Az elhagyott lány újra családra talált

Hirdetés

Örlősné Kovács Zsuzsanna azzal az érzéssel nőtt fel, hogy “nekem nem kellett volna megszületnem”. Hogy miért? Egyrészt édesanyja rákos lett a szülést követően, és emiatt örökké ott bujkált benne az érzés, hogy erről biztosan ő tehet. Úgy érezte: ha ő nem születik meg, az édesanyja egészséges marad.

Másrészt átélte, hogy a családja elhagyja őt: két és fél éves volt, amikor súlyos beteg édesanyja és két nővére itt kellett hagyja őt. Ők Amerikába költöztek, a két nagylány édesapjához, azt remélve, hogy ott hátha tudnak még rajta segíteni. Zsuzsa itthon maradt egészen pici gyerekként édesanyjuk második férjénél, az apukájánál.

Milyen élete lehet egy gyermeknek állandó bűntudattal? Mi játszódhat le egy csöpp lányka fejében, aztán kamaszodva, majd felnőtt nőként úgy, hogy ilyen gyötrő kérdések foglalkoztatják?

Hirdetés

Kívülállónak szinte elképzelhetetlenen lehet mindez.

Az, hogy kiderítettük, hova költöztek a nővéréék és megtaláltuk őket, nagy ajándék volt számára.
 

Azt pedig csak a filmből tudta meg, hogy Lavacska Dezső, édesanyjuk halála után egyszer visszatért Magyarországra, hogy megkeresse Zsuzsát, volt felesége legkisebb lányát, akit ő anno nem engedett elhozni az Újvilágba.

Zsuzsa számára ez hihetetlenül fontos és felkavaró hír volt: hiszen erről álmodott gyermekként és felnőve is. Mindig azon járt az esze: vajon mi történne, ha őt is magukkal vitték volna? Menne vagy nem merne? Hogyan alakulna ott az élete?

És most, a film megnézése óta már tudja, hogy akarták őt: a családegyesítés majdnem sikerült, csak sajnos Dezső nem találta már meg Zsuzsát Magyarországon.

A két testvér végül ott találkozott, ahol Zsuzsa is élhetett volna. A beszélgetésben (bár ez a felvételeken nem látszódik) a stáb tagjai segítettek, ők tolmácsoltak a két testvér között.
 

Éva és Zsuzsa a forgatás óta tartják a kapcsolatot, nem is akárhogy!

Mivel Éva már nem tud magyarul, Zsuzsa pedig angolul nem tanult, ezért egy-két sikertelen telefonbeszélgetés után írásra váltottak.
Éva egy a közelükben élő magyar házaspárral fordíttatja magyarra a leveleit.

Zsuzsa pedig itthon egy angoltanártól kéri ugyanezt – így egymás nyelvén íródnak az üzenetek, bár a húg mindig ír maga is a lefordított szöveghez egy-két mondatot magyarul, hogy Éva nyelvtudását felelevenítse.

Lilut a forgatás alatt nagyon elgondolkodtatta a két nő sorsa, látva a különbségeket.
– Egy idő után folyton az járt a fejemben, hogy mennyire más életet adott a sors az 1960-as évek Amerikájába került nővérnek, és az itthon maradt kicsi húgnak. Annyira látszódik, hogy máshol nőtt fel a két lány! Az édesanya és a két nagylány édesapjának döntése végleg megpecsételte a sorsukat.

Az amerikai forgatás egyébként a stábnak is nagyon emlékezetes volt, mivel megérkezéskor kiderült, hogy a kameraállványok elkeveredtek és nem is fognak előkerülni az alatt a pár nap alatt, míg ők kinn fogatnak. A csapat szélsebesen megoldást kellett, hogy találjon, hiszen ezek a filmek nagyon komoly operatőri munkát igényelnek, a gyönyörű képek elkészítésére szükség volt állványra. Végül helyiek segítették ki a stábot, így probléma nélkül lezajlott a forgatás és elkészülhettek a csodálatok felvételek.

A teljes tartalomért Klikk ide…

Mondd el a véleményed

Négyezerszeresére nőtt a sugárzás a Fukusima-1 atomerőmű egyik alagútjában

Bőven lesz szotyi