Egy út van – új albummal jelentkezik BARHX

Hirdetés

Megjelent a szolnoki rapper, BARHX, azaz Barhács Tamás debütáló albuma. Az Egy út van című, 16 számot tartalmazó korongról a szerző így nyilatkozott:

lepusztult Barhx

Hirdetés

“Az album kb 3 év munkáját foglalja össze, amíg Szeged- és Szolnok között ingáztam, illetve akad egy-egy régebbi nóta is, mint a bónusz trekk Hazai pálya, vagy a szolnoki rövidre zárt főiskolás éveimből ihletett “Több kell “című zene. 16 trekket számolunk a lemezen, de ebben ott van az Intro és Outro is, amelyet nagy szerencsémnek köszönhetően egy magyarországi szinkronhang meghívásával, a Family Guy – Stewie karakterének magyar hangjával, Dolmány Attilával sikerült megvalósítani. Nagy rajongója vagyok magának a rajzfilmnek, úgy gondolom, nagyszerűen forgatja ki az emberi létet, gondolkodást a mai felnőtt rajzfilmipar egyik vezetője, és nem hiába. Maga a poén, onnan jött, hogy véltem felfedezni 1-2 éve egy párhuzamot az albumom, és a rajzfilm egy epizódjának  monológja között. Én átírtam a monológot magamra címezve, Attila pedig tette a dolgát Stewie-t megszemélyesítve.  Nem volt amúgy egyéb ötletem, ez pedig nagynak véltem, így hát megpróbáltam megkeresni valamilyen úton, módon a színészt.  Ez egy közösségi oldalnak köszönhetően sikerült elég hamar, aztán pedig már “csak” vázolnom kellett az elképzelésem, neki pedig hozzátennie azt, amit amúgy is nagyon jól csinál. Úgy gondolom, elég erősre sikeredett.

tracklist

További  tudnivalók a lemezről:

Barhx az albummal kapcsolatban elmondta:

“Ami a zenéket illeti, az a célom az albummal, hogy megismertessem magam jobban a hallgatósággal, illetve még több emberhez eljusson, hogy vagyok, de persze nem mindegy milyen áron, tehát nem igazán működött volna az, hogy olyan kompromisszumokat kössek, amik maga a produkció változtatásával, (langyosításával, poposításával) nagyobb közönséghez juttattak volna el. Egyszerű,  a válasz, nem én volnék.  Szeretem a keményebb vonalat, a rap odamondós marad, lehet művészibb dalokat csinálni, lágyabbakat is, de az ereje a flow-ban, a mondanivalóban és a zenében lévő szenvedélyben mutatkozik meg leginkább. Ezért maradok annál, hogy lépcsőfokról, lépcsőfokra, ez úgyis réteg zene marad, legalább azok hallgassanak, akik tényleg rám kíváncsiak. A zenék konkretizálva, magánéletet, hovatartozást, sikert, irigységet, lazaságot és egyéb szép témákat feszegetnek. Nem mentem át világmegfejtésbe, csak olyan dolgokról beszélek, amik felfoghatóak egy hétköznapi gondolkodású embernek is, maximum nem fogalmazódik meg benne ilyen formában.

Most pedig álljon itt néhány gondolat az album egyes dalairól, ahogy a BARHX látja:

Egy út van – “Címadó számként ez a zene lényegében összefoglalja az egész album mondanivalóját, tisztában vagyok vele, hogy itt a helyem, hogy csinálnom kell, ez az én utam. Úgy gondolom, hogy mindig több lábon kell élni, dolgozom jelenleg is, diplomát szerzek hamarosan, de mindenkinek van az életében van egy pont, ami ösztönzi minden másban, ami végül előre viszi. Természetesen erre nem mindenki talál rá hamar, ebben a tekintetben szerencsésnek tartom magam.

Nem ezt kértem km Nessy – “Elég jól látható az ember számára, hogy milyen irányba haladunk, a pénz mennyire meghatározó, és taposunk egymáson át, mindent és mindenkit félrelökve, ami alapvetően úgy gondolom, meghatározza az emberek alapgondolkodását. Természetesen ebben benne a van a manipulálás is magas szinten, amit, mikor hogy az épp kormányon lévő párt irányít a médián keresztül. Elgondolkodtató, hogy ma egy tisztes gyári munkás pár például hogy akarjon építkezni, egyről a kettőre jutni, ha épp nincs mögöttük örökség, hónapról-hónapra élnek az emberek. A zenében azokra az alapvető rossz emberi tulajdonságokra próbálom felhívni a figyelmet, amik ebbe a rossz irányba sodornak minket. Az ének – refrén- egy szegedi énekes lány, és párjának közös műve.”

Ha törik, ha szakad: Mint mindenhol, a rap műfaján belül is megvannak a rosszindulatú, nem a saját portáján söprögető emberkék. Annál szomorúbb, ha itt tényleg előadókról van szó, de hát emberek vagyunk, az irigység, és a tárgytalan utálat-gyűlölet jelen van mindenhol. Arra próbálom ösztönözni az embert, hogy ne üljön föl ezeknek, valószínűleg nem hiába foglalkoznak vele, és nem magukkal, mert az sokkal nagyobb munkát igényelne. Én meguntam, hogy a kezemet adom, beleteszem a melót valamibe, és hátulról jönnek, belekötnek, akkor is, ha nincs igazán  mibe.  A legnagyobb bosszú, amit kínálhatsz, az a sikered. “

Magamért:  “Egyszerű a válasz, ez nem tömegszórakoztatás, nem azért csinálom elsősorban, hogy másoknak megfeleljek, hogy az igényüket kielégítsem. Magamat rakom rendbe, magamnak adok válaszokat, és építem föl, mint előadót és embert.”

Több kell:  “Elégedetlenség szülte. Abban az időben nem igazán voltam megelégedve a helyzetemmel, iskola- város. Arról mesélek benne, hogy milyenek voltak a mindennapjaim, mi zavart és mi villanyozott föl akkoriban.”

Nem látlak km. KILO

“Örök dilemma, viharos magánélet, szobáról-szobára effektus, tapasztalatok, miközben keresem a múzsámat, a nyugalmat. A refrént a FAKO-ból ismert KILO-nak ajánlottam föl, eléggé érzi a refréneket és ebben a témában is elég jártas, úgy gondolom, megkoronázta.

Celebmenet:

“Ma emberek, azért kapnak pénzt, TV-től, rádió-tól, újságtól, mert valamilyen ”fogyatékkal” élnek, mert élettelenek, vagy nagyon okosak, csak nincs lelkiismeretük és nekik megfelel azaz ”érték”, ami általuk a médián keresztül ömlik ránk, és a fiatal korosztályra. Ebben hibás a média, és az, aki ebből közvetlen pénzt kap, de mi, a publikum dönthetünk úgy, hogy nem foglalkozunk velük, nem nézzük őket, mert azzal érhetünk el eredményt.  A tévés tehetségkutatók meg úgy gyártják le futószalagon a sztárokat, hogy a salakanyag több évig tartja életben a talk-showkat, ”gasztronómiai” műsorokat, falunapokat és egyéb kiváló rendezvényeket, miközben a valódi érték meg integet… Kapják be!”

„Risz”pekt km Bigmek:  

Ez egy kis fricska volna a hallgatóság azon részének, akik tévesen ítélnek meg egyes szitukat, a botfülűségért, az igénytelenségért, a szűklátókörűségért. Bigmekre azért esett a választásom, mert régóta figyelem, és kedvelem a munkáit, hasonló vonalon vagyunk, és ebbe a zenébe pedig végképp az ő csípősségére volt szükség. Szerencsémre ezt ő is így gondolta.

Legyetek nyitottak, és ha valami tetszik nektek, mutassátok ki!

Ahonnan jövök feat. FAKO:

“A városról, az itteni gondolkodásról, szürkeségről, az életről- és élhetőségről esik szó 3 különböző részen felnőtt ember  megközelítéséből. Ez a keserédes dolog, nem vagyunk ugyan elégedettek, de a miénk… Ide jövünk haza, és ez így is marad.

Rap Etikett km TSK:

“Nem túl bonyolult megfejtésű ez a szám, már mindenki rapper. Rengetegen próbálkoznak ezzel, önkritika és elmélyülés hiányában, nem beszélve az állítólagos rapsztárokról milliós nézettséggel, akik közül jó párat zsebre raknak ”no name”  mc-k.  Ebben a zenében egy kicsit harapunk…”

Ez üzenet:
A felső 10ezer, politikusok, és azok zsebét tömő, a foteljükben nyugodtan ülő, nyakkendős bűnözőknek szól a rap, hogy örökké nem csinálhatják ők sem ezt büntetlenül és persze az embereknek, egy kis szítás….hogy ideje lesz lassan lépni. Ebben a zenében pesti barátaim, a QP Combo (Quasy, Phorte) működik közre. 
 “

Köszönöm:

“Ez a szám nem a nagyérdeműnek szól feltétlenül, maximum jó példaként szolgálhat. A nóta refrénjét egy szolnoki énekeslány, Papp Ágnes dobja fel hangjával. Fontosnak tartom a család szerepét, ma már nem jellemző, hogy összetartsanak, nálunk szerencsére ez megvan, és van mit megbecsülni. Rólam elmondható, hogy csapongó vagyok, megyek mindenfelé, kicsit elvont is, nem mindig vagyok ott időben, és helyen. Ebben a zenében el tudtam mondani a családomnak, hogy mennyire sokra tartom őket, ami valószínűleg más szituációban, nem menne ilyen formában.  Becsüljétek meg azokat, akik körülvesznek! “

Hazai pálya (bonus track):

“Ez is egy régebbi zeném, elég élesre sikeredett annak idején, hasonló témával foglalkozik mint a „Ha törik, ha szakad”, de itt kevésbé van érvényben a motiválás, csupán arról van szó, hogy – itthon vagyok-!”- zárta gondolatait albumával kapcsolatban BARHX.

Hirdetés
barhx korong

Barhx Facebook oldala: www.facebook.com/BARHX

Barhx Youtube-csatornája: https://www.youtube.com/channel/UCntOCzxb_XGLx1eRfDVfFLQ

Széles L. Gábor
2016.03.10

Mondd el a véleményed

Beutazta a fél világot a Miss Balaton 2014-es győztese

Majka beszól a Vivának és a Class fm-nek