Amerikai mesterlövész – ajánló + kritika

Hirdetés

A háború borzalmas. Chris Kyle (Bradley Cooper) pedig a borzalom nagymestere. Gyerekkorában Texasban járt az apjával vadászni, 2011 szeptembere után pedig úgy érezte, a hazájának szüksége van rá. Tengerészgyalogos-kommandós lett, és Irakban vált mesterlövésszé: az első vonalban harcolt, de mindig egyedül volt; kilométeres távolságokból ugyanúgy, mint közelharcban, egy szál pisztollyal a kezében. A Pentagon dokumentációja szerint 160 ellenséges katonával végzett. Nem csoda, hogy úgy hívták: „el Shaitan”, az ördög.

A háború azonban nem diadalmenet: a film nemcsak a győzelmekről, hanem a szörnyű megpróbáltatásokról, sebesülésekről és a bajtársak haláláról is szól…

AMERICAN SNIPER

Hirdetés

Clint Eastwood 1971 óta rendez, de idős korára vált igazán jó direktorrá. Az 1992-es Nincs bocsánat meghozta számára a sikert, azóta pedig mintha szárnyakat kapott volna. Úgy látszik, őt is elérte a mostanság igen népszerű háborús téma, hiszen olyan filmek készültek erről a háborúról, mint a Zöld zóna, A bombák földjén, Zero Dark Thirty vagy A túlélő.

0703525.tiff

Eastwood sosem csinált még ennyire hazafias filmet. Első pillantásra csupán a közel-keleti harcokról szól, amerikai katonák helytállásáról, küzdelmeiről, haláláról, mégis súlyosabban nyom a latba a katona elméjében lezajló változás. Az idegtépő helyzetek, melyekben pillanatok alatt kell reagálnia, dönteni életről és halálról, s közben viaskodni a lelkiismeretével. Ami otthon, a távolból hazafias cselekedetnek számít (Szolgálni és védeni a Hazát!), az terepen teljesen átértékelődik “csupán” túlélési ösztönökre.

TA3A6997.dng

Aki a fentebb felsorolt filmeket látta, azt hiheti, nem nyújthat többet számára Bradley Cooper drámája, pedig Eastwood pont az az ember, aki képes mélyebbre hatolni. Két oldalról mutatni az eseményeket. Egyfelől a katona, mint feladatát teljesítő gép – s a családjáért élő hétköznapi ember, másrészt az amerikai mesterlövész az irakiak legjobb mesterlövészével szemben. Ez a kettősség jellemzi Eastwoodot már a 2006-os A dicsőség zászlaja/Levelek Ivo Dzsimáról óta, persze ott 1-1 külön filmet szentelt a két fél bemutatására, itt pedig csupán arcot ad a terroristaként kikiáltott ellenségnek.

Pörgős, akciódús, mélyenszántó drámai felhanggal elegyített háborús-thriller az Amerikai mesterlövész, amit mindazoknak ajánlok, akik szeretik a fegyveres konfliktusokról szóló, érzelmekre erősen ható háborús-thrillereket.

americansniperposter01

American Sniper – Amerikai mesterlövész (2014)

Hazai bemutató: 2015. február 19.

Forgalmazza: InterCom

Főbb szereplők: Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes

Rendező: Clint Eastwood

Írta: Bártfai Balázs, 2015.02.18.

Mondd el a véleményed

A Macska – 101/1.

Fiorella – 2/1.