CD-vel jelentkeznek Horváth Ádám és barátai

Hirdetés

Horváth Ádám és barátai - Balassagyarmat dalai

CD-vel jelentkeznek Horváth Ádám és barátai. Az album, amelyen 14 dal kapott helyt, tartalmazza egyebek mellett Balassagyarmat dalát is. Az korong eddigi visszhangja nagyon jó volt, aki csak hallotta, mindenki nagyon lelkesen beszélt róla, az alkalmi jelleggel összeverbúválódott csapat baráti körének elmondása szerint slágeres, nagyon dallamos, energikus zene. A lemezen helyt kapott néhány rockos dal is, de azok is  sok orgonát, dallamos énekeket tartalmaznak, és felcsendül rajta néhány gyönyörű lassabb ballada, nóta is.

A korongról Horváth Ádám, a projekt szellemi atyja így nyilatkozott:
Ez lesz az első szerzői lemezem, ami CD kiadást is megél. A Revans Blokk album pénz hiányában csak a Youtube-ra került föl, és a már felvett ‘Mobilmániás’ Molnár Peti által anno felénekelt, keményebb Rock-lemez pedig keverésre- és hasonló sorsra vár. Két ‘kakukktojás’ is lesz az albumon; az egyik egy nagyon távol élő, csodálatos hangú, szép énekesnő által énekelt dalom. Ő Simó Annamária. Erdélyi lány, kint ismerkedtünk meg pár éve, viszont annyira jól sikerült dal, hogy mindenképp helye van ezen az albumon, ha meghallják, megértik. A másik dalnak a szövegét egy bizonyos Petőfi Sándor írta, Mily szép a világ címmel.”

A lemezírás egy hatalmas puzzle-játék, vagy legózás”

Hirdetés

Ádám segítségével betekintést nyerhetünk a lemez elkészítésének kulisszái mögé is:
„Tavaly, azaz 2014.októberének első napjaiban kezdődtek az első tollvonások, akkord-lefogások. 3-4 dal kivételével minden dalhoz voltak korábbi ötleteim, szövegeim. A lemez-írás egy hatalmas puzzle-játék, vagy legózás. Minden előadónak a saját stílusához, arcához  kellett igazítani a dalokat. Hangnemek, kinek melyik hangnem fekszik, kinek hol “üt” a hangja, ezeket meg kellet keresni, így volt olyan, hogy a teljesen kész zenei alapot előröl kellett kezdeni felmuzsikálni. A lényeg, hogy mindenki elégedett legyen, és jól érezze magát a dalokban, azt hiszem ez sikerült! Amikor minden dal elkészült, akkor jött a tényleges stúdió-munka, ami nálam zajlott. A Balassagyarmat dala is nálam készült, és nem mondható rosszul szóló gagyinak.”

Adámot a CD elkészítésének munkálatairól is faggattuk. Mint azt megtudtuk, örök időhiányban szenved. „Van az a régi mondás, hogy egy lemezt sosem lehet befejezni, csak abbahagyni… Meg az a mondás is, hogy a határidő a legjobb múzsa! Majd februárban kialszom magam!”

A lemezzel Ádám célja az volt, hogy egy korong erejéig összehozza Balassagyarmaton és környékén élő zenész ismerőseit, barátait.„Ahogy a kutatás kibővült, kiderült, hogy a környéken számtalan hatalmas tehetség van, és olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy meg is ismerhettem Őket, mivel már sok éve ismét itthon élek, hangszerboltos is voltam, így volt egyfajta rálátásom a helyi színtérre. Nehéz dolog ez, mert ez egy kisváros, mindenki ismer majdnem mindenkit. Már a Balassagyarmat dala után is jutottak eszembe emberek, hogy; ú, őt is meg kellett volna, meg őt is…” Az összefogás eredményeképpen végül 44 ember készítette a 4 és fél perces dalt. S – mint azt megtudtuk – nincs megállás! Ádám már a folytatással kapcsolatban is nagyon lelkesen nyilatkozott: „Szerencsére annyi dalötletem van, hogy egy éven belül meg tudnék velük tölteni még egy ilyen lemezt. Ha ennek sikere lesz, akkor nem elképzelhetetlen, hogy akik lemaradtak, azok a következőn szerepelnek majd.”

A lemezen – 2 kivétellel – végig Ádám dalai hallhatók. „Igen, kivéve a fent említett Petőfi Sándor verset, ott csak a zenét szolgáltattam én, illetve a Pálmai Krisztián által énekelt Revans Blokk dal, a “Rossz idők jönnek” zenéjét közösen jegyeztük Morvai Viktorral. A szövegek szólnak szerelemről, az élet dolgairól, csalódásokról, boldogságról, mindenféléről, ezt majd mindenkinek magában kell eldönteni, hogy kinek mi tetszik.”

 A korongon egy-egy dal erejéig hallhatók: Gere Péter, Nemesvári Norbert, Homuth János, Perjési Zsófia, Rózsás Viktória, Szenográdi István, Pálmai Krisztián, Kovács Balázs, Kökény Ági, és vokálcsapata, Molnár Péter, Kecskeméthy Lilla, Csábi István, és jómagam, Horváth Ádám is éneklek egy dalt.

A dalok egy részében maga a szerző, Ádám vállalta magára a gitárok, a basszusgitárok és az ütős hangszerek feljátszását. Mint azt megtudtuk, erre az idő rövidsége miatt volt szükség.
Ugyanennek tudható be az is, hogy Ádám párjával, az Ikon leszek c. rovatunkban korábban már többször bemutatott Rózsás Viktóriával vokálozza végig szinte az egész albumot, a fent említett okok miatt. Rajtuk kívül pedig: Szabó Gergely, és Kiss Kristóf billentyűzték fel a lemezt, Kopcsányi Gergő, Ifj. Siklai István, Nógrádi Máté, Jancsó László és Knyazoviczky József zúztak a  basszusgitárokon, s Olicsek Ádám, Vigyinszki Máté, Kelecsényi Tamás, Vizi Balázs, Kis Balázs  virtuóz játékát hallhatjuk a gitárszólókban.A hegedű Perjési Zsófia  tolmácsolásában szólalt meg,aki vokálozik is a lemezen.Az albumon Nagy Renáta  fuvolajátéka hallható,míg Horváth Péter  szaxofonon, Széles János, és Varga Zsolt  ütőhangszer-szekcióban „zúznak”.

A CD egyelőre Balassagyarmaton kapható, és magától a szerzőtől rendelhető meg az [email protected] e-mail címen.

A korong szerzőjét a jövőről, az esetleges lemezbemutató koncertről is kérdeztük. „Azt tervezzük, hogy a már felújított szabadtéri színpadot mi nyitjuk ezzel a produkcióval. Még nem biztosak a részletek, és a dátum sem, de lesz! Tavasz vége, nyár eleje, addig hadd ismerjék meg az emberek a dalokat. Az a terv, hogy egy “Balassagyarmati Zenei Napot” tartunk, délutántól néhány helyi zenekar fellép, majd a főműsor mi leszünk. Minden dalt eljátszunk élőben, mindenkivel!”

A lemezzel Ádám célja az volt, hogy összefogja a helyi, környékbeli zenészeket, énekeseket, hogy közösen alkossanak valami maradandót az utókornak, s a későbbiek folyamán más településekre is szeretnék elvinni a produkciót. Mint mondja: „Van pár olyan dal is a lemezen, ami ha megfelelő sajtóvisszhangot kapna, akár országos sláger is lehetne. Ha országosan el tudnánk “terjeszteni” ezt az albumot, akkor egy nagyon jó város-imázs is lehetne ez. Balassagyarmat a zene városa. Lehetne fesztiválokat rendezni itt, fellendíteni a fesztivál-turizmust.

Búcsúzásképpen arról kérdeztük a szerzőt, mivel lenne elégedett:

„Ha sikerül fenntartanom a zenészi mivoltomat, és nem kell másból élnem. Remélem,ezzel a lemezzel felfigyelnek rám, dalszerzőként, szövegíróként, zenészként, vagy akár dobosként! Szeretek itthon élni, de zenélni minél több helyen szeretnék. Ez a cél ez hajt!”

 Mi pedig mi mást kívánhatnánk ehhez: Így legyen!

Széles L. Gábor
2015.02.08.

Mondd el a véleményed

Gondi Helén számára véget ért a Rising Star

Rising Star elődöntő – Fehérvári Gábor Alfréd kieső helyen áll