Adventi gyertya meggyújtásának sorrendje

Adventi gyertya meggyújtásának sorrendje – mutatjuk a hasznos infokat.

A hagyomány szerint három darab lila és egy rózsaszín gyertyát kéne elhelyezni a koszorún. A lila szín a keresztény hagyományban a bűnbánat színe, amit a nagyböjt folyamán szintén előszeretettel alkalmaz több felekezet is.

Az advent során ugyanis ugyanúgy önmegtartóztatással, bűnbánattal készülnek a keresztények a közelgő karácsonyra, mint tavasszal húsvét előtt. A négy vasárnapból a harmadik azonban kis szünetet jelent az önsanyargatás közepette, ekkor a küszöbön álló ünnep fölött érzett öröm kerül előtérbe. Ezt fejezi ki a rózsaszín gyertya.

Ahogy a színeknek van jelentése az ünnepi koszorún úgy a gyertyák meggyújtásának sorrendje is fontos szerepet tölt be a készülődés időszakában.

Adventi gyertya meggyújtásának sorrendje

A koszorú négy gyertyájának meggyújtási sorrendje: az első és a második lila, a harmadik a rózsaszín, a negyedik megint lila.

A protestáns és anglikán vallásban a gyertyák színei piros és fehér, sőt, sok esetben még egy ötödik gyertyát is állítanak a koszorú közepébe. Ezt Krisztus-gyertyának hívják, és csak szenteste gyújtják meg.

Egy másik magyarázat szerint minden adventi gyertya piros színű, mivel Jézus vérére emlékeztetnek.

Egy újabb színmagyarázat alapján a meggyújtás sorrendje a következő: kék, piros, fehér és lila. Ebben a kontextusban a gyertyák egy-egy vasárnapon érkező angyalt szimbolizálnak.

A legenda szerint az angyalok feladata az volt, hogy összehozza az egymástól elidegenedett családtagokat és barátokat, és szeretetet, békét hozzanak a földre.

Azok, akik hisznek az angyalok eljövetelében, négy különböző színű gyertyát tűznek az adventi koszorújukra, melyek színei megegyeznek az angyalok ruháinak színével.

Köszönjük, hogy megnézted Adventi gyertya meggyújtásának sorrendje anyagunkat.

The post Adventi gyertya meggyújtásának sorrendje appeared first on Karácsony 2021.

Mondd el a véleményed

8 Földrajzi kérdés Magyarországról – Hányra tudod a jó választ?

Adventi gyertya színei és jelentése