Elhunyt dr. Szalontai Éva Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett aranytollas újságíró, a MÚOSZ Életmód Szakosztályának elnöke

Hirdetés

 

dr. Szalontai Éva

Már nem élhette meg 87. születésnapját, alig pár nappal előtte elhunyt a szakmájában is sikeres dr. Szalontai Éva aranytollas újságíró, a MÚOSZ Életmód Szakosztályának elnöke. Tapasztalatokban gazdag életútja volt, széles műveltségét polgári neveltetése, tanítónői, tanári (ELTE), bölcsészdoktori képzettségei mellett nyitottsága, sok utazása a világban, a művészetek iránti fogékonysága, olvasottsága alapozta meg. 2016 márciusában, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el munkásságát. Az ő nyeresége a sok elvégzett ingyenmunkáért és a zsebéből finanszírozásért: „Alkotok, tehát vagyok.” Megélni az értelmes, tartalmas életet, hasznos akart lenni idősebb korban is, ez sikerült dr. Szalontai Évának. Kreatív emberként mindig talált magának feladatot. Több mint kétezer újságcikke jelent meg magyarul, angolul, oroszul, franciául. Minden alkalommal különösen büszkén emlegette svéd és ausztrál tudósítói tevékenységét. 41 éven át volt tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. Több éven át vezette a Magyar Sajtó című szaklap Mesél a múlt rovatát. Alapítója volt az Egészség=Élet című internetes újságnak.

 

Hirdetés
IMG_0055.JPG

Hirdetés

dr. Szalontai Éva a kedves főnököm volt a MUOSZ Életmód Szakosztályának elnök asszonyaként, én fotóriporterként segítettem szakmaiságát. Mikor 5 éve felkért, hogy segítsem a MUOSZ Életmód Szakosztály munkáját fotóriporterként, azonnal igent mondtam és rengeteget adott nekem mind szakmailag, mind lelkileg. Neki köszönhetem, hogy megismertem a Panoráma Világklub hatalmas tevékenységét és részese lehetek rendezvényüknek egy kis csillagként. Igaz, kemény, céltudatos, sikeres elnök és újságíró volt, egy hatalmas fizikummal megáldott igazi egyéniség volt, mintha aktív korúként, főállásban tenné és marad is a tudatunkban, amíg lesz MUOSZ Életmód Nap sokan fognak rá emlékezni. Minden munkájában, ami a nap 24 órában zajlott nála, az írás és a MÚOSZ-ban végzett eredményes szervezőmunka, tartotta őt teljes szellemi, fizikai és lelki frissességben. A MUOSZ Sajtóház homlokzatán „Éva néni” tiszteletére fekete zászló leng néhány napig.

Nagyon remélem, hogy ennél sokkal tovább él majd munkatársai, és barátai emlékében.

makk (41).JPG A kórházi látogatás során mindent vittem neki, amire szüksége volt, de szívét jelenlétünk és festményem nyugtatta meg és tette boldoggá. Még akkor is dolgozott, amikor beszéltünk, mi lett volna a téma, ha nem a Panoráma Világklub Egészségnap és az Életmód Napja szervezése. Számára a legfontosabb gyermeke, szeretett közössége, a MUOSZ általi család számára 6 évvel ez előtt megvalósított álma. „Rakoncátlankodott az egészségem, de már jobban vagyok, és júniusban meglesz a hatodik. Szervezem, s máris neves előadók mondtak igent a felkérésemre”.

SZA1.jpg

2016 VI.MUOSZ ÉLETMÓD EGÉSZSÉGNAP ÉVA NÉLKÜL SZÓMORÚAN DE SIKERES LEZAJLOTT!

Még kórházba kerülése előtt nem sokkal, kapta meg a számára méltó, igazán megérdemelt kitüntetést,az Arany Érdemkeresztet, amit nem adnak akárkinek. Ez volt számára és a MUOSZ Életmód Szakosztály számára az utolsó előtti jótékonysági célból végzett fotóriporteri megbízatásom. Ő is vágyott a pozitív visszajelzésekre, az elismerésekre.  Vele, érte és mellette lehettem, átélhettem örömét, amikor a Magyar Kultúra Lovagja címet kapta, amikor megkapta a MÚOSZ Aranytoll kitüntetését és 2016.március 11-én a Pesti Vigadóban, amikor Balog Zoltán minisztertől (EMMI) átvehette a köztársasági elnök kitüntetését, a Magyar Arany Érdemkeresztet. nagy boldogság volt látni számomra az Ő örömkönnyeit látni, amit átölelve törölgettem arcáról, az erkölcsi elismerések, a megpróbáltatások és a dolgos évtizedek után, a katonatiszt édesapja jogán vitéz dr. Szalontai Évának, akinek legfőbb példaképe mindvégig az édesanyja volt.

SZ2.jpg

Az Általa szervezett Fotóriporteri Szakmai Díjat kaphattam 1 éve a MUOSZ Holokauszt Pályázatán benyújtott fotóm által, ami egy hatalmas elismerés volt 25 éve tartó fotós pályafutásom elismeréseként.

IMG_0114.JPG

Több mint 15 éve ismertem őt, fia által ismertem meg először, már akkor családtagjaként tekintett rám, mert megszerettük egymást, erős baráti kapocs alakult ki közöttünk. Azóta tartottuk a kapcsolatot és a későbbiekben csatlakoztam az újságírói munkásságához, mint fotóriporter.

 

Számára nem számított ki honnan jön, mekkora a társadalmi elismertsége van, hány éves, él-e még. Erre példa két utolsó szakosztályi rendezvénye.

SZA4.jpg

2015.december 2-án a 90 éves híres díjazott Makk Károly filmrendezőt ünnepeltük meg nagy sikerrel és csodálatos új kapcsolatokkal a MÚOSZ székház (Sajtóház) teltházas nagytermében.

 

 

SZA3.jpg

 

2016.február 15-én néhai Simándy József operaénekesre emlékeztünk, születésének 100 éves évfordulója alkalmából.

A fő szervező, a rendezvény kitalálója ezúttal is Dr. Szalontai Éva volt. A legfőbb segítője a megemlékezésben Simándy József özvegye, Hegedűs Judit balettművész volt. A műsoros emlékesten neves operaénekesek köztük sokunk kedvence Pitti Katalin is. Pályatársak, más művészek is léptek fel, iskolások énekeltek, zenéltek, barátok a rendezvény végén szavaltak és átadták gondolataikat.  A Mikszáth terem ismét zsúfolásig megtelt. Majd  a rendezvény után sorra gratuláltak a feldobott vendégek Évikének ehhez a csúcsrendezvényhez. Ő fáradtan és boldogan fogadta, ami további indíttatást adott a későbbi a munkáihoz.

SZ5.jpg

Minden rendezvény sikeressége újabb erőt adott neki a következő megszervezéséhez, még nagyon sok terve volt.

 

Sokan tudták, hogy már nagyon beteg volt, de ismerve akaraterejét, mozgatta a csodával és szeretettel összetartó lelkes kis csapatát, az Életmód szakosztály igen aktív gárdáját, a kórházból is rajta tartotta szemét az újabb Életmód Napon. Több ismerőst bíztattam, menjenek be hozzá adjanak erőt neki ez  a sok pozitív erő segítette őt hogy még eddig is élhetett az a sok szeretet ami őt körülvette.  S egy héttel az esemény előtt elment, nagyon hiányzik, én még most sem dolgoztam fel, ahogy legjobb barátnője sem, aki több mint 30 éve tartó barátság volt. D.Judit sem , mindenben segítette őt egészen utolsó percében is!

Emlékét megőrzöm mindennap, előttem van, hiszen újságíróként is példaképként tekintek rá, amíg csak élek! Munkáját a MUOSZ folytatja!

 

A TÖKÉLETESRE TÖREKVÉS, ami mindig ott volt,

minden cselekedetében, tevékenységében és alkotásában!

Szeretettel és vérzően fájó szívvel búcsúzom tőled drága Évi!

 

Nyugodj szeretettel teli békességben!

simándy (74).JPG

 

A (MÚOSZ) Életmód Szakosztálya újraválasztott alapító elnökeként hagyományt teremtett. Sok sikeres programot szervezett ezek közül legkiemelkedőbb a MÚOSZ Életmód Nap volt, ami idén is sikeresen zajlott le június 9-én már hatodik alkalommal, Ott voltál velünk végig. (A rendezvény végén, a fotód melletti kristály váza darabokra tört magától! Erről Pitti Katalin, a kitüntetett Liszt Díjas opera énekesnő, ének tanárnőm Reményik Sándor: Kegyelem című egykori szavalata tört fel bennem, amit szavalt pár hónapja :

 

Reményik Sándor: Kegyelem


Először sírsz,
Azután átkozódsz,
Aztán imádkozol.
Aztán megfeszíted
Körömszakadtáig maradék erőd.
Akarsz, egetostromló akarattal –
S át a lehetetlenség konok falán
Zúzod véresre koponyád.
Aztán elalélsz.
S ha újra eszmélsz, mindent újra kezdesz.
Utoljára is tompa kábulattal,
Szótlanul, gondolattalanul
mondod magadnak: mindegy, minden hiába:
A bűn, a betegség, a nyomorúság,
A mindennapi szörnyű szürkeség
Tömlöcéből nincsen, nincsen menekvés!

S akkor – magától megnyílik az ég.
Mely nem tárult ki átokra, imára,
Erő, akarat, kétségbeesés,
Bűnbánat – hasztalanul ostromolták.
S akkor megnyílik magától az ég,
S egy pici csillag sétál szembe véled.
S olyan közel jön, szépen mosolyogva,
Hogy azt hiszed, a tenyeredbe hull.

Akkor – magától – szűnik a vihar.
Akkor – magától – minden elcsitul.
Akkor – magától – éled a remény,
Álomfáidnak minden aranyágán
Csak úgy magától – friss gyümölcs terem.

Ez a magától: ez a Kegyelem.

 NAP (54).jpg

 

Dr. Szalontai Éva legfontosabb élet célja volt az egészségkultúránk emelésén túl a zaklatott életű újságírók egészségének védelme. Meghívott neves orvosprofesszorokkal, gyakorlati gyógyítókkal, bemutatókkal. Kiemelt lehetőség az eddig már hat alkalommal a Sajtóház elé települt szűrőbusz műszeres vizsgálatokkal, egészségkönyvvel és életmód-tanácsadással. A szűrővizsgálatok a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 keretében történtek idén is.

A 2016-os tematika:

„Az időskorúak egészségvédelme”volt.

 

Kérésednek eleget teszek, amíg van Életmód Nap, fotóriporterként segítem a nap szakmaiságát, hogy minél, több helyre eljusson az üzeneted!

 

Szellemiséged és munkásságod örökre a szívünkben és virtuálisan

a több millió ember számára megmarad!

 

Köszönjük azt a sok pozitív életérzést és meleg lelkiséget, amit tőled kaphattunk!
2.JPG

 

 

 

 Köszönjük mindenkinek, aki eljön

egy szál virággal a temetésére.

dr. Szalontai Éva temetési időpont és helyszíne:

Július. 7-én 15 óra Gazdagrét az Angyalok templomában

H tömb 4/4 es urnahely

Forrás:
MUOSZ

Fotó és cikk:
Napsugár Anna
siket fotóriporter

 

Mondd el a véleményed

Foci EB 2016 – Svájc-Franciaország: élő közvetítés, live stream

Keressük a földkerekség legszebb magyar leányát