Budapesti csihi-puhi, avagy a McClane fiúk lezúzzák Moszkvát

Hirdetés

 

Hirdetés
Yippee Ki-Yay!!! – hangzik el az ötödik Die Hard-filmben is a szállóigévé avanzsált szösszenet. Beethoven 9. szimfóniája itt is megszólal, szinte az egész film Budapesten játszódik, kapunk autós üldözéseket, aknavetős bravúrokat, gépfegyver-sorozatokat a képünkbe, mogorva Bruce Willis-nézést, szemtelen, makacs fiút, aki semmire nem tartja az apját, de erős történetről nem beszélhetünk.

John McClane hírt kap fiáról, akit börtönben tartanak Moszkvában, ami egyet jelent a biztos halállal (legjobb esetben életfogytiglan). Ezért útra kel, hogy megmentse az ifjabb McClane-t. A filmkészítők nem sokat tököltek a sztori kellő előkészítésével, szinte az első 5 percben belecsobbanunk a húsos fazékba, hatalmas robbanás rázza meg az ítélőbíróság épületét, majd kitör a káosz és a pánik. Az akciójelenetek alatt néhány fricska is elhangzik, leginkább a jó öreg, még mindig tökös Bruce-tól, azonban Skip Woods író valamiért nem tudta összeállítani a forgatókönyvet. Végig olyan érzésem volt a vetítés alatt, mintha egy 90 perces videóklipet néznék. A rengeteg látványos jelenet ellenére unatkoztam, egészen a fináléig, mert nem igazán akart összeállni a történet egy teljes egésszé.

Hirdetés

Egy akciófilmre jellemző részlet, mikor McClane-t és a fiát elkapják és meredten néznek egymásra a főmaffiózóval, erőltetett dialógustöredékek hagyják csak el a szájukat, ami azt bizonyítja, hogy a forgatókönyvből kihagyták a kidolgozott szövegeket, csupán egy orosz zsoldos kidolgozott testét csodálhatjuk meg egy hátán lévő CCCP-tetkóval.

Moszkván kívül a másik nagy helyszín Csernobil, ahol, mint tudjuk, 1986 óta még mindig erős a sugárzás. Ennek ellenére a szereplők fele viselt védőöltözéket, a másik fele, beleértve a két McClane-t, simán begyalogoltak a veszélyzónába. Ilyen “apróságok” még akkor is szemet szúrnak, ha az ember nem egy bakivadász és csupán a filmet akarja élvezni.

A magyar szereplők közül a legnagyobb jelenete Ganxsta “Döglégy” Zolee-nak volt, holott nem is találkozott Bruce Willis-szel. A hatalmas autós üldözés alatt ugyanis a felfordulást okozó harci jármű sofőrjeként száguld keresztül a fél városon. Kamarás Iván orosz nyelvű előadása a hirtelen elétoppanó McClane hadnagy miatt emlékezetes marad mindenki  számára, Fenyő Ivánt ellenben alig lehetett felismerni a helikopter-pilóta szerepében, Árpa Attilát azonban hiába figyeltem árgus szemekkel, nem tudtam beazonosítani a főgengszter emberei között.

Mindent összevetve a “A Good Day to Die Hard – Drágább, mint az életed” című ötödik epizód azt mutatja, hogy kezd kifulladni a franchise. John Moore rendező a Max Payne című számítógépes játékadaptáció siralmas bukása után újra bebizonyította, hogy nem ő a megfelelő ember egy olyan nagymúltú sorozat egyik epizódjának a dirigálására, mint a Die Hard. Azért Bruce és a rengeteg ismerős helyszín miatt érdemes megtekinteni egyszer John és Jack McClane kalandozásait a messzi keleten, de a sorozat igazi rajongói készüljenek fel arra: ez a rész még a túlzásokba eső “Live Free or Die Hard – Legdrágább az életed”-et is alulmúlja.

 

A Good Day to Die Hard – Drágább, mint az életed (premier: 2013.02.14.)

 

Rendező: John Moore

Főbb szereplők:

 

Bruce Willis / John McClane

Jai Courtney / Jack McClane

Sebastian Koch / Yuri Komarov

 

Forgalmazza: InterCom

 

Mondd el a véleményed

Cseréld le ruhatárad a VAM Gardróbban!

Bogi: A forgatásokra korán kell kelni!