CSERNUS DOKI LELKIBÉKÉJE

Hirdetés

 

MENTÉS ÉS TEREMTÉS AZ ALMAGYAR-ÉRSEKI SZŐLŐBIRTOKON

 

Hirdetés

Tavasszal Nyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa

 

Csernus Imre 2009 óta az egri régióban él, ahol Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péter grafikussal megalapították azAlmagyar-Érseki Szőlőbirtokot (AÉS). Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, 100 évesérseki szőlőt, és különleges, ún. naturális borokat készítenek, idén tavasszal pedig megnyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a vendégek karnyújtásnyira lehetnek a szőlőtől. 

 

Hirdetés

Megmentették az érseki szőlőt és megalapították az AÉS-t 

 

A három barát, Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és Mészáros Péter grafikus először az érseki szőlő megmentése miatt szövetkezett. Mikor 2007-ben és 2009-ben leszüretelték az Érseki-dűlőről a rég elhagyott, kivágásra ítélt szőlőt, csodára bukkantak. Mindkét szüret különleges minőségű bort adott, melyet  Érseki Titokbornak kereszteltek. Titokbor, mert a szőlő fajtája máig ismeretlen, a bor pedig semmi máshoz nem hasonlítható. Eldöntötték, hogy megmentik ezt a kiváló szőlőt. Megvásárolták az érseki melletti földet az Almagyar dombon, a megmentett oltványokat oda ültették és megalapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot. 2013-ban szüretelték le az első évjáratot az újratelepített érseki szőlőből. A Titokbor és más különlegességek mellett megszületett a birtok népszerű borcsaládja, melynek tagjait Csernus Doki munkássága ihlette: a Lelkibéke vörös cuvée, a Bevállalod? rozé és a Lelkifröccs fehér házasítás. Az AÉS naturális borait a nyolcvan éves múltra visszatekintő Csutorás pince borász- tulajdonosa, ifj. Csutorás Ferenc készíti.

 

Interjúnk Csernus Imrével:

 

 

Csernus Imre arról, hogy a budapesti pszichiáternek mit jelent az egri szőlőbirtoka?

„Nem csak a nevemet és az arcomat, bárhogy nézem is, már az életemet is odatettem. Nagyon jól érzem magam az egri borvidéken, életem egyik legjobb döntése, hogy elmentem a szőlő és a természet közegébe. Azt vallom: az öregség akkor kezdődik, amikor az ember rutinszerű életet él és nincs bátorsága megújulni. Büszke vagyok arra is, hogy Csutival és Mészóval egy teljesen eredeti, az országban egyedülálló történetet építünk, arra pedig pláne, hogy a két gyerekkori barátnak volt bennem bizalmuk. Csuti ugyanolyan fanatikus és maximalista, mint én. Alkotó elme és soha nem adja fel. Nagyon szeretem a kompromisszumokat kerülő borkészítési stílusát is. Mi hárman, a lelkész, a borász és a pincér, jó csapat vagyunk. Másrészt minden nap megélem a megújulás élményét, egy közösség teremtő erejével fűszerezve. Amikor a birtokon vagyok, eláraszt az érzés, hogy otthon vagyok, hogy mindez az én művem is, és hogy benne vagyok az álmaim megvalósításában. ”

 

Naturális borok: az AÉS boraiban a borász az adalékanyag 

 

Csutorás Ferenc fanatikusan kutatja az egri bor történetét, kísérletezik és keresi az Egert legjobban kifejező fajtákat és ízeket. A tiszta ízek igénye vezette el a naturális borok készítéséhez is, melyek szándéka szerint leginkább visszaadják a szőlő és a föld ízét. A naturális borok bátran és bő beszéddel mesélnek a terroir-ról, a fajtáról, Egerről, és felismerhetővé teszik a borászat stílusát. Tiszta illatúak, így a fajta jellemzői erősebben jelennek meg és a terroir jegyeit is hordozzák. Hazánkban és világszerte is kevesen járják a borkészítésnek ezt az útját. Az AÉS és a Csutorás pince naturális borainak fő jellemzői, hogy helyi bortörténeti kutatásokon is alapuló telepítésekből, a jó dűlő és az odavaló fajták összehangolásából születtek, spontán erjesztéssel, fajélesztőktől és minden adaléktól mentesen, kizárólag tölgyfa fakádak, fakácik és ászokhordók használatával készülnek majd tufapincében érnek, melynek egyedi és állandó mikroklímája segíti a spontán folyamatokat. Azt is mondhatjuk, hogy az AÉS boraiban Csutorás Ferenc az adalékanyag, hisz az ő figyelme soha nem lankadhat.

 

A természethez való jog: Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa

 

Az Almagyar-domb nem csak Eger egyik legjobb, de legszebb fekvésű dűlője is, a Nagy-Egeddel szemben. Ezért a három barát úgy döntött, hogy egyedülálló turisztikai attrakciót is kialakít itt: idén tavasszal nyílik majd az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a szőlőtőkék tövében épül fel a borkemping, a szállást adó csőszkunyhók, egy medence és a borterasz. A látogatók a szőlővel körülölelt csőszkunyhókban pihenhetnek majd, karnyújtásnyira a szőlőtől hűsölhetnek a Venyige Spa-ban és a kilátó lábánál kóstolhatják az AÉS borait. Emellett lesz tanösvény, kertmozi, dűlőtúra lovaskocsival, katonai csapatszállítóval, sőt, repülővel is! Az Almagyar Borkempingben mindenki dödöröghet, bámészkodhat, sétálgathat, számháborúzhat, ücsöröghet, barátkozhat, tollasozhat, kirándulhat és semmit tehet kedvére.

 

„Sok helyen jártam már, de olyan helyen nem, ahol ilyen közel engednek a szőlőhöz. Kinyúlsz a medencéből vagy a csőszkunyhó ablakából és megérinted azt a szőlőt, aminek a borát éppen kóstolod, miközben a Nagy-Eged látványában gyönyörködsz. Ez elképesztően erős dolog. Azt akartuk, hogy a vendégeink is részesüljenek a mi lelkesedésünkből és boldogságunkból. Nálam ez a vendéglátás csúcsa.” – nyilatkozta Csernus Imre.

 

Számok, adatok

Az AÉS a Csutorás-területekkel összesen 14 hektáron gazdálkodik. A legjobb egri dűlőkről – Almagyar, Síkhegy, Pajdos, Kerekszilvás és Galagonyás – szüretelnek. A tradicionális egri fajtákat telepítik. Fő fajták a leányka, olaszrizling, furmint, tramini illetve az érseki szőlő, kékfrankos, cabernet franc és sauvignon, pinot noir, menoir és a kadarka.

A Csutorás borok az elmúlt években több érmet nyertek a bordeaux-i és a londoni világversenyeken, illetve a Pannon Bormustrán. Csutorás Ferenc 2008-ban elnyerte az év egri bortermelője, 2009-ben Heves Megye legeredményesebb egyéni vállalkozója címet.

Az éves bortermés kb. 700 hektoliter, 2013-ban 25000 palack bor volt forgalomban. 

Export: Finnország, Lengyelország, Szlovákia, Svédország, Spanyolország, Kína, Vietnám. 

 

Kisfilm a szőlő megmentéséről: https://www.youtube.com/watch?v=3yAvFVeejG8

 

Honlap: http://www.almagyar.hu/

FB: https://www.facebook.com/pages/Lelkifr%C3%B6ccs/321288364549750

 

Mondd el a véleményed

I. ORSZÁGOS SELFIE-CSÓKVERSENY

Töltsd a Valentinnapot Samu Kriszta Mazsival!