Az énekléstől az ihleten át mesék világáig – interjú Sarusi-Kis Flórával

alt
Hirdetés

 

Hirdetés
alt

Ikon leszek c. rovatunk következő kiszemeltje, Sarusi-Kis Flóra már gyerekkorában is arról szövögette álmait, hogy egyszer majd a színpadon állhat és egy nagy közönség előtt énekelhet. Mára ez az álma beteljesült, sőt egy olyan embertől, Seres Antaltól tanult meg gitározni, aki ma a Megasztár 5-ben ismertté vált, főként latinos dallamokat játszó Fivérek  együttes egyik tagja.

Hirdetés

Mesélnél arról, hogy hogyan kezdődött a kapcsolatod az énekléssel?

 

Mindig is nagyon szerettem énekelni. emlékszem, hogy 5-6 évesen anya magassarkújában és földig érő ruhájában énekeltem Szűcs Judit – Mit tegyek, hogy érezd? című dalát,egymás után körülbelül hússzor… míg a szüleim és a szomszédok meg nem unták. 

 
 

Mit jelent neked Szűcs Judit?

 

Nincs különösebb jelentése, inkább a dal fogott meg.. Hatévesen is biztos voltam benne, hogy tudom, miről énekelnek benne, hogy én ezt már éreztem. De hogy ez honnan jött, nem tudom!

 

Mindig is énekesnek készültél? Tehát ez egyfajta tudatos irány volt számodra?

 

Nem, egyáltalán nem volt tudatos. Mindig csak álmodoztam arról, hogy egyszer majd színpadon állhatok. S ez így volt egészen 16 éves koromig. Akkor kezdtem el gitározni. A gitár tanárom Seres Antal, a – Megasztár 5-ben országosan ismertté vált – Fivérek együttes frontembere volt. Igazából az Ő hatására és biztatására elkezdtem komolyabban foglalkozni az énekléssel.

 

{youtube}CAMTxWLtF6Q {/youtube}

 

Hogyan ismerkedtél meg Seres Antallal?

 

Szentesi vagyok, ő pedig itt él és tanít már régóta. Osztálytársaim ajánlották, hogy hozzá járjak gitározni és én így is tettem Az első órán megjegyezte, hogy nagyon ismerős vagyok neki és bár Szentes kis város, kiderült, hogy látta youtube-on az egyik videómat. Rögtön meg is kért, hogy énekeljek neki valamit. Tetszett neki a hangom és felajánlotta, hogy amiben tud, segít. Ez így is van a mai napig, és én nagyon hálás vagyok ezért.

Tervezel-e, szeretnél-e a közeljövőben elindulni valamilyen nagyobb szabású énekversenyen?

 A Voice-ban indultam, de a mesterek előtt kiestem. Az igazat megvallva nem sajnálom. Jó tapasztalat volt, a saját bőrömön tapasztaltam meg azt, amiről mások csak meséltek… Rá kellett jönnöm, hogy ez nem az én világom. Nem tetszik, hogy minden pillanat megtervezett, mesterkélt és hatásvadász.

 

{youtube}3OMjlgFlNQ4{/youtube}

 

Hogyan látod a jövődet? Lesz Sarusi-Kis Flóra cd?

Jó kérdés…!Most kezdtem az egyetemet, amit mindenképp szeretnék befejezni. Mesterképzéssel együtt 6 év.

Milyen szakra jársz?

Az ELTE-re járok, gyógypedagógia szakra. Zeneterapeuta szeretnék lenni.

Szereted a gyerekeket?

Igen. Szeretem, hogy ők még őszinték és tiszták, és nagyon tudják értékelni a jót.


{youtube}avEKaqfs_Qw{/youtube}

Összességében inkább a tanításban látod a jövődet, vagy azért még benned van a kitörés iránti vágy?

Szeretnék egy együttest, mert amíg vidéken éltem, nem igazán volt rá lehetőségem. Az, hogy celeb legyek vagy sztár, soha nem motivált. Ha néhány emberhez eljut a hangom és örömet tudok vele okozni nekik, az pont elég. Meg persze annak is örülnék, ha a szakma is elismerne.
 

Akkor javaslom, ragadd is meg a lehetőséget! Milyen együttesben tudnád magad jól érezni?

A jazz az a műfaj, amiben leginkább fel tudok szabadulni. Igazából ezt szeretném ötvözni a rappel. Külföldi előadóktól hallottam ilyen dalokat, itthon nem ismerek senkit, aki ezzel foglalkozna, de engem valamiért nagyon megragadott! Olyan embereket keresek, akik sokoldalúak és a zenén keresztül hasonló értékeket szeretnének közvetítenek, mint én. Örülnék neki, ha a dalok szövegeit is együtt tudnánk majd írni.

Mondanál erre konkrét példát?

Sajnos olyan előadót, aki itthon is ismert nem tudok mondani. De pl. Gavlynt, vagy Robert Glaspert, a magyar előadók közül pedig Molnár Ferenc Caramelt tudnám említeni. Olyasmi is megfordult a fejemben, hogy esetleg régi jazz dalokat dolgoznánk fel.

Említetted, hogy dalszöveg-írásokkal is foglalkozol. Hogyan kell elképzelni, hogy születik egy Sarusi-Kis Flóra-dal?

Sajnos eddig kevés dolog ihletett meg. Ezek egyike természetesen a szerelem volt. Azokat a gondolatokat írtam le, amit nem tudtam, vagy nem mertem személyesen elmondani… Szóval először a szöveg születik meg, aztán a dallam… 

De tényleg nem sok dalt írtam. Legfeljebb 5-öt… Elég maximalista vagyok, talán ez az oka, hogy nincs több.

Tudatosan átgondoltan írod a dalszövegeket, vagy egyszer csak jön az ihlet, megszáll és csak úgy áradnak, sodornak a gondolatok?

Először leírom, ami jön, majd mikor átolvasom, általában rájövök, hogy jó nagy hülyeség, és átírom szinte az egészet. Meg persze a dallam is változtat rajta. De az igazat megvallva ezt inkább ráhagynám azokra, akik tényleg értenek hozzá…

 

Mit szeretsz csinálni még az éneklésen és a gyerekeken kívül?

Szeretek a családommal lenni, filmeket nézni és újabban elkezdtem festeni.

Miket festesz? Van esetleg olyan képed, amit szívesen megmutatnál az embereknek?

Ez az egész festészet úgy jött, hogy anya testvére meseterapeuta. Az ő foglalkozásain festettem először, szóval mindig a meséhez kapcsolódott a kép. Mostanában a kalocsai motívumok nagyon tetszenek, ezeket szoktam lefesteni.
Egy barátnőm szerint, ha az egyetemen meglátják a képeket, biztosan rendeznek egy kiállítást. De szerintem kissé elfogult…

Hogy kerülsz te a meseterápiás foglalkozásokra?

Amint mondtam anya húga ezzel (is) foglalkozik és még a tanulás folyamatában volt, mikor felkért úgy mond “tesztalanynak”. Mivel engem is érdekelnek ezek a művészet-terápiás módszerek, beleegyeztem. Azóta néha tart ilyen meseterápiás önismereti délutánokat. Szerintem jók ezek a módszerek. Sok újat megtudhatsz magadról…

Az pedig, hogy Flóra mi mindent tudott meg magáról, amivel esetleg még ő maga se volt tisztában, az pedig talán maradjon is az ő titka…

Köszönöm szépen az interjút!

 

 

Mondd el a véleményed

Megfeleződött az X-faktor mezőnye! Búcsúzott a Like!

Több, mint 24 ezren küldenék haza Zámbó Krisztiánt!