Bréking!Kizárták Romániát!- Eurovíziós esélylatolgató Madura Mátéval

Hirdetés

Hirdetés
madura

Nemrég hozták nyilvánosságra, hogy szomszédunkat, Romániát kizárták az Eurovíziós Dalfesztivál idei versenyének minden további küzdelmeiből. Madura Máté Eurovízió-szakértővel ennek kapcsán ültünk le beszélgetni.

Nem tudsz elképzelni egy olyan forgatókönyvet, hogy esetleg a románok, de legalábbis az erdélyi magyarság ebben a -ha az utolsó pillanatban is, de kétségkívül megváltozott – helyzetben is a magyar indulót, Freddie-t támogatnák? Ha nem, akkor kik között oszolhatnak meg a románok pontjai? Illetve –  reálisan – te kiktől számítasz pontra?

Hirdetés

Szerintem ez a döntés végleges, így Románia sajnos távol marad az idei versenytől, mint ahogy az ismeretes, nem fognak részt venni a szavazásban sem, és még a TVR közszolgálati televíziónak a joga sincs meg rá, hogy közvetítse az elődöntőket és a döntőt. Ahogy sok fórumon látom, a legtöbb román – érthető módon – a moldovai énekesnőt “adoptálta” saját indulójának, ha lehet így fogalmazni. Szerintem lokálpatriotizmus miatt csak az erdélyi magyarságnak volt különösen kedves Freddie. Mindenesetre a döntőben valószínűleg magas pontszámokat kaptunk volna Romániától, köszönhetően az erdélyi magyarok szavazatinak, de sajnos ettől idén elesünk.Azon kívül, hogy rendkívül jó a dalunk, azokon az országokon túl, akik a dal minősége miatt szavaznának ránk, az északi népek és Észtország, Azerbajdzsán, Szerbia biztosan magasabb pontszámokkal fog bennünket megjutalmazni. Mindenesetre Románia az elődöntős rendszer óta mindig részt vett, és mindig szavaztak is a magyar dalra. Sajnos ez idén nem lesz így.

Milyen érdekességek vannak még az idei versennyel kapcsolatban?

Továbbá mivel minden ország köteles geoblokkolva – vagyis technikailag úgy kivitelezve, hogy minden ország csak a saját határain belül – közvetíteni a műsorát, így a Duna adását sem fogják tudni nézni az erdélyi magyarok, mivel akkor a Duna World műsora fog futni a tévéiken.Nemcsak, hogy nem szavazhatnak rá, de hagyományosan, tévéből sem láthatják a versenyt.

Hivatalos EBU hír:

http://www3.ebu.ch/news/2016/04/ebu-withdraws-member-services-fr

Széles L. Gábor
2016.04.22

Mondd el a véleményed

Hajnali Delax-buli a Dürerben

Virgo, Mátyás Attila Band és Sexepil – Irány a Dürer!