Az előszoba berendezése nem egyszer kreativitást igénylő, de nagyon hálás feladat

Minimalist hallway with modern interior design in contemporary apartment. Comfortable shoe storage bench near black frame mirror on white wall. Wooden coat hanger in hall with chest drawers

Az előszoba többnyire minden lakásban az egyik legkisebb alapterületű helyiség. Nem egyszer nincs is elkülönítve a többi szobától, azaz mondhatni átkötő folyosóként funkcionál. Ez leginkább a panelekben vagy társasházakban figyelhető meg. Nyilván ahol a ház saját tervezés alapján épült fel, ott könnyen előfordulhat, hogy az előszoba inkább hasonlít egy fogadócsarnokra, mintsem egy szűk átjáróra. De a jó hír az, hogy függetlenül attól, jelenleg milyen képet nyújt az aktuális állapot, a szépítkezés pár lakberendezési trükk bevetésével látványos végeredménnyel járhat!

Mi az, ami az előszobából nem hiányozhat?

cipősszekrények elengedhetetlenek. Mondjon bárki bármit, a legjobb helyük a bejárat közelében van. Ellenkező esetben minden egyes alkalommal végig kellene járni a lakás bizonyos részeit. Ez még jó időben nem is akkora világot rengető probléma, de sárban, latyakban, esőben több, mint kellemetlen. Ellenben, ha amúgy a küszöb környékén már meg is történhet a cipőcsere, akkor minden rendben. A kényelem hamar testközelbe hozható, miközben természetesen a funkcionalitás is teret kaphat. Ezeknél a bútoroknál a legnépszerűbb anyaghasználat a laminált faanyag alkalmazása, míg a színek közül az égerfa, a fehér, a fekete, a szonoma tölgy és a wenge hódít.

Az, hogy mekkora a megfelelő méretű bútor, teljes egészében egyéni ízlés és helyszíni adottságok függvénye. Nyilván minél nagyobb a szekrény, annál több minden helyezhető el benne komfortosan. Viszont ha a hely szűke lerövidíti a lehetőségek listáját, akkor érdemes csak a napi használatú cipők elpakolására korlátozódni. Azaz ilyenkor a kisebb méretű variáció preferálása az, ami kifizetődő taktika.

Létezik jolly joker megoldás?

Az előszoba fal hamisíthatatlan mindent egyben variáció! A palettában tükörrel és/vagy cipős szekrénnyel rendelkező darabok egyformán megtalálhatóak. A stílusos, minőségi anyagból készített kiegészítők egészen új hangulatot csempészhetnek az aprócska térbe, ami így egyébként ki is tágulhat. Erre képesek az optimális színek, formák és persze a szabad szemmel is jól látható, szemeket gyönyörködtető és helyiséget öltöztető kellem. Az előszoba falak esetén szintén a laminált faanyag a legnépszerűbb választás, ami pedig a színeket illeti, a fehér és a fekete mellett a szürke, illetve a szonoma tölgy és a wenge nagy kedvenc még.

A választásnál mindig érdemes figyelembe venni a ház vagy lakás hangulatát, színösszeállítását, stílusát. A cipősszekrény és az előszoba fal a legtöbb esetben nem fókuszpont egy helyiségben, ami azt jelenti, hogy ezek igazodnak az összképhez, és nem fordítva. A cipősszekrényeknél ez a megközelítés például a fényes vagy matt dilemma megválaszolására is alkalmas, de az előszoba fal anyagválasztásánál is segít, ha tudjuk, hogy a többi bútornál milyen anyagot használtak az enteriőr kialakításánál. Érdemes ezekhez alkalmazkodni.

A fotó forrása: brizmaker / Shutterstock.com

Mondd el a véleményed

Rangos versenyt nyert a magyar zenész – gratulálunk Balázs János!

Hétfőn kezdődik A Tánc Fesztiválja Veszprémben