Az Anima Sound System kapta az idei első Comet-gömböt

Hirdetés

Idén hetedik alkalommal adják át „A Magyar Könnyűzenéért” Comet-gömbjét, amelyet olyan előadók és zenekarok nyerhetnek el, akik legalább 10 éve vannak a pályán és munkájukkal kiemelkedően sokat tettek a hazai könnyűzenéért. 2012-ben az Anima Sound System nyerte el ezt a megtisztelő díjat, így a magyar zene olyan nagykövetei mellé kerültek, mint például Geszti Péter, a Neoton Família vagy Ákos.

Hirdetés

Hirdetés

2012. május 7-én a VIVA megújult Interaktív című műsorában jelentette be a csatorna, hogy a VIVA Comet gála idei első díjazottja, a Magyar Könnyűzenéért díj tulajdonosa a jövőre 20 éves Anima Sound System lett, amely az elmúlt másfél évtized legfontosabb hazai elektronikus tánczenei alakulata. A csatorna választása jól mutatja, hogy a VIVA Televízió tavaszi megújulása után erőteljesen nyit az újabb zenei trendek felé: a csapat egyedi és formabontó zenéjével hamar a magyar és nemzetközi kortárs zenei világ megkerülhetetlen tényezőjévé vált. Az Anima Sound System ráadásul még soha nem lépett fel a VIVA Comet színpadán, így a díjátadóra tervezett különleges show keretében azok is megismerhetik őket, akik még nem hallották ezt az egyedi hangzást élőben.

A zenekart 1993-ban Prieger Zsolt, Prieger Szabolcs és Németh Gergely alapította Szombathelyen, és e szerzőhármas felállása, közös munkája 20 éve, 10 lemez óta a mai napig változatlan. Az Európa majd minden fővárosában már koncertező formáció talán legnagyobb erőssége a táncoltatás, a forró hangulatú koncertek és a művészi bátorság – az, hogy időről-időre képes megújulni, feladni a már bevált megszokott sémákat, és egészen újba kezdeni. Priegerék állandóan változó stílusú produkciójának különlegességét elsősorban a játékosság, a zene színes szövete, a stílusok keveredése adta és adja: modern elektronikus tánczene, reggae és dub, hiphop és triphop, hagyományos dalok és zenei kísérletek, erdélyi magyar népzene, és rengeteg rádió- és milliós nézettségű klipsláger.

Az évek során olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint az Asian Dub Foundation, a Dee-Phazz, Terry Lee Brown Jr, JC 001 vagy a Twin Peaks sorozat zenei producere, Kim Cascone. Számos fiatal elektronikus zenészre voltak nagy hatással, illetve saját zenekarukon kívül számos zenei munka producerei voltak, legyen az metál zene, jazz, hip-hop, vagy techno. A zenekarban két évtized alatt sok, azóta más stílusban is bizonyító énekes megfordult, a mai frontleány pedig nem más, mint a zenekarvezető Prieger Zsolt lánya, Fanni, aki 12 éve, még kisgyerekként énekelte el az Anima klipslágerét, a Tekerd! című dalt. A 20 éves zenekar jövőre nagyszabású koncertekkel ünnepli születésnapját, amelyen nemcsak a pályafutás leghíresebb dalai kapnak szerepet, hanem a régi zenésztársak és énekesek is fellépnek majd.

 

„Örülünk a díjnak, leginkább azért, mert talán az egyre inkább műanyaggá váló hazai popipar világában is világossá válhat, hogy öntevékeny örömzenélésből is szólhat valaki százezrekhez, nem kell hozzá más, csak a zene szeretete, a folyamatos munka és egy összeszokott csapat, amelynek tagjai kíváncsiak egymás ötleteire” – mondta Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere.

A 12. VIVA Comet gálát június 14-én tartják a Budapest Sportarénában, ahol neves magyar és külföldi előadók együtt ünneplik meg az elmúlt év legjeit egy nagyszabású, látványos show keretében.

Forrás: RedLemon

Mondd el a véleményed

Szabó Ádám a harmónikája nélkül félember csupán

A sztárok is megszabadultak nadrágjaiktól!