Dorottya Németh Fitness World Champion

 

Dorottya Németh Fitness World Champion

Németh Dorottya a Fitnesskirálynő

 

Németh Dorottya 18 évesen, Malajziában lett először fitneszvilágbajnok ez idáig már mindent elért a sportágban. Fitnesz Edző lett, kezeiből már királynők jutottak a csúcsra. Múlt héten sikeresen szerepelt a Sziget Fesztiválon Anna the Barbie koncertjén fellépőként. A velvet a sziget legszebb nőjének, legjobb fellépőjének titulálta.

5.jpg

– Mi adta neked az ihletet, hogy a Fitness sportot válaszd?

– Édesapám találta meg nekem a fitnesst, amikor 11 éves voltam. Előtte RG-ztem, és aerobicoztam, így minden előképzettségem megvolt, egyedül az akrobatikát kellett megtanuljam, végül pont ez a része lett a kedvencem.

6.jpg

– Kinek köszönhetően és mi változott Magyarországon a Fitness?

– Ketté kell szedni a Fitness szó jelentését, mint versenysport, és mint egészséges életmód. Azt gondolom előbbinek elterjedésében, és magas színvonalában Buranits Ildikónak megkérdőjelezhetetlen szerepe van, hiszen Magyarország legjobb sportpromótere, a WBPF Világszövetség női szakágainak elnöke, így nemcsak hazánkban, hanem globális szinten is olyan sportdiplomáciai sikereket ért el, amit mások nem mondhatnak el. Szíven viseli a versenyzők sorsát, mindent megtesz azért, hogy segítse őket, illetve az utánpótlás nevelésre is nagy hangsúlyt fektet. A legnagyobb neveket mind ő fedezte fel, indította el, és kísérte őket végig a világsiker fele vezető úton.

11.jpg

– Mint egészséges életmód, rekreáció és prevencióként is egyre jobban terjed a fitness, egyre többen figyelnek oda a tiszta étkezésre, mennek el fitnestermekbe, aminek én nagyon örülök, és igyekszem én is erre motiválni az embereket. Fitten és vitálisan a hétköznapok problémaival is könnyebb megbirkózni, ha pedig jól érezzük magunkat a bőrünkben, ráadásul az egészséges táplálkozás és mozgás kombinációval elkerülhetők a betegségek. Világtrend lett a sportos kinézet.

– Mit jelent a zene ereje az edzés alatt?

– Azt gondolom, a megfelelő zene igazán tud segíteni kihozni a maximumot magunkból edzés közben, motivál, inspirál, és a léleknek olyan részeit mozgósítja, amire más nem képes. A jó zene feltölt és energizál.

14.jpg

– Jelentős sikert értél el a Fitness szakmán belül, milyen királynői és nagy sikerű díjaid vannak mögötted?

– Nem vagyok én királynő. Kétszeres fitness világbajnok vagyok (IFF, WBPF), Európa bajnok (WBPF) és hatszoros magyar bajnok (MAFIT).  A WBPF szövetség fitness szakág vezetőjeként és nemzetközi bírójaként tevékenykedem. Emellett a Mybody PTS tulajdonosa, szakmai vezetője, és a Glamour magazin bloggere vagyok.

– Miért hagytad abba a versenyt?

– Minden álmom valóra vált versenyzőként, és most már szeretnék maximálisan a tanítványaimra és a munkámra koncentrálni, átadni a tudásomat és a tapasztalataimat a versenyzőimnek és belőlük bajnokokat nevelni! Leírhatatlan érzés velük együtt és értük drukkolni.

7.jpg

– Mit jelentett 18, majd 26 évesen vb-címet nyerni, melyik volt számodra a nehezebb?

– Az első világbajnokságomra úgy utaztam ki Malajziába, hogy a Top5-be szerettem volna bekerülni, és alig hittem el, hogy bajnokként utazhattam haza. A WBPF Világbajnokságra hosszú út vezetett, mások voltak az elvárások, mint az előző szövetségeknél, ahol versenyeztem. Sokat kellett izmosodjak, és nagyon nagy volt a nyomás rajtam, hogy 30 kg fogyás után, újra színpadra állhassak. Budaörsön rendezték a versenyt, ahol az egész családom, a barátaim, a tanítványaim ott voltak, így még jobban hullottak az örömkönnyek a magyar himnusz alatt.

– A vb előtti magyar válogatón közel voltál ahhoz, hogy feladd. Milyen probléma állt fenn, hogy mások ezt elkerülhessék?

Nagyon izgultam, és a víz megvonás miatt nagyon rosszul éreztem magam, begörcsölt a lábam, de mivel mindig van orvos a WBPF versenyeken, így azonnal kaptam egy kálium-kalcium-magnézium koktélt, és hamar jobban lettem. Ott ereztem azt újra amit régen, amikor akti van versenyeztem, és tudtam, hogy soha nem adom fel! 🙂

4.jpg

– Hogy érezted magad  a bőrödben, amikor közel 90 kilós voltál, mi segített abban, hogy elkezdj keményen harcolni a zsírpárnák ellen?

– Ismét Buranits Ildikó nevét kell mondjam, Ő volt az, aki beleültette a bogarat a fülembe, hogy újra színpadra kéne álljak. Ő látta bennem 90 kg-osan is a bajnokot. En mar teljesen lemondtam magamról, szégyelltem, ahogy kinézek, és gyűlöltem tükörbe nézni. Ő pedig megkérdezte, hogy tényleg feladom, mert Ő potenciális világbajnokot lát bennem. Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor eldöntöttem, hogy véget vetek ennek, és elkezdtem harcolni a zsírpárnák ellen.

8.jpg

– Milyen életmód váltás szükséges ahhoz, ha valaki hirtelen 100 kg súlyról le szeretne adni úgy, hogy ne menjen vissza a súlya?

– Teljes életmód váltásra van szükség. Teljesen el kell hagyni a cukrot, és a lisztet, illetve minden olyan ételt és italt, amiben ezek megtálalhatók. Napi 5x kell enni, minimum 3 liter vizet inni, és változatosan étkezni. A fokozatosság elvét követve kell elindulni az úton étkezes terén, és az edzéssel is. Az eredményeknek, a fogyásnak pedig örülni kell. Látnunk kell magunkon a változást.

– Van valami titkos módszered, ami pluszban segített a fogyásban?

– Az én titkos módszerem a “türelem”, a “soha nem adom fel” és a “hiszek magamban” kombinációja!

Ezzel a hármassal bárki, bármit el tud érni!

10.jpg

– Milyen szempontok alapján dől el, hogy ki lesz a fitnesz világbajnok?

– Az én kategóriámban két forduló van, az első a bikini ruhás rész, ahol a test szimmetriáját, arányait, az izmok nőies kidolgozottságát nézik. A második forduló a másfél perces koreográfia, ahol a rokonsportágak (RG, aerobic, torna, tánc) elemeit ötvöző gyakorlatot kell bemutatni. 40-60%-ban ezek összpontszáma adja a végeredményt.

– A szépség mennyire számít a bajnoksághoz?

– A szépség szubjektív, a versenyző kisugárzása és összhatása számit. Mindegy, hogy valaki szőke, vagy barna, a lényeg, hogy összhangban legyen a mozgása, a haja, a sminkje, és önmagát adja a színpadon.

– Honnan jött, hogy edző leszel? Mikor határoztad el, hogy szeretnél másoknak is segíteni? Milyen sikereid vannak tanítványaidtól?

– Már 16 évesen a gimnázium mellett a TF továbbképző intézetébe jártam sportoktatói képzésre, majd érettségi után nappali szakon végeztem el a testnevelő-edző szakot, és mellette még két edzői diplomát szereztem. Mindig is tudatosan erre a pályára készültem.

Több Világ,- Európa és magyar bajnokot neveltem ki, legutóbb Kazari Mónika lett abszolút magyar bajnok fitness modell kategóriában, majd Európa bajnoki aranyat nyert. Jelenleg a thaiföldi WBPF világbajnokságra készülünk együtt.

13.jpg

– A cél az volt a fogyással, hogy ismét világbajnok lehess, vagy csak nőnek akartad újra érezni magad?

– Elsődleges célom az volt, hogy visszanyerjem régi önmagam, útközben döntöttem el, hogy újra világbajnok szeretnék lenni.

– Egy világbajnokságra másképp készülsz, mint egy hazai bajnokságra?

– A magyar bajnokság mindig megelőzi a világbajnokságot, hiszen az a kvalifikációs verseny. Általában 16 hét a versenydiéta, és a csúcsformát a nemzetközi versenyekre időzítjük.

– Hogyan fogytál le, étrend, edzés? Adj tippet, aki a nyár utáni felszedett kilóit le szeretné adni?

– Életmódot váltottam, átalakítottam a kedvenc ételeim receptjeit diétásra, és változatosan étkeztem. Heti 3-szor edzettem kezdetben, ezt kesébb 4-5-re emeltem meg. A legfontosabb, hogy ne drasztikus diétákba kezdjünk bele, mert az a tókeletes út a jojó effektushoz. Napi 5-6-szor étkezzünk, fogyasszunk sok fehérjét, rostot, ne hagyjuk el a szénhidrátokat teljesen, és a zsírokat sem. En azt javaslom, hogy mindenki, aki most vág bele, keressen egy jó szakembert, aki megtanítja az alapokat, és ráállít a helyes útra. Ne dőljetek be a reklámoknak, a cukros üdítőket és a nullás ámde cukros joghurtokat felejtsetek el.

1.jpg

– Számodra milyen az álomférfi?

– Aki megnevettet, akivel biztonságban érzem magam, és aki a legjobb barátom is egyben. Aki őszinte, elhivatott, és okos. Aki által jobb ember leszek. Akivel mindegy, hogy hullócsillagokat nézünk, kis oroszlant simogatunk, vagy csak ülünk a teraszon, megnyugtat, hogy ott van, és különlegesnek érzem magam vele.

– Gyermeket mikor szeretnél?

– Remélem 5 éven belül már babázni fogok.

– A fitneszen kívül van más hobbid?

– Nekem a fitness a hobbim, a munkám, a szenvedélyem. De szabadidőmben szeretek a barátaimmal lenni, és barmi olyat csinálni, amitől érzem, hogy élek.

– Csodálatos szerepeltél az idei Sziget Fesztiválon Anna the Barbie koncertjén. Hogy jött a felkérés?

– Annát már több hónapja edzem, és régóta tervezgettük a közös fellépést. Az első nagyon jól sikerült, így lesz folytatása is.

2.jpg

– Mi az álmod, amit még nem értél el?

– A munkámban és a karrieremben is olyan dolgokat értem el, amiről álmodni sem mertem. Szeretnék tovább haladni ezen az úton, de a legnagyobb álmom egy szerető férj, két egészséges, rosszcsont gyerek, és egy boldog, kiegyensúlyozott család.

12.jpg

– Mit üzensz a fogyni vágyóknak 5 pontban?                                   

  1. Legyetek türelmesek.
  2. Első lépesként az étkezéseteket tegyétek rendbe, a fent említettek alapján.
  3. Kezdjetek el sportolni, bármi olyat, amiben sikerélményetek van.
  4. Ne adjatok fel a holtpontokon, hanem kapcsoljatok dupla sebességre.9.jpg
  5. Ne hallgassatok senkire, ne hagyjátok, hogy eltántorítsanak titeket a célotoktól. Nem számít ki hisz bennetek, csak az, hogy magatokban higgyetek!

Cikk író:

Napsugár Anna

Fotók:

facebook

Mondd el a véleményed

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s tövény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookikat használ. Ha ezzel nem értessz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookik tárolását!

Zár