Azon az éjszakán – a Zaporozsec új klipje

zp1

Új klippel jelentkezett nemrégiben a Vas megye egyik közkedvelt zenekara, a szentgotthárdi Zaporozsec. A banda tagjaival ennek apropóján ültünk le beszélgetni.

Hol forgattátok a klipet?

A felvételek Budapesten, egy népszerű belvárosi klubban történtek, amit a forgatás napjára kibéreltünk. A munkálatokat egy vasárnapi napon végeztük, így a klub életében, működésében nem okoztunk különösebb fennakadást. A helyszínválasztás elsődleges szempontja volt a klipben is megjelenő minimalista, díszletek nélküli képi világ megléte.

Milyen volt a forgatás?

Az elmúlt három év alatt hat klipet forgattunk, mindegyiket más helyszíneken, más szereplőkkel, és stábbal. A mostani klipet Galler András Indián jegyzi, vele a kiadónk ápol régi barátságot. Indián az egyik legmagasabban jegyzett honi kliprendező, aki híres arról, hogy ha nem tetszik neki a dal, akkor egyszerűen nem vállalja a munkálatokat. Szerencsére ez a kérdés a dalunk esetében nem merült fel. A klip képi világának és hangulatának kialakítására  a kiadóval egyeztetve – a rendező szabad kezet kapott.

A helyszínen délelőtt 10 órakor kezdődtek a munkálatok, ahova mi, kb. dél körül érkeztünk. A hangszerek bepakolása, smink, majd fotózás után már a közreműködésünkkel folytatódott a forgatás. A forgatókönyv szigorú betartása mellett elég gyorsan haladtunk, mindenki tette a dolgát, így a kora esti órákra már végeztünk is. A szokásos ugratásokon és hecceléseken kívül nem volt semmi rendkívüli esemény, nagyon koncentrált, és hozzánk képest meglehetősen komoly munka folyt. Mindez annak tudható, hogy tisztában voltunk vele, hogy nem sok lehetőségünk van a megismételt jelenetekre, vagy épp másik forgatási nap kijelölésére.

 Kik szerepeltek a klipben?

A klipben a zenekar tagjain kívül a Madách Színház egyik tehetséges táncosa működött közre, próbálva megjeleníteni azt a kétségekkel és örömökkel teli kapcsolatot, ami a dalban – és nyilván az életben is – sokszor egymásnak feszül.  

Hogyhogy csak most került sor a klipforgatásra?

Néhány hónapja rögzítettünk 5 új dalt a készülő nagylemezünkre, ami idő közben a már jól ismert rádiós dalainkkal karácsony előtt megjelent. Az új dalok közül az „Azon az éjszakán” c. nótánk, Tom Odell – Another love c. szerzeményének magyar nyelvű feldolgozása. Ahhoz, hogy ez a dal lemezre kerülhessen, a szerzőtől, ill. menedzsmentjétől jogdíjengedélyeket kellett beszereznünk. Küldtük a zenénket a magyar- és vissza angol fordítással. A nemzetközi kiadó magyar képviselete nem sok jóval bíztatott bennünket. Megbeszéltük, ha a kijelölt napon nem kapjuk meg az engedélyeket, akkor a dal nem kerülhet fel a lemezre, hisz a lemez ekkor már Lengyelországban várakozott a gyártósoron. Az licensz az utolsó utáni pillanatokban megérkezett, így Tom Odell dala szerepelhetett a lemezünkön. A dalt elsők között küldtük az MR2 Petőfi rádióba, és bizakodtunk, hogy rotációba kerül. Klipet mindig arra a dalra forgatunk, amelyik rádiós lejátszásra kerül. Ebben az esetben ez olyan jól és gyorsan sikerült, hogy ez év 5. hetében a Petőfi top30 első helyén kötött ki. Pontosan egy hónapja volt a dalunk rádiós premierje, amit azóta sokan felfedeztek és keresnek. Azt gondoljuk, a klipet éppen a megfelelő időben, a várakozás és érdeklődés tetőfokán sikerült nyilvánosságra hoznunk.

 Végezetül hol lehet látni, hallani benneteket a közeljövőben?

Idén, reményeink szerint nagyon sok városban és fesztiválon fogunk koncertezni. Legközelebb Szolnok, Kiskunfélegyháza és Budapest a koncerthelyszín, aztán Veszprém és Sopron is vár ránk.

Az aktuális koncertek és hírek a közösségi oldalainkon, és a megújult weblapunkon követhetők.

A csapattal kapcsolatos hír, hogy a tavalyi év sikerén fellelkesedve idén is ottlesznek a Volt Fesztivál, az MTVA és az Akvárium Klub közös tehetségkutató versenyén, vagyis a Nagy-Szín-Padon, amelyet minden évben hatalmas médiafigyelem övez. A rendezvénnyel kapcsolatban érdemes tudni, hogy azt korábban olyan zenekarok nyerték, mint a  Mary Popkids (2014), vagy épp az  az Ocho Macho(2015). A döntőbe jutott 12 versenyző pedig nem kisebb nyereményekkel lesz gazdagabb, mint  hogy fellépési lehetőséget kap a Sziget Kft. fesztiváljain való fellépésekre. S akinek ez még önmagában nem lenne elég, a nyertes, aki mindent visz: nos ő részt vehet a Eurosonic fesztiválon, amelyet tavaly a hollandiai Groeningenben rendeztek.

Széles L. Gábor
2016.02.07

 

Mondd el a véleményed

Jön az 50. Super Bowl – közvetítési infok, live streaming

Jön a jó idő – a rendőrség erre figyelmeztet