Al Pacino szülinapozik

Hirdetés

Ma ünnepli 74. születésnapját Al Pacino, eredeti nevén Alfredo James Pacino. Olasz családba született 1940. április 25-én Bronxban, szülei Rose és Salvatore Pacino. A szülők korai válása után nagyszüleinél élt. Már a középiskolai évek alatt különböző szerepekben tűnt fel, ekkortól határozta el, hogy színész szeretne lenni. Viszont sosem volt jó tanuló, ami megnehezítette színészi tanulmányainak megkezdését. Végül nagy nehezen sikerült Lee Strassberghez beiratkoznia, ahol a method-acting technikát sajátíthatta el, ezek után a Broadway-n számos sikeres szerepet játszott el (jó pár kábítószerfüggő fiatal karaktert), melyekért Tony-díjjal tüntették ki.

alpacinocombo01

A ’60-as évek végén átnyergelt a mozifilmek világába, ahol első szerepeiben próbálták beskatulyázni színházi szerepei alapján, de Francis Ford Coppola 1972-es A keresztapa c. filmje egy csapásra világsztárrá avanzsálta. És innentől nem volt megállás. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Sidney Lumet (Serpico – 1973, melyért Golden Globe-díjat kapott; Kánikulai délután – 1975) és Sidney Pollack (Bobby Deerfield – 1977), valamint természetesen 1974-ben jött A keresztapa második része, mely talán még nagyobb sikert ért el, mint az első, köszönhetően a két idősíknak és Robert De Niro ífjú Vito Corleonéjának. Pár kisebb sikerű film után (Portyán – 1980; Szerző, szerző! – 1982) egy újabb legendás szerep találta meg Brian De Palma rendező által, ő alakíthatta a kubai emigráns, majd helyi kiskirály Tony Montanát A sebhelyesarcúban. A nagy siker után jött egy nagy bukás: az Amerika fegyverben c. függetlenségi háborús filmben nyújtott alakításáért Arany Málna-díjat kapott, ennek hatására következő filmjét csak 1989-ben forgatta A szerelem tengere címmel.

Hirdetés

alpacinocombo02

A ’90-es évek változást hoztak karrierjében, a sekélyes ’80-asok után újra fellendülőben volt, olyan filmekkel, mint az 1990-es Dick Tracy, melyben egy elmaszkírozott gengsztert játszott, valamint az ugyanebben az évben készült és ezzel trilógiává bővülő A keresztapa harmadik része. Ezután egy szakácsot formált meg Michelle Pfeiffer oldalán a Krumpirózsában, ami kivívta a közönség tetszését, majd 1992-ben egy nyugalmazott vak alezredes megformálásáért Oscar-díjjal jutalmazták. A következő évben újra Brian De Palmával dolgozott együtt a Carlito útjában, mely a sikeres gengszterfilmek táborát növelte. 1995-ben 21 év után újra összeállt Robert De Niro-val, hogy Michael Mann rendezői dirigálása alatt elkészítsék a hatalmas kritikai és közönségsikert aratott Szemtől szembent. Ebben a filmben egy zaklatott magánéletű nyomozót alakít, aki Robert De Niro csapatát próbálja elkapni egy bankrablás-sorozat miatt. 1997-ben magát az ördögöt játszotta le a vászonról Keanu Reeves partnereként Az ördög ügyvédjében, még ebben az évben Johnny Depp mentora lett a Fedőneve Donnie Brasco című életrajzi krimiben. 2 évvel ezután elvállalta Michael Mann sportdrámájában (Minden héten háború – 1999) az edző szerepét. A filmben elhangzott lelkesítő monológja azóta “szállóigévé” vált.

MSDDEAD EC011

A 2000-es évek elején együtt dolgozott Christopher Nolannal (Álmatlanság – 2002), Andrew Niccollal (S1mone – 2002), játszott Colin Farrellel (Beavatás – 2003), Jeremy Ironsszal (A velencei kalmár – 2004), sőt egy tévéfilmsorozatban is feltűnt (Angyalok Amerikában – 2003). 2007-ben két filmet készített, a mérsékelt sikerű 88 percet valamint George Clooney és Brad Pitt oldalán az Ocean’s trilógia harmadik részét. 2008-ban Robert De Niro és ő újra együtt játszott A törvény gyilkosa című thrillerben, a kritikusok és a nézők sem ájultak el a filmtől. Az új évtizeddel Pacino átnyergelt az életrajzi filmekhez, ezt mutatja a Dr. Halál című film, melyben Jack Kevorkiant kelti életre, valamint a 2012-es Phil Spector, ami egy amerikai zenei producer gyilkossági perét tárgyalja. És ha ez nem volna elég, idén készül egy újabb életrajzi drámája, melyben egy olyan bűnözőt alakít, aki jó útra akar térni. De ezzel nincs vége a karriernek, korántsem.

Isten éltesse, Mr. Pacino!

Mondd el a véleményed

Moyra Vivid Sand körömlakk – Orange Love

Mosószerré változtatjuk az árcédulákat a jövőben