Betűtánc -új dalszöveg-videó a Felnőni Tilos!-tól

Felnőni tilos
Felnőni tilos
Hirdetés
Felnőni tilos
Felnőni Tilos!

Betűtánc címmel új rajzos dalszöveg-videóval kedveskedik a gyerekeknek a Felnőni Tilos! Badonics Adriennel és Balaton Endrével ennek apropóján beszélgettünk.

Hogyan született a Felnőni Tilos! Betűtánc című dala?

Hirdetés
Mi, a Felnőni Tilos! eddig leginkább kisiskolás gyerekeknek írtunk és játszottunk dalokat. A célközönségünk a 6-12 éves gyereksereg volt. Szükségét éreztük, hogy kisebbekhez szóló dalok is legyenek a repertoárunkban. A Betűtánc azért más mint az eddigiek, mert ez a dal, már annak a dalcsokornak a része, amit a csipetkék is magukénak érezhetnek.

 

Honnan merítettétek az inspirációt?

 

Az inspiráció nálunk jön-megy. Én angol nyelvet oktatok gyerekeknek, emellett egy hangstúdiót is működtetünk. Szóval nap mint nap találkozunk gyerekekkel. Ők – persze tudtukon kívül, azzal, hogy csak beszélgetnek velünk – házhoz hozzák a dalok témáját. Ezekből előbb utóbb egy-egy dal születik.

 

Kinek és milyen gondolatokkal ajánljátok a dalt?

 

Elsősorban a gyerekeknek, másodsorban a szülőknek és mindazoknak akik gyerekekkel foglalkoznak. Az ő életüket is színesebbé tehetjük ezzel.
Ez a konkrét dal amellett, hogy interaktívan előadható és élvezetes, egy jó kis beszédgyakorlatot is rejt magában. Minden dalunkba csempészünk egy kis lelkiséget is, aki figyelmesen hallgatja őket, biztos megtalálja. Úgy szoktuk megfogalmazni: “Dalok, és ami mögöttük van.”

 

Milyen visszajelzéseket kaptatok a dallal kapcsolatban?

 

Az első és legfontosabb visszajelzést a gyerekektől kaptuk a felvétel során. Nagyon élvezték a közös munkát. Szakmán belüli barátaink is hájjal kenegettek minket, mondván élettel teli, pörgős, igényes a dal.

 

Milyen a dal fogadtatása?

 

A jelenlegi helyzetben, élő előadás során nem tudunk találkozni a közönséggel, igazából rábízzuk a digitális világra, hogy terjedjen. Amint lehetőségünk lesz szemtől-szembe megénekeltetni a gyerekeket, a fogadtatás ott dől el.

 

2021.január 4-én 19:22-kor – egyebek mellett – azzal tettétek közzé a Betűtánc című dalt, hogy idézem: “Írtunk néhány dalt…“Mit lehet esetleg elöljáróban tudni a többi dalról?

 

Arra törekedtünk a többi dalnál is, hogy legyen benne “dolguk” a gyerekeknek. Jelen van a humor, a huncutság, a játék, és egy kicsit a tanulás. Pl. az egyik dalunkban kötelező az egyébként nem illő csámcsogás. Ezeknél a rosszcsontságoknál nagy szerepet kap Csipesz, aki a zenekar tiszteletbeli madár tagja. “Ő” – az idézőjel annak szól, hogy Csipesz egy báb, a szerk. – azonnal partner mindenféle csibészségben.

 

Azok mikor jönnek ki?

 

Folyamatosan írjuk a dalokat, sok már készen van, sok az ötlet szintjén létezik. Ez a sorozat előreláthatólag nyárra teljesen készen lesz, hogy amint megnyílnak a kapuk, azonnal színpadképes produkció legyen. Addig is érdemes a YouTube csatornánkat figyelemmel kísérni, mert időről időre itt jelennek meg az újabb dalok.

 

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egyes dalok?

 

Eddig két lemezt jelentettünk meg szerzői kiadásban. Az egyik, a Mindentudó kalapom című. Azon leginkább a gyerekek iskolai és hétköznapi életével kapcsolatban éneklünk. A Szállingózó dalpelyhek c. lemezünk 11 téli dalt tartalmaz. A szánkózástól a hóemberépítésig sok-sok téli dolgot gyúrtunk össze egy hógolyóvá.
Amin most dolgozunk, azok az ovis élet köré csoportosulnak. Nem babás dalok ezek, hanem az eddigieknél kevésbé bonyolult, fülbemászó zenei szerkezetűek. A szövegek gyorsan megtanulhatóak, egyszerűbb nyelvezetűek, és együtt énekelhetőek.

 

Lesz-e esetleg egy lemeznyi?

 

Mindenképp. Nem utolsó koncepciónk, hogy ez a zenei anyag ne csak interneten legyen elérhető, mert egy olyan funkciót szeretnénk neki adni, hogy ezeket a dalokat pl. utazás közben az autóban együtt énekelhesse kicsi és nagy.

 

Lesz-e fizikai lemez?

 

Igen, de ma már a CD sajnos kiöregedett. Ennek ellenére CD-n is, és jópofa pendrive-on is elérhető lesz az album.

 

Hol, hogyan lehet hozzájutni, beszerezni?

Mivel az összes dalunk eddig szerzői kiadásban jelent meg. Valószínűleg ez is így fog.  A [email protected] e-mail címen vagy a  Felnőni Tilos! Facebook oldalán megrendelhetőek. A fellépéseinken különböző játékos feladatok teljesítésekor pedig meg is lehet nyerni őket. Reméljük sokuk hamarosan gazdára talál ilyen módon is.

Mondd el a véleményed

Legújabb Reál akciók – akciós újság letöltése

Túl közel – új klippel jelentkezett Pál Péter