A Császlón született egypetéjű ikrek Mária és Gizella sikerei

Hirdetés

FŐOLDAL.JPG

 

Székely Lászlóné (Rácz Mária) mátészalkai, ikertestvére Koleszár Andrásné (Rácz Gizella) kisvárdai lakosok, akik egypetéjű ikrek és elválaszthatatlanok. Amikor édesanyjuk terhes lett, nem tudta, hogy ikrei fognak születni Császlón, egy Szatmár megyei kis faluban. Az ikrek több helyen is tanultak, így megtörtént egyszer, hogy az egyik nem tudott jelen lenni az adott iskolában, ezért megkérte a testvérét, hogy vizsgázzon le helyette. Mária jobb jegyet szerzett testvérének, mint magának. Nem csak külsőben hasonlítanak egymásra, hanem képességeikben és élettörténetükben is. Mindketten gyors- és gépírók, egyszerre, 22 éves korukban mentek férjhez, ekkor kezdődött el a leválás időszaka. Egyikük elmesélte párjának, hogy van egy ikertestvére, akinek augusztusban lesz az esküvője, mire kedvese csak annyit mondott, hogy “csatlakozzunk”. Életük nagy része a gyógyítás és az Iker találkozók szervezése körül telik.

Hirdetés

 

 

 • Mikor megszülettetek, mint ikrek melyik volt a legkedvesebb pillanatod gyermekkorodban, amire ma is emlékszel?

Székely Lászlóné Rácz Mária válasza: Amire vissza emlékezem: kb. 3 évesek lehettünk, amikor a testvéremet fejbe vertem egy fadarabbal, ugyanis mindkettőnknek ugyanaz a szék kellett volna – ez adta a vita tárgyát.

A sebhely sokáig megmaradt a testvérem fején, erről tudtak megkülönböztetni bennünket. De örülök, hogy nem lett akkor komolyabb baja.

Koleszár Andrásné Gizike válasza: kb. 2 éves korban összevesztünk a kisszéken, mert csak egy volt belőle, és mindketten rá akartuk ülni, és ez adta a vita tárgyát. Igaz nem volt számomra kedves emlék, de a fejemen egész életemben viseltem a nyomát.  Ez volt az első, vita, életünkben.

IK6.jpg

 • Minden ikergyermekre egyforma ruhát adnak, egyformán fésülik a hajukat, ez nálatok is megvolt és a mai napig tart?

Székely Lászlóné Rácz Mária válasza: Szüleink gyermekkorunkban mindig egyforma ruhában járattak, egyforma frizurát vágattak. Ezt mi megszoktuk és természetesnek vettük, hogy egyforma ruhát viseljünk.

Bár házasságkötésünk után 50 km-re kerültünk egymáshoz (Gizike Kisvárda, Marika: Mátészalka) akkor a mindennapok során külön ruhát viseltünk, de ha találkoztunk pl. családi rendezvényeken: ballagás, lakodalom, temetés, akkor mindig egyforma ruhában jelentünk meg – a rokonság ilyenkor mindig találgatott, hogy ki-kicsoda.

Koleszár Andrásné Gizike válasza: A szülök születéstől fogva egyforma ruhába öltöztettek bennünket, ez az ikreknél az összetartozás, jele is.

A hajunk is egyforma hosszúságú volt mindig, amit soha nem beszéltünk meg, hogy ki milyen hajat, frizurát viseljen.

IK8.jpg

 • Mikor indult az ötlet, hogy iker találkozókat szervezz, ki segített ebben, és hogy zajlanak ezek a találkozok, mióta is?

Székely Lászlóné Rácz Mária válasza: Az első ikertalálkozón 1969-ben voltunk Budapesten, a Szerencsejáték elődje: a Sportfogadási és Lottó Igazgatóság szervezte, amikor divatba jött az “iker lottó”-szelvény, akkor legyen ikertalálkozó is. Akkor szépnek találtuk, hogy mindenkiből kettő van, látványos volt a sok egyforma ember. Akkor elhatároztuk, hogy amennyiben lesznek iker-rendezvények, ott mindenütt részt veszünk. 1984-ben Szilvásváradon volt egy ikertalálkozó, majd 1985-ben Budapesten a Kongresszusi Központban ikerbálban voltunk. Az utóbbi években, Ercsiben, Szigethalmon voltunk ismét ikrek között nagyszabású találkozókon. A korábbi ikertalálkozókról sok ikerpárt ismertünk, és többekkel az interneten is megismerkedtünk, és őket hívjuk meg a rendezvényeinkre. Mátészalkán is két ízben tartottunk ikertalálkozót, ahol dr. Czeizel Endre és Dr. Méthneki Júlia ikerkutatók előadását hallgathatták az összegyűlt ikerpárok és hozzátartozóik. Édesanyánk is itt volt és büszke volt az ő lányaira is.

Koleszár Andrásné Gizike válasza: Megismerkedtünk dr. Méthneki Juliával, utána ö küldött meghívásokat különböző iker rendezvényekre, iker-vizsgálatokra, és azóta „ott maradtunk” az ikrek között.

IK9.jpg

 • Nagy sikere volt idén is a Panoráma Világtalálkozó által helyett adott Iker találkozónak, évről évre egyre több iker meri megmutatni magát a nagy színpadon is, mi a tapasztalat, miért olyan zárkózottak, és mit jelent nektek az iker találkozó?

Székely Lászlóné Rácz Mária válasza: 2000-ben kerültünk be a budapesti Panoráma Világklubba, ahol mi vagyunk az egyedüli ikerpár. Dr. Tanka László a Panoráma Világklub alapítójának ötlete volt, hogy mivel az utóbbi 6 évben megrendezésre került a Világklub által szervezett Magyarok Világtalálkozója c. rendezvény, – ahová a világ minden részéből érkeznek ott élő magyarok – és így 2015-ben mi voltunk a szervezői megbízottak a világtalálkozón belül az IKERTALÁLKOZÓ lebonyolításával. 2015. májusában az “Ikerkutatás Magyarországi helyzete” címmel tartott Egészségkonferenciára dr. Szalontai Éva igazgató dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid  ikerkutató orvosokat kérte fel, akik egyben egypetéjű ikrek is. A világ minden részéből összejött közönség nagy tapssal jutalmazta az iker-orvosokat. A 2016. május 21-én, Budapesten a Lurdy Házban megtartott VI. Magyar Világtalálkozón is részt vettek a dr. Tárnoki ikrek. Szép látványt nyújtottak a színpadon az egyforma ruhába öltözött ikerpárok. Mivel az Ikrek havában ünnepeljük a születésnapunkat, így tortával is köszöntött bennünket dr. Tanka László, a Panoráma Világklub alapító elnöke, a világtalálkozók ötletgazdája. Aznap ünnepelték a 70. éves születésnapjukat a mezőkövesdi Bán Ilona – Mária ikerpár, akiket a színpadon virággal köszöntöttünk. Meg kell említeni, hogy Magyarországon, a világon egyedülálló ‘Iker-regiszter” működik dr. Tárnoki dr-ok vezetésével. Gyakran tartanak ikrek részére különböző orvosi vizsgálatokat, melyek kutatásaikhoz szükségesek: teljes szív- és érrendszeri vizsgálat, alvásvizsgálat, tejcukor érzékenység, agyi- hátgerinc MRI stb. – ezeken mi is rendszeresen részt veszünk.

Koleszár Andrásné Gizike válasza: Az iker rendezvényeken általában több nő /lány/ vagy kevesebb a fiú /férfi/ ikrek.

Talán, a nők jobban szeretnek ilyen helyekre járni.

IK2.jpg

 • A jövőben terveztek-e valami csavaros Iker találkozót, ami hangulatot és varázst ad a nézőknek?

Székely Lászlóné Rácz Mária válasza: 2016. júliusra Ercsiben tervezett ikertalálkozó elmarad, pénz hiányában. Elképzelhető, hogy Mátészalkán, augusztus végén létrehozunk egy összejövetelt az ikrek számára, a Fényes Napok háromnapos városi rendezvény keretén belül.

Koleszár Andrásné Gizike válasza: Tervezzük jövőre is a VII. Világtalálkozón az ikrek összejövetelét a nagyszínpadon, valamint ez év augusztusában Mátészalkán a Fényes Napok 3 napos rendezvényén belül összejönni az iker barátainkkal.

IK9.jpg

 • Testvéreddel mindketten más pályára léptetek, de mindkettőtök életében jelen van erősen a gyógyítás, az egészséghez az erő és pozitív gondolkodás, honnan jött, miért szerettek gyógyítani?

Székely Lászlóné Rácz Mária válasza: Bár pályafutásunk egyformán indult, valamikor tanultunk mindketten gyorsírást, gépírást, én ezen a területen, irodában dolgoztam az életemből 40 évet. 1974-ben elindultam egy megyei, majd országos gépíróversenyeken, ezt követően 10 gépíró világbajnokságon is képviseltem Magyarországot (Brüsszel, Isztambul, Amszterdam, Bonn, Lausanne, Róma, Bécs, Párizs, Budapest).

Bár Gizike is irodában dolgozott kezdetben, majd később gyógymasszőrként végzett tanulmányokat, – erről ő bővebben fog írni, hogy mivel foglalkozik.

Koleszár Andrásné Gizike válasza: Én is irodába dolgoztam több évtizeden keresztül. Marikával mindketten gyors-és gépírást tanultunk fiatal korunkba, így 16 évesen már dolgozni mentünk. 47 éves voltam, amikor meghalt a férjem 1999-ben, 2 évig volt beteg sokat jártam vele kórházba, vizsgálatokra, és úgy döntöttem, hogy véget vetek az irodai munkának, és elkezdtem tanulni, hogy megszerezzem a gyógy masszőri végzettséget. Utána folyamatosan tanulgattam szakmán egészségügyön belül. Sok tanfolyamot elvégeztem, /nyirokmasszázs, talpmasszázs, tibeti hangterápia/ Peter Hess módszere/ és különböző kiegészítőket vásároltam pl. fekvő infra szauna, CERAGEM jáda köves masszázs ágy, vállalkozást csináltam és Kisvárdán saját szalonomban, és egy nyíregyházi belvárosi szépség – szalonban dolgoztam. Miután az ember elveszti betegségben a családtagját, akkor döbbenetem rá, hogy mit jelent az egészség.

Így az utóbbi években az egészségmegőrzéssel, gyógyítással, betegség megelőzéssel foglalkoztam, nyugdíjazásomig.

IK4.jpg

 • Túl vagytok egy sikeres Panoráma Világklub esten, amihez gratulálok. Mátészalkán él a híres Mátészalkai monda: leírod nekünk a történetet, bor is született róla a Gacsay Pestáról, a Magyarok Nemzetközi Világtalálkozón megismerhettük ízét is a Mátészalka pavilonjában, a VI. Magyar Világtalálkozón Budapesten a Lurdy házban 2016. május 21-22-én.

Panoráma Világklub est Mátészalkán:  

Erre az alábbi linkre kell kattintani:

https://www.youtube.com/watch?v=4KM_GH0HiEI

Székely Lászlóné Rácz Mária válasza:  “Mátészalka gyászban van” történetet a youtube – on dr. Cservenyák László múzeumigazgatónk elmondja.

Koleszár Andrásné Gizike válasza: Ezt Marika írja, mivel mátészalkai jellegű a válasz!

Erre az alábbi linkre kell kattintani:

https://www.youtube.com/watch?v=loerob12VtU

A Mátészalkai Dancs Lajos népdalkör énekel Szatmárhegyen ,

Erre az alábbi linkre kell kattintani::

https://www.youtube.com/watch?v=uzIP6AbPH-4

 

IK3.jpg

 • Életetekben melyik videóra vagy történetre vagytok a legbüszkébbek, ami az Iker-találkozóval kapcsolatos, miért és csatold be a linket?

Székely Lászlóné Rácz Mária válasza: 2015.november 24-én a Duna Tv. “Ridikül” c. műsorában voltunk stúdióvendégek, – erről is küldöm a linket.  A téma: Ketten vagyok – az ikrekről szólt, rajtunk kívül még két ikerpár vett részt a műsor felvételén, köztük Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely orvos-zenészek.

Koleszár Andrásné Gizike válasza: A RIDIKÜL műsorának voltunk vendégei 2015.nov.24-i adásban.

Ridikül c. műsor linkje, mely 2015. november 24-én volt a Duna TV-ben.

Erre az alábbi linkre kell kattintani:

http://www.mediaklikk.hu/video/ridikul-ketten-vagyok

 IK7.jpg

Az adás témája: Ketten vagytok. (ikrekről szólt). Fotók, a Ridikül felvétel ideje alatt készültek.

 • Mi az álmotok, ami még nem valósult meg?

Székely Lászlóné Rácz Mária válasza: Bár mindketten megfelelő körülmények között élünk (lakás, autó),

sok mindent értünk el az életben, de azért a legfontosabb az egészség lenne.

Koleszár Andrásné Gizike válasza: Álom. Egészségünk legyen, hogy sokáig egymás közelébe tudjuk lenni, és egymást segíteni.

IK5.jpg

 • Mit jelent számotokra a divat, mint ikrek, kedvenc márka vagy mátészalkai népviselet áll közelebb hozzátok?

Székely Lászlóné Rácz Mária válasza: Bár a divatot nemigen követjük, de mindig szerettünk elegáns ruhákban járni.

Szükség esetén szívesen öltjük magunkra a szatmári népviseletet, mint pl. 2016. május 17-én, Budapesten az Uránia Filmszínházban

– a VI. Magyar Világtalálkozó megnyitóján népviseletben voltunk, és pogácsát, pálinkát kínáltunk az épületbe belépő vendégeknek.

Hirdetés
IK1.jpg

Koleszár Andrásné Gizike válasza: Szeretünk öltözködni, ha rendezvényekre megyünk, egyforma ruhát öltünk,

máskülönben 50 km-re lakunk egymástól és mindünknek megvan a ,,civil,, ruhája is, néha csere-berélünk egymás között.

iker (3).jpg

 • Milyen öt bölcsességi gondolatot üzentek, mint ikrek a Divatikon.hu olvasóinak?

Székely Lászlóné Rácz Mária válasza: – Ezt majd Gizike megírja.:-).

Koleszár Andrásné Gizike válasza: Egészség, ápoltság, idősebb korban is megőrizzük egyéniségünket, ne hanyagoljuk el a külsőnket

– ne érezzük magunkat öregnek, feleslegesnek.

Az unokák nevelésében is tudjunk besegíteni. jelenleg 4 unokám van, 2 fiú és 2 lány.

Szeretettel:

Cikkíró, Panoráma Világklub-MUOSZ Életmód Nap,Mátészalka Est fotók:

Napsugár Anna 

siket fotóriporter

Forrás régebbi fotók:

Székely Lászlóné Rácz Mária

 

Mondd el a véleményed

Foci EB 2016 – Svédország-Belgium: élő közvetítés, live stream

Kovács András Péter bajuszban csajozik a strandon