Bármi is jön – klippes dallal jelentkezik Kertész Iván

Fotó: Tormasi Productions - https://www.facebook.com/tormasiproductions
Hirdetés

Bármi is jön címmel új klippes dallal jelentkezett nemrégiben Kertész Iván. A dal az énekes jövô évben megjelenő második nagylemeze előfutárának is mondható, s egyben helyet kapott Sihell Ferry népszerű, “Dallamokon át” címû Muzsika TV-s műsora állandó szereplőinek új dalait tartalmazó, “Szállnak a dallamok 2” című válogatáslemez-kiadványon is, amely 2021. szeptember 15-én jelenik meg.A dalt dalszövegíróként Kotsy Krisztina, zeneszerzőként és hangszerelőként pedig Hársházi Szabolcs jegyzi.
Fotó: Tormasi Productions – https://www.facebook.com/tormasiproductions

Hogyan született a dal? Milyen volt az alkotói folyamat?


Kertész Iván: 
A Bármi is jön című dalom a második lemezem egyik remélhetőleg fontos eleme lesz. Az első lemez kiadása után, produceremmel, Hársházi Szabival egyeztettünk, elmondtam, hogy a második lemezen szeretném megmutatni az érzelmes, líraibb oldalam. Mivel a Rajtunk áll albumon inkább a populárisabb, közkedveltebb, gyorsabb ütemek dominálnak, itt inkább a lágyabb zenei vonulatok. Ez egyébként az eddig elkészült dalokon is látszik, mégis azt érzem, a legfontosabb mondanivalóval ez a dal rendelkezik.Mivel a munkafolyamat elején megbeszéltük, hogy kinek mi az elképzelése, vágya, kívánsága a dal kapcsán, így mindannyiunk számára világossá vált, hogy körülbelül ugyanaz a tervünk. Mint általában, most is először az úgynevezett szerkezetkész dalt kaptam meg, ekkor még szöveg nélkül, így a művészi szabadság az enyém volt, hogy a zene kihozzon belőlem olyan érzelmeket, amelyeket szívesen kiadnék magamból. Ezt követően egyeztettem Kotsy Krisztina dalszövegíróval, aki köszönhetően szakmai, és nem utolsó sorban érzelmi hozzáértésének, rímekbe öntötte az érzéseimet. Összefoglalva tehát, rendkívül gördülékeny folyamat volt ezen dal készítése, hosszú távú közös munkánk által mondhatni már félszavakból értjük egymást.

 

Hirdetés
Honnan inspirálódtál?

 
K. I.: A dal témája valamelyest kézenfekvő volt. A pandémia, a lezárások, a karantén kellős közepén, mondhatni romjainkon hevertünk előadóként. Persze az alkotói ösztön dolgozott bennünk, így született meg a dal. Amikor egy előadóban igazán mély, őszinte gondolatok fogalmazódnak meg, abból születnek csodák. Legyen az akár egy már-már összeomlás közeli érzés. Hiányzott a színpad, a dalok, a közönségem. Ezt kellett kiadnom magamból ebben a dalban.

Honnan jött az ötlet, hogy a kaposvári Csiky Gergely Színházban forogjon a klip?

K. I.: A dal jelentőségteljes mondanivalója miatt mindenképpen valami hasonlóan fontos vizuállal szerettük volna illusztrálni. Az első tervek között elhagyatott kastély, merészebb gondolatainkban elhagyatott színház szerepelt helyszínként. Erre találtunk is alkalmas helyet, ám az vagy baleset veszélyesnek nyilvánított épület volt, vagy nem volt alkalmas forgatásra, illetve a járványhelyzet miatt korlátozott volt a látogatható helyszínek listája is. Ekkor pattant ki a fejemből, hogy egy impozáns színházi milliő is vissza tudja adni ezt az érzést, különösen egy ürességtől kongó terem. Ekkor több színházat megkerestünk, végül producerem ajánlotta Kaposvár ékességét, a Csiky Gergely Színházat. Legnagyobb örömünkre az intézmény készséggel állt rendelkezésünkre, igaz az akkor érvényben lévő intézkedések miatt, csak egy pótidőpontban tudtuk a forgatást lebonyolítani.

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánlod a dalt és a klipet?

K. I.: A COVID okozta nehézségek mindnyájunkat megviseltek, mindenkire hatással voltak, vannak. Mivel a dal ennek eredményeként született, véleményem szerint mindenki magáénak érezheti az alkotásunkat. Természetesen a szöveg úgy íródott, hogy azt bárki értelmezheti másképp is, hisz a mondanivalója, hogy bármit hoz az élet egyszer jobbra kell, hogy forduljanak a dolgok. Olyan nincs, hogy a rossz állandó. Igaz, a jó sem.

Milyen volt a forgatás?

K. I.: A forgatás maga rendkívül nagy élmény volt. A frissen felújított színház épülete már önmagában elvarázsolt. Egyébként egy jól összeszokott csapattal forgott a klip, több alkalommal dolgoztunk már együtt. A stáb a szokott módon profin, felkészülten, átgondoltan dolgozott, így a forgatás is aránylag hamar befejeződött. Itt szeretném kiemelni a színház műszaki személyzetének készséges, profi munkáját, akik segítették munkánk sikerességét. A klip elkészült és kikerült az ismert felületekre.

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig a klippel kapcsolatban? Milyen a fogadtatása?

K. I.: A visszajelzések engem is megleptek, hiszen az átlagnál jóval több kommentet és privát üzenetet kaptam, még olyanoktól is, akik korábban nem követték a munkánkat. Egyenlőre csak pozitív visszajelzések jutottak el hozzám, aminek nyilvánvalóan nagyon örülök, de az is feltűnt, hogy sokan osztották meg ismerőseikkel a közösségi oldalaikon. Ezek a reakciók azt mutatják, hogy az üzenetünk eljutott az emberekhez, megértették a mondanivalónkat. Mivel ez volt a fő célunk, amit elértünk, így én sikeresnek könyveltem el ezt a fantasztikus élményt nyújtó munkafolyamatot.

Mondd el a véleményed