Az élelmiszer-előállítók vagy a fogyasztók hibája a sok adalék?

Hirdetés

A válasz nem annyira egyszerű és egyértelmű, mint az első olvasásra hinnénk! Az, hogy az élelmiszerekben helyenként, persze a koncentráció függvényében, az egészségre nem kedvező hatású adalékok is megtalálhatóak, gyakran csak értelmetlen összfogyasztói megszokások, megmagyarázhatatlan elvárások következménye. Hiszen valljuk be, mi fogyasztók nem tudjuk gyakran helyén kezelni és elfogadni, hogy egy aszalt almakarika szürkés színű, vagy egy 10-15% epret tartalmazó gyümölcsjoghurt színe nem tűzpiros. Utána meg elégedetlenek vagyunk, hogy az élelmiszeripari vállalatok kéneznek, és bíbortetűvel színeznek. És ezeken kívül talán mindannyian tudnánk még megannyi csak a látszatnak szóló példát mondani. Ezek feltétlenül szükségesek? Vajon ezen tudunk változtatni?

Hirdetés

Hirdetés

 

– Mi tojásfehérjéből készítünk tejtermék-helyettesítőket, többek között eperjoghurt-alternatívát is, főként a tejre érzékenyek részére. Semmilyen színezéket nem használunk, éppen ezért leginkább a termék polcra kerülése idején gyakran szembesültünk azzal a kritikával mind fogyasztóktól, mind kereskedőktől, de még újságíroktól is, hogy nem elég élénk eper színű a termékünk. Ilyenkor bizony el kellett magyarázni, hogy az átlagosnál magasabb eperarány mellett is a gyümölcs csak ennyire színezi meg a finomságot. Elmondtuk, hogy ahhoz, hogy a fogyasztók minél szélesebb körének megfeleljünk, például a termék paleo legyen, ezen nem is kívánunk változtatni. Szerencsére nyitottak voltak a vásárlók, és megértették ezt a döntésünket – monda Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.

Tehát igen, tud változni. Az indokolatlan és felesleges adalékanyagok felhasználása mérséklődhet, akár el is maradhat, ha a termékükre gondos gyártók és az egészségükre igényes fogyasztók találkoznak, és megfelelő párbeszéd alakul ki köztük. Persze még sok idő kell ahhoz, hogy megszokjuk, nem mindig az az élelmiszer a friss és természetes, amit annak idején és nagyon sokáig annak hittünk.

 

Mondd el a véleményed

Tejtermék-helyettesítőkkel lemondás nélkül

Ed Sheeran váratlanul ismét lemezzel jelentkezett