ENERGIAKÖZPONTJAINK, A CSAKRÁK

Hirdetés

A csakra szanszkrit szó, jelentése: kerék. A csakra fogalma a tradicionális indiai gyógyászatban alakult ki, azokat a kerék, vagy virág alakú energia központokat hívták így, amelyek feltételezésük szerint az ember aura testén helyezkednek el.

A testen található hét csakra első leírásai már az Upanisádokban is megtalálható, a legrégebbi fennmaradt írásos emlékek időszámításunk előtt 1200-900 között születtek. A csakrákat erőközpontoknak is hívják, működésük meghatározza a fizikai test működését. A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával a testet és ez által információkkal a szerveket, végtagokat és a sejteket. A csakrák tölcsér alakúak. A normál méretű csakra kb. 15 cm átmérőjű és 2,5 cm távolságban helyezkedik el a testtől. A testünkön számos kisebb csakra található még, ezek a mellékcsakrák, melyek közül jelentősebbek a két tenyér közepén és a két talp közepén lévõ csakrák.

Hirdetés

A csakrák egytől egyik kölcsönhatásban állnak egymással.

Hirdetés


A csakrák harmonikus működése egészségünk alapja, hiszen az energiaáramlás minden egyes sejtünket, szervünket összehangolja. A környezet bizonyos rezgéshullámai hatással vannak energia mezőnkre. Sőt erre mi saját magunk is hatást gyakorlunk, amikor például negatív gondolatokkal, érzésekkel telik meg szervezetünk akkor gyengítjük, a pozitív építő jellegű gondolatok, érzések pedig erősítik ezt az energiaáramlást, energiamezőt. A csakrák létfontosságú szerepet töltenek be az energia test körüli mozgatásában. A csakrák párossával helyezkednek el elől és hátul 5 fő csakra van, illetve egy fölül és egy alul, ezek a meridián rendszerhez kapcsolódnak.


 

Fő csakrák:


 1. Gyökércsakra. Színe: vörös. A gerinc aljánál helyezkedik el. A fizikai valóságban való élni akaráshoz kapcsolódik, a vitalitást biztosítja. Élénknek, energiával teltnek érezzük magunkat tőle. Érzelmi szinten bátorságot, kitartást biztosít. Fő szerepet játszik a túlélésben, mivel irányítja, hogy egy adott helyzetben a harcot vagy a túlélést választjuk-e. Elégtelen működése esetén idegesek, bizonytalanok vagyunk. Ha fokozottan működik: egocentikus zsarnokká válhatunk.


 1.  

  Szakrális csakra. Színe: narancssárga. A keresztcsont, a vesetájék szintjén helyezkedik el, pár centiméterre a köldök alatt. A másik nem iránti szeretet tükrözi. Ez a csakra a test folyadékháztartásában érdekelt. A szexualitást, a kreativitást és az érzelmi egyensúlyt képviseli. Serkenti az optimizmust és érzelmi szinten a reményt. Ha a csakra működése csökkent, betegségek alakulnak ki, melyek a harag, neheztelés, frusztráció negatív érzelmeiből táplálkoznak. Ilyen pl. az arthritis. Ha a csakra túltelített, illetve ha az itt felhalmozott energia áramlása gátolt, az ember manipuláló, agresszív lesz.

 1.  

  Napfonat csakra. Színe: sárga. A solar plexus szintjén található. Harmonikus működése azzal a tudattal ajándékozza meg az embert, hogy ismeri saját helyét a világegyetemben. Melegséget, elegendő önbecsülést, boldogságot nyújt a számunkra. A szemekkel is összefüggésben áll, hiszen, ha boldogok és elégedettek vagyunk sokkal fényesebben látjuk a világot. Ez a csakra érzékenységére is utal, érzelmi szinten megteremti az optimizmust, a magabiztosságot. Ha a személy negatívan él, rosszindulat és harag halmozódhat fel benne. Elégtelen működés esetén nincs önbizalmunk, zavarodottá válunk. Túlzott működéskor munkamániás, maximalista lesz az ember.


 1. Szívcsakra. Színe: zöld. A mellkas közepén helyezkedik el a szív szintjén. A szeretet központja, melyen keresztül szálakat kapcsolunk azokhoz, akiket szeretünk. A harmóniával, jóindulattal, megértéssel, a tapintás érzékével áll kapcsolatban. Érzelmi szinten e csakra hatására megnő az emberben a könyörület, önelfogadás és a mások iránti tisztelet. Akinek a szívcsakrájában gátolt az energiaáramlás hajlik a túlérzékenységre és szükségét érzi, hogy folyton adjon, sajnálja magát és állandóan fél. A legtöbb másoktól függő egyénnek elégtelenül működik a csakrája. Túltelítettség esetén az ember birtokló, követelőző lesz.


 1.  

  Torokcsakra. Színe: kék. A torok szintjén helyezkedik el. A megértés, a befogadás, a dolgok kimondása, a személyes szükségletekért való felelősségvállalás és az asszimiláció tartozik ide. Lényeges szerepet tölt be a harmadik szem csakra eszméinek és gondolatainak a közvetítésében a négy alsóbb csakra felé. A kommunikáció és az önkifejezés csakrája. Érzelmi szinten fokozza az idealizmust, a szeretetet és a megértést. Kiegyensúlyozott állapotban a csakra elégedettséget, békés értelmet, a jó időzítés képességét és erős hitet nyújt. Fokozott működésekor az ember arrogáns, dogmatikus. Elégtelen működéskor gyengék, megbízhatatlanok leszünk.


 1. Harmadik szem csakra. Színe: indigókék. A homlok szintjén, a szemöldökök között helyezkedik el. A mentális fogalmak képi megjelenítésével kapcsolatos, magába foglalja azt is, hogy milyen az egyén elképzelése a valóságról, az univerzumról. Mágikus erőközpont és egyben ez a végrehajtó akarati központ is. Ez a csakra irányítja az értelmet és egyben a többi csakrát is ellenőrzése alatt tartja. Érzelmi szinten segít jobban megérteni a hétköznapi életünket, azáltal, hogy tudatosítja bennünk a spirituális természetünket. Az intuíciók központja. Túlműködés esetén az ember büszke, ellentmondást nem tűrő, manipuláló lesz. Alulműködés esetén az ember önbizalomhiányos, gyáva csődtömeg lesz.


 1.  

  Koronacsakra. Színe: viola/fehér. A fejtetőn helyezkedik el. Az egyén spiritualitáshoz való viszonyával és lénye fizikai, érzelmi, mentális, spirituális integrációjával van kapcsolatban. Itt kapcsolódik az energiarendszer a felsőbb energiákhoz. Kiegyensúlyozza és harmonizálja természetünk belső és külső jellegeit. Ha a csakrában felhalmozódott energia áramlása blokkolt, frusztráltak, rombolóak és levertek leszünk, kialakulhatnak migrénes fejfájások. Ha elégtelen a koronacsakra működése, visszahúzódóvá, hallgataggá válunk, életünk örömtelen lesz.


Gyakorlatok

 

1. Stressz levezetése

A gyakorlat bárhol, bármilyen testhelyzetben végezhető. Csukjuk be a szemünket, eresszünk az auránkból képzeletbeli gyökereket a Földbe és ezeken keresztül engedjük ki magunkból a felgyülemlett stresszt és képzeljük el, hogy a Föld elvezeti és megsemmisíti azt. Minden negatívum gyorsan fog távozni. Fontos, hogy ha a Föld elvezette a ránk káros energiákat, akkor húzzuk vissza a képzeletbeli gyökereket, majd köszönjük meg a Földnek, hogy segített nekünk.


 

2. Csakratisztító, energiaáramlást segítő gyakorlat

Lazuljunk el, majd képzeljünk el egy fehér fényt, mely a fejünk felett indul el lefelé, Áramoltassuk át alaposan a hét fő csakraponton. Így minden szennyeződést ki lehet tisztítani belőlük.

Alexa – Boszorkánystúdió www.boszorkanystudio.hu
 

Mondd el a véleményed

Baricz Gegő “Verácska készítheti a hímes tojást!”

A Nyári lányok engednek a csábításnak