Bűntudat – különleges rövidfilm Jámbor Eriktől (filmpremier)

Hirdetés

Bűntudat címmel különleges rövidfilmmel jelentkezett Jámbor Erik. Az alkotóval ennek apropóján beszélgettem.

Milyen volt az alkotói folyamat?

Az őszintét megvallva elég hamar lezajlott az előkészítés, mivel ez egy egyetemi vizsgára készült. Ugyanis jelenleg a Sapientia EMTE kolozsvári karán vagyok végzős, Film-Fotó-Média szakon. Ez nem a diploma munkám, az még az utómunka fázisban tart, de hamarosan az is elkészül.

Hirdetés

Hol forgatták a filmet?

A filmet Nagyszalonta mellett forgattuk a családom tanyáján.

Ön és a szereplők hogyan élték meg a forgatást?

Elég fárasztó volt, mivel egy napra volt betervezve a filmbéli három nap eseményeinek leforgatása. 22 órát forgattunk reggel 5-től másnap hajnal 3-ig , nem mellesleg másnaposan. Igazából jó hangulatban telt, néhány kávé, majd később  sör társaságában. A fő nehézségét az okozta, hogy egyedül kellett dolgoznom, mint egyszemélyes stáb. Az egyetemen ugyanis mindig úgy zajlanak a forgatások, hogy mindenkinek megvan a saját szerepe.

 Hogyan választotta ki a film szereplőit?

Mivel most a karanténhelyzet miatt itthon tartózkodom, így a közvetlen környezetemből választottam szereplőket. Bíró Tímea a barátnőm, Bódi Beni és Fazekas Gergő pedig a zenész társaim.

Milyen volt velük együttdolgozni?

Már régóta ismerjük egymást, így sokkal könnyebb volt ebben a helyzetben, mint ismeretlenekkel.

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánlja a filmet?

Mindenkinek, aki lelki problémákkal küzd és nem tudja, hogy ezt hogyan dolgozza fel annak ez a film egy elrettentő példát tud nyújtani. Erősnek kell lennünk minden helyzetben, és nem szabad engednünk, hogy a bűntudat felülkerekedjen rajtunk.

 Milyen a film eddigi fogadtatása, utóélete?

Rendkívül meglepődtem, hogy egy nap alatt ennyi embert elért és ennyi pozitív visszajelzést kaptam. Remélem az elkövetkező filmjeimet is hasonló fogadtatás éri.

Tervezik-e esetleg akár hazai, akár nemzetközi fesztiválokra, filmversenyekre nevezni a filmet?

Néhány ingyenes rövídfilm fesztiválon indítanám a filmet, mivel egyetemistaként nem engedhetek meg magamnak komoly nevezési díjakat komolyabb fesztiválokon.

Várható-e, hogy a film – akár mozikban (filmek előtt, teaserként), akár televízióban levetítésre kerül?

Nem hinném, hogy jelenleg olyan ismertsége lenne a filmnek vagy nekem, hogy ez bekövetkezhet, de ha lenne rá lehetőség szívesen belemennék hasonlókba.

Tervez-e a filmnek külföldi megjelentetést?

Igen, mindenképp szeretnék a rövid dialógus alá egy feliratot, amivel a korábban említett fesztiválokon indíthatnám a filmet.

Min dolgozik most?

Jelenleg a diploma filmemet véglegesítem, Kispályás bűnözők címmel. A film néhány fiatal srác próbálkozását mutatja be a 90-es évek végén, akiknek az az álmuk, hogy nagymenő gengsztereké váljanak. Eleinte jól megy a lopott cuccokal és import cigivel megtömött garázsvásár és teljesen elhiszik, hogy ők a legnagyobb királyok, azonban a story előrehaladtával egyre erősödik bennük az az érzés, hogy ez a világ nem nekik való. Szeretnének változni, de olyan helyzetbe kerülnek, amiben a bosszú tűnik a legjobb megoldásnak. A film végűl egy barát árulásáról kezd szólni, akinek sikerült nagymenővé válni azzal, hogy átvert mindenkit és csak bűnbaknak használta a barátait, amig ő elmenekűl. Miután erre rájönnek végleg úgy döntenek, hogy nem akarnak ebben a közegben tovább mozogni és inkább a nehezebb, de igazabb életet választják…

Mondd el a véleményed

Petőfi Sándor leghíresebb versei

Áprily Lajos versei