Az Arany Violin és a Gold Talent Tehetségkutató atyja Karacs Miklós

 

Karacs Miklós énekes, zeneszerző, szövegíró a Csomópont Tehetséggondozó Egyesület elnöke, szakmai és művészeti vezetője.  Idén a Csomópont 5.-ik születésnapját ünnepelte nagyszabású koncerttel. A Csomópont Tehetséggondozás támogatójaként fiatal tehetségekkel karöltve járták az országot, sokszor a Bikini zenekarral. A Steel Orange zenekar énekese, aminek 5 év alatt 2 lemeze született – ebből egy Arany, ami rengeteg koncerttel társult, és 5 év után az általuk feldolgozott „Ozzy” Dreamer – mely egy világ sláger, magyarul pedig az első lemezük címadó dala az „Álmodozó” már szól a Rock FM rádióban. Munkásságához fűződik az Arany Violin énekverseny, a Gold Talent Tehetségkutató, a Kicsi a Bors, de ügyes gyermek tehetségkutató, a Csinibabák Rock’n Roll formáció, a Fortuna társulat, mely musicalekkel kápráztatja közönségét. Álmai vannak, de elsőként a Csomópont Egyesületnek saját otthont szeretne, több program létrehozásához saját eszközeik (hangtechnika díszletek, jelmezek stb.) tárolásához, tánc próbák, ének és hangszeres próbák, stúdió és évre a tehetségkutatók castingolásához, ehhez várja a támogatókat, partnereket.

4 cikk

– Már kiskorodban szeretettél verseket írni, rajongtál a zenéért. Honnan indult a vers szeretete, mikről írsz és hogy jött az éneklés?

 

-Első verseim az első szerelemből születtek. Minden írónak van múzsája. Abban az időben nekem is volt az akkori múzsám. A versek azért állnak hozzám közel, mert mindig is imádtam az irodalmat. Gyönyörű tantárgy. Általános iskolai tanárnőm, Erzsi néni nagyon szigorú volt, aki nem tanulta meg a verseket, azt megverte. Engem nem bántott, pedig sokszor lusta voltam. Ezért egyszer pótvizsgáznom is kellett. A mai napig tudom a verset, úgy belém verte. Az éneklés mindig bennem volt. de későn találkoztunk, 30 éves voltam, mikor leszédültem egy karaoke bárba. Mikrofont fogtam, és így visszagondolva valami iszonyatos rossz énekléssel indult. De elragadott az érzés. az emberek felszabadult lelki állapota. és mindenki ünnepelt. Megfogott. Onnantól kezdve le sem tettem a mikrofont.

5 cikk– Gyermekkorod óta szereted a sportot is, 14 évesen kezdted el a testépítést. Ez meg is látszik sportos felépítésed miatt. A mai napig sportolsz még? Ha felkérnének egy férfi lap magazinjába vagy parfüm arcának állnál modellt?

 

-Zavarba jövök. Én nem vagyok az a maga mutogató, és van min javítani. Jelenleg is fogyózom, és edzek, amikor időm engedi. Tízen évesen még biztos vállaltam volna. Akkor rengeteget edzettem. Boksz, gyúrás, squash, önvédelmi sportok, bicikli, labdarúgás. Minden sportot imádok, szerettem volna sportoló lenni, de sajnos van egy szembetegségem, és az miatt sok mindenből ki kellett maradnom, sok mindenről le kellett mondanom.

 3 cikk

– 2006-ban megalapítottad a H-ROM nevű pop formációt, Pintér Zoltánnal, akit a Való Világ nevű TV műsorból ismerhetünk “Oki” néven. Kiadtatok egy lemezt “Ne ítélj könnyedén” címmel. Erre az albumra már felkerültek az első szövegeid, zenéid ez a pop formáció 3 évig működött. Mit adott neked ez a korszak?

 

-Szép volt. Okival jó barátságot kötöttünk. Sokat jártuk az országot, rengeteget segített Fásy Ádám és Fásy Marika. Imádom őket, nagyon sok helyre elhívtak magukkal. Egy fantasztikus pár. Ha minden igaz megyünk vissza hozzájuk, de már örökre. Sok barátságot is kötöttem ebben az időben rengeteg embert megismertünk. Ki merem jelenteni, hogy nagyon sikeresek voltunk. Ott még csak ízlelgettem a zenei stílusokat, de nem az volt az igazi. Az a lemez egy hirtelen ötlet alapján született meg. viszont vannak rajta szép dalok, amiket a mai napig énekelek.

Pl. a Jégtáblák

 2 cikk

                                                                              

– A Steel zenekar 2011-ben látott napvilágot. “Álmodozó” címen kijött első lemezetek és klipetek. Feldolgoztátok Ozzy Osbourne: Dreamer című világslágerét magyarra fordítva. Ugyanebben az évben felkértek egy ifjúsági projekt záró bulijának megrendezésére. A program élére állva fiatalokkal kezdtél dolgozni “Tehetséggondozás” címen. A program a Csomópont nevet örökölte a XV. kerülettől, majd szépen lassan kinőtte magát. Közben a zenekar turnézott, megjelent II. lemezetek a “Tűzben égő nemzedék” címen. Honnan jött a “Steel” – Szabó Zéé írta első dalát, “Az élet szép”, melynek szövege is a saját tolladból íródott?

Zéé ötlete volt a Steel. de erről nem igazán akarok beszélni Az egy fájdalmas időszak volt, csúnyán átvertek minket, sok pénzt húztak le mindenféle ígérettel rólunk, ezt soha nem felejtem el. Ez miatt oszlott fel az a formáció, és itt kezdett kirajzolódni előttem milyen nehéz is ez a pálya, hogy megismerjék az emberek a munkásságodat. Nekem még a házasságom is ráment. Mi is megfizettük a tanuló pénzt. Ígéretek voltak rendesen, semmi sem valósult meg belőle. Pedig mi igyekeztünk. Hát ez van. A szöveg csak úgy jött. Emlékszem egy angol kamuzásra kellett írnom, nem volt egyszerű. megszenvedtem a dalért, mind a stúdióban mind az íróasztal előtt, mind anyagilag, mert sokáig ingyen dolgoztam, annyiba került. Viszont szeretik ezt a dalt „Az élet szép” – címet adtuk neki. mert ez így is van. Reméljük, egyszer éneklik majd sokan, és felkapják a rádiók.

 

– Megjelentek verseid a LIM – Lírikusok Irodalmi Műhelyben, két antológiában, ahol egy költő pályázaton díjat is nyertél velük. Azóta is írtál verseket? Szándékozol saját verses kötetet kiadni?

 

-Nem lenne rossz kiadni a saját verseim, van bőven. Mostanában kevesebbet írok, épp a minap viszont írtam egy új dalt, kicsit más stílus, ezt kedvesemmel fogom énekelni a duett műsorunkban. Egy kis ízelítő:

„Eljött hát a nap, amikor újra láttalak, eljött hát a nap

és én megbabonáztalak.

Olyan szépen néztél én rám, nyújtottad kezed,

felemeltél a felhők fölé, ahol várt ránk egy szép sziget.”

 8 cikk

– A Csomóponton belül számos produkció ötlet gazdája vagy. A Fortuna Társulat – Musical Demjén Ferenc dalaiból próza nélkül Csinibabák – Rock ‘n Roll show, Arany Violin Díj Énekverseny 2015-ben megalapítottad a Csomópont Tehetségkutató és Tehetséggondozó Egyesületet (Csote), mely 2016. januárjában emelkedett jogerőre, és megválasztottak az Egyesület Elnökének. Még ebben az évben létrehoztad a “Kicsi a bors, de Ügyes” tehetségkutatót, amely a kicsiknek szól. Honnan jöttek ezek az ötletek, miért fontos hogy tehetségeket fedezz fel Magyarországon, mit jelentek számotokra a tehetségkutatóid, melyik volt a legszebb élményed, ami most is nyomott hagyott benned?

 

-Hát igen a kulcsa a dolgoknak. Mikor építettem a zenekaromat akkor éreztem mennyire nehéz is Magyarországon az érvényesülés. Lehet jó a dal, lehet jó az előadó, lehet akár tehetséges is, ez sajnos vajmi kevés. Ha nincs kapcsolat, akkor marad a szoba. Ezért vágtam bele. Rengeteg tehetséges fiatal van az országban. A média tehetségkutatók szalagon gyártják a fiatal előadókat, akik a tv műsor után átkerülnek a marketing osztályra, majd friss húsként piacra dobják őket. Ezzel az a baj, hogy az előző szériát még ki sem futatták, ráadásul a két nagy média még konkurál is egymással, nagyon nagy kárt okoznak a tehetség állományunkban. sok mindenkit milliós kötbéres szerződésekkel tartanak évekig sakkba, de nekik nem nyújtottak semmit. Magyarul félreállítják őket. Mivel nem az elsődleges szempontok alapján válogatnak, ezért sajnos sokan sérülnek. Ez egy lelki trauma, amit sok mindenki már átélt. Elmegy egy válogatásra, nem jut tovább, ezért képesek és fel is adják álmaikat is, magukat pedig értéktelennek tartják, „na, eddig jutottam”, és elindul egy nagyon rossz alternatív élet egyenes. az ötletek csak úgy jönnek, mert alkotó ember vagyok, és nagyon szeretem azt, amit képviselek.

 1 cikk

– Nemrég lezajlott nagy érdeklődéssel a “Gold Talent” a valódi tehetségkutató döntője Budapesten az Ázsia Center parkolóban. Hihetetlen sok fiatal tehetséggel. Kik lettek a díjazottak, milyen út vár általatok a díjazottjaitokra? Tovább viszitek őket, fejlesztitek őket?

 

-Akik oda bekerültek egyúttal meg is nyílt nekik az ajtó a Csomópont színterén, idővel színpadán is. De a küszöböt nekik kell átlépni. Természetesen várjuk őket szeretettel, de a ranglétrát nálunk is ugyanúgy ki kell járni. Az első lépés a közösségbe való beilleszkedés, és a közösségi programokon való részvétel, és a figyeljük hozzáállást is. Amiben tudunk, természetesen segítünk. Táncoktatás, énekórák, stúdió, hangszeres oktatás és idővel pedig bemutatjuk őket a nagyközönségnek is. Vannak saját rendezvényeink, fesztiváljaink több is egy évben, és a jövőben nagy terveink vannak. Saját technika, aminek már egy része teljesült, saját színpad, és egy nagyszabású országos turné, ahol az adott régióval dolgoznánk közösen az ottani és a mi általunk felfedezett tehetségekkel.

 7 cikk

– Kedveseddel duett párt alkottok a színpadon, Kanyik Nikolettel, van egy örökzöld műsorotok Niki&Miki néven. Milyen hangzásvilágot takar műsorotok és te írod a műsor dalait vagy Retró dalokat énekeltek?

 

-Ez egy Örökzöld slágereket dalolászó duett. Ezeket a dalokat mindenki ismeri, és együtt énekeljük. Jó magam rock beállítottságú vagyok, de szeretem a musicalokat is és a pop dalokat Ebben a formációban sok filmzene is szerepel, feldolgozások és régi nagy slágerek. Pl.: Máté Péter, Ihász Gábor, Cserháti Zsuzsa.

 

 

– Kedvenc sportod még mindig a futball? Gyönyörűen kidolgozott tested van, ami előadás alatt, ha pólóban énekelsz, szépen látszik, női szemeknek gyönyörködtető J még test építesz? Mi jelenti férfiként számodra a tökéletes testalkatod?

-Erre nem tudok válaszolni, ez azért messze van az igazságtól. Sportosnak érzem magam, de nem vagyok „Csinifiú”. Imádom a focit. A testépítést pedig, amikor időm engedi, űzöm, de sok a tenni való az egyesület körül.

 

– Mi a legnagyobb álmod, amit még nem értél el és küzdesz érte, hogy megvalósulhasson? Szükség van-e szponzorokra?

 

-Szponzorok mindig jól jönnek. Persze örülnénk egy nagyobb támogatottságnak. Nagyon sokat köszönhetünk a XV. kerületi Önkormányzatnak és Tajti Rékának, aki a projekt anyukája, menedzsere. A mai napig kiáll mellettünk és támogat minket. Ha elérkezünk oda, hogy az egyesület 2 éve működik hivatalosan, ugye akkor leszünk 7 évesek, akkor már igényelhetünk adó százalékokat is. Ami nagyon hasznos lesz majd. Meg persze a pályázatok. Még a 2017-es év lesz nagyon kemény, azt túl kell élnünk. És abban is bízunk, hogy a XV. kerülettől kapunk egy otthont, ahonnan „Ki tudunk rajzani, ahol tudunk tanulni, fejlődni, próbálni és közösen alkotni.”

 
pl1

pl2

pl3

aug20Hol lehet elérni fellépés illetve Tehetségkutató ügyben, milyen web oldal vagy e-mail címen?

 

www.csomopontok.hu ott egész évben fogadjuk a jelentkezéseket Év közben is vannak meghallgatásaink, és persze a versenyeink minden évben újra indulnak.

És a facebook oldalunk is szépen működik.

6 cikk

 

– Melyik dalodat küldöd a divatikon.hu olvasóinak egy linken keresztül, akik nagyon szeretik a zenét?

 

-Szerintem, most amit elkezdett tőlünk játszani a rádió, Steel Orange-Álmodozót.

Azt mondják, hogy én egy „Örök álmodozó” vagyok J

Köszönöm Mindenkinek, aki megtisztelt azzal, hogy végig olvasta.

Köszönöm a riportot.

 

Cikkíró:

Napsugár Anna

siket fotóriporter

Fotók:

Karacs Miklós engedélyével

Mondd el a véleményed

PASSED Headline Show péntek este Belauval az A38-on

Augusztus 20-a a Why Not-ban!