

Magyarországon is kezdenek ráébredni arra, hogy nemcsak vékonyka, és plus size modellek léteznek. A fogyatékossággal élő emberek is ugyanolyan életet fognak élni, mint egészséges társaik, hiszen mindenféle korlát ellenére igen is igényük van a divatra egyaránt. Körbejártuk, hogy mi a helyzet idehaza ez ügyben, ezért az első olyan különleges Magyar modell ügynökséggel készítettem interjút arról, hogy miért is tartják fontosnak azt, hogy mozgáskorlátozott, látás- és hallássérült, vagy bármilyen más fogyatékossággal élő modellként érvényesülhessen és példát statuáljon a Magyar Társadalomnak. Buday Gergő az első Magyar Ability Fashion ügynökség elnöke gondolata: „Szinte mindenkinek meg van az a pozitív tulajdonsága, hogy van egy előnyös oldala, amivel többé-kevésbé ellensúlyozni tudja a gyengébbik oldalát.  Fontos, hogy erősítsük azt, ami pozitív, ami előnyös. Elterelik arról a figyelmet, gondolatot, amiben ők gyengébbek, vagy amiben hátrányban érzik magunkat.  Sokszor nem a száraz tényekre kell alapozni, hanem meg kell mutatni olyan példákat, amiken keresztül látható, hogy a képességek határtalanok. Pontosan ez az Ability Fashion a képesség és a divat együtt.„ média megjelenéseik során mindig arra törekednek, hogy a már elért sikereket, úgynevezett mérföldköveket mutassák meg az olvasók, a nézők és a hallgatók számára. Az évek során több divattal kapcsolatos eseményen vonultak már kifutóra. Voltak meghívott előadói konferenciáknak, és számos média megjelenésük volt. Az idei Győri Többlettél fesztivál keretén belül lezajlott Mozdulj Divatbemutatóján, három Ability Fashion Modell is részt vett nagy sikerrel. Az Ability Fashion csapata egy nagyszabású meglepetéssel készül idén októberben.

 AFI6.jpg

– Kezdjük az elején mikor, hányan és hogyan jött az ötlet hogy szükség van egy ilyen különleges modell ügynökségre, milyen pozitív vagy negatív tapasztalat hatására? Hogy találtátok ki az Ability Fashion nevet?

Hirdetés

– Az Ability Fashion története 2012. április 12-én kezdődött. Szlovák Dorinával (sajnos tavaly novemberben elhunyt) elkezdtünk beszélgetni fotózásról, divatról. Aztán körülbelül 2 óra múlva eldöntöttük, hogy létrehozunk egy esélyegyenlőségi modell és divat kezdeményezést. A nevet pedig 1 perc alatt találtuk ki. Az alap koncepció Dorina és az én ötletem. Ehhez csatlakoztak még hárman (ők már nem a csapat tagjai azóta). A megalakulásban az én fotós szakmai tapasztalatom és kapcsolat rendszerem is fontos szerepet töltött be.

AFI2.jpg

– Miután én is részese lehetek az Ability Fashion-nak, már megtanultam mi a közös projekt: Célunk, hogy egy nemzetközileg is elismert divat márkát hozzunk létre, és megmutassuk, hogy a fogyatékkal élő emberek is maximálisan helyt tudnak állni a divat szakmában. Akár modellként, akár bármilyen más területen. A kezdetek óta mennyit fejlődött az itthoni divatvilág a fogyatékossággal élő emberek környezetében? Mennyire nyitottak erre a nézetre az egészséges emberek?

– A megalakuláskor (szerencsére azóta is) az Ability Fashion az egyetlen olyan civil kezdeményezés, amely kifejezetten a fogyatékossággal, és bármilyen más betegséggel élő lányok és fiúk számára ad lehetőséget arra, hogy kipróbálhassák magukat a divat világában. Akár egy fotózás vagy kifutóra lépés alkalmával. Természetesen voltak és lesznek hozzánk hasonló kezdeményezések. Emlékezzünk csak a kerekes székesek számára létrehozott szépségversenyre, bár ugye ott különbséget tettek aktív és elektromos székesek között, ugyanis csak aktív székesek indulhattak rajta. Volt egy pécsi szerveződés is, amely azóta már nem tölt be aktív szerepet. Mind ezt azért mondtam csak el, mert már többen felismerték, hogy van potenciál ebben. A Párizsi Divathét, és a New Yorki Divathét alkalmából is kifutóra léptek fogyatékossággal élő modellek.

AFI3.jpg

Itthon már számos divatbemutató került megrendezésre a Mozdulj! Közhasznú Egyesületnek köszönhetően. Ezeken a bemutatókon már több Ability Fashion lány is kifutóra lépett.

– Volt egy nagyon sikeres fotózásotok az Ability Fashion pár modelljével, ami majdnem az ARC Plakát pályázat kiállításáig eljutott. Mesélnél arról, hogy hogyan megy nálatok egy fotózás, miben volt más az úgy nevezett „hagyományos” fotózástól? Hogy sikerült a projekt és hogy érezték magukat a lányok, hiszen eddig bezárt világban éltek?

– Szerintem nem lehet igazán különbséget tenni fotózás és fotózás között. Meg kellett találni azt a csapatot, stúdiót, aki igazán nyitott a közös munkára. A FotóArt Fotóstúdió (ahol én is tanultam fotózást) remek szakembereinek köszönhetően meglátták a lányokban azt, amit az “átlag” ember nem képes észrevenni. Mindenki a számára legkényelmesebb pózban kerül lefotózásra. Semmi erőltetés, műiesség. Természetesen a lányok alap ötlete inspirálta a képeket. Az elkészült képekből egy montázs is készült, amely megtekinthető Facebook oldalunkon. Mint mindenki, mi is annak örültünk volna a legjobban, hogyha ténylegesen kiállításra kerül a plakát pályázatunk, de szerintem már az is hatalmas eredmény, hogy befogadták, és Geszti Péter elé és a többi zsűritag elé került a mi munkánk. Még cikk is készült velünk az ARC Magazinban.

AFI LOGO.png

– Mire lenne szükségetek ahhoz, hogy az álom projekt megvalósulhasson, a nemzetközileg elismertté válhasson és divatmárka születhessen általatok? Mi a legfontosabb, most amire szükségetek van: divattervező, anyagok, varroda, varrónő, anyagi költség, üzlet lánc: Tesco, Auchan?

– Ahhoz, hogy mindenki számára elérhető márkát hozzunk létre, egy olyan országos szabó hálózatot kellene kialakítani, amelynek köszönhetően legalább megyei szinten 1-2 varrónő, varroda szállna be a munkába. Fontos, hogy mindenkihez házhoz tudjunk menni, egyénileg levéve a méreteket, és hozzá igazíthassuk az adott ruhadarabot. Ez nem kis feladat, nem kis szervezés. Nem tudunk, és nem is lehet egységes mérettáblázatot kialakítani, mivel mindenki más testi adottságokkal rendelkezik a betegségéből adódóan. Természetesen ehhez stabil anyagi háttér, erőforrás szükséges. Nem akarunk multikhoz bekerülni, mert azzal elvesztenénk az egyediségünket, az alap lényeget.

AFI6.jpg

– Milyen divatbemutatókon vagytok túl, kiknek a segítségével, kik álltak a kezdeményezésetek mellé, melyik a legsikeresebb divatbemutató, ahol szép számmal vettek részt Ability Fashion modellek?

– Nem tudnék egyet sem kiemelni, hogy melyik volt a legsikeresebb. Számunkra mindegyik sikerként van nyilvántartva, ugyanis mi “alulról”, mindenféle külső segítség nélkül épültünk fel, növekedtünk és lettünk egyre ismertebbek. Kiemelt köszönetet kell mondanunk a Mozdulj! Közhasznú Egyesületnek, hiszen már három divatbemutatójukon vettünk részt. Például a Duna Palotában megrendezésre került eseményen hét lányunk lépett a kifutóra.

20160620_175114.jpg

– Az elmúlt évek folyamán melyik média megjelenésetek lett a legsikeresebb-legmélyebb, ami által újabb felkéréseket kaptatok?

– Egyértelműen az MR2 Petőfi Rádió meghívása volt számunkra az eddigi legjelentősebb média megjelenés, hiszen ÉLŐ adásban hallhatott engem, és Szlovák Dorinát szinte az egész ország. A fentebb említett ARC Magazinos megjelenésünk is mérföldkő volt. Szerepeltünk már TV interjúkban is, és a Divatikon.hu is többször jelentett már meg rólunk vagy lányainkról szóló cikket.

Zsőfi.jpg

– Volt olyan Abiliy Fashion modelled, aki nagy karriert futott be a divat szakmában ilyen rövid idő alatt?

– Természetesen, igen! Bolbás Andrea nevét emelném itt ki, aki a Green Culture több fotózásán is részt vett már, de sikeresen indult különféle nyereményjátékokon is, ahol fődíjat, azaz fotózást nyert.

AFI5.jpg

Jelenleg pedig egy divatcégnél dolgozik marketing-asszisztensként.

Kiemelném még Napsugár Anna plus size siket modell és jeltáncművészt is, aki megnyerte a Shopping királynő műsorát Lakatos Márk műsorában.

Hirdetés
AFI4.jpg

A Beauty Fashion molett ruha arca volt, és több Miss Dögös és Miss Dundi Szépségkirálynő verseny Döntőjébe bejutott és Divatbemutatón vett részt,amelyhez dalt is írt.

– Most 2016 júniusában hány modelletek van, milyen fogyatékossággal küzdenek? Hogy kerülhet be valaki az ügynökséghez hasonlóan, mint az egészségeseknél, e-mail-es jelentkezés majd megbeszélés, és fotózás? Milyen kritériumaitok vannak, kik kerülhetnek be?

– Jelenleg 11-en vagyunk Veled és velem együtt. Különféle fogyatékossággal élő leányzó. Van köztünk látás-, hallás-, és mozgássérült. Jómagam egy genetikai bőrbetegséggel, Ichthyosis-szal élek együtt. Legújabb tagunkat, Princz Biankát szeretném itt kiemelni a csapatból. Körülbelül négy éve ismerem, és nagyon súlyos táplálkozási problémával (már szinte anorexia), depresszióval küzdött mind amellett, hogy Cerebrális Parézis (4 végtagra kiterjedő enyhe bénulás, izomfeszesség) betegsége van. Mivel már régóta ismerem, így gondoltam egy nagyot, és bevettem Őt a csapatba. Nem kevesebb a szándékom, minthogy megmutassam neki, hogy nem számít a külső, az, hogy hány kg-ot mutat a mérleg, hanem az, hogy mire vagyunk képesek. A most előkészületben levő titkos projektünknek is már szerves része Bianka, és nagy örömmel látom, hogy egyre inkább kezd megnyílni. Már egy jó ideje a táplálkozással sincs problémája.

13514477_1403068429709983_2137634367_n.jpg

– Mik a jövő tervek, célok, amik még nem váltak valóra?

– Ott vagyunk, ahol lehet. Megragadunk minden lehetőséget arra, hogy személyesen is megmutassuk, hogy mire vagyunk képesek, mit értünk már el, és mik a jövőbeli tervek. Az Ability Fashion közössége – melynek létszáma folyamatosan növekszik – azon tevékenykedik, hogy kisebb-nagyobb rendezvényekkel megmutassa, hogy a különböző fogyatékossági csoportoknak, krónikus betegeknek, illetve más betegséggel együtt élő embereknek (daganatos, transzplantált, stb.) is helye van a divat és a szépség világában.

IMG_0593.JPG

– Többször említetted, hogy a Közösségi oldalatokon keresztül kommunikáltok a célközönségetekkel és azokkal, akik fogékonyak, nyitottak erre a témára. Fontos számotokra, hogy minél több embert érjetek el, minél szélesebb körben tudjatok kommunikálni. Hol érhetik el az Ability Fashion-t? Van web oldala, telefon ahol felvehetik veletek a kapcsolatot, akár mint modellként jelentkezéssel, vagy Divat lánc, ékszer, cipő, könyvek címlapjára, autó, motorhoz vagy üzleti ágba modellek megkeresésére vagy további újabb divatbemutató közös tervezésére?

13510482_10209835418551746_1856352295_n.jpg

Telefon:

Vezetékes +36 (21) 252 6786

Mobil +36 (30) 198 8385

E-mail :

[email protected]

Web:

www.ability.fashion

Közösségi oldalaink:

https://www.facebook.com/abilityfashion

https://www.flickr.com/photos/abilityfashion/

– Te Neked, az Ability Fashion Angyalainak Charlie-jaként, mit jelent számodra a divat, van-e kedvenc ruha márkád? Betegséged miatt meg kell-e válogatni mit vehetsz-e fel?

Nincs kedvenc márkám. Csupán annyi, hogy 100% pamutból készült ruhákat tudok hordani a betegségem miatt. Ezen kívül a sötét színű darabok sem állnak jól rajtam. A kényelmes viseletet részesítem előnyben, de ha az alkalom úgy kívánja, nagyon ki tudom rittyenteni magam.

Buday Gergely.jpg

– Milyen gondolatiságot küldesz a Divatikon.hu oldal kedves olvasóinak?

– Szipál Márton, híres magyar fotográfus mondta, hogy “Mindennek a kiindulópontja a geometria, a legfontosabb ugyanis a forma.”

Kövessétek Az Ability Fashion Facebook oldalát www.facebook.com/abilityfashion címen, hiszen hamarosan nagy bejelentésre készülnek! Köszönöm szépen a válaszaid sok sikert és divatos emelkedést kívánok az Ability Fashion életében.

Cikkíró:

Napsugár Anna

Fotók:

Napsugár Anna, Scharek János, 

További fotó forrás a modellekről: Ability Fashion modellek engedélyével

Mondd el a véleményed

Leküzdötte félelmét Kiss Ramóna

Foci EB 2016 – Magyarország–Belgium: élőközvetítés, live stream