Enita és a Zanzibar összefogtak az eltűntekért

Hirdetés

A veszprémi székhelyű Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány logója
A veszprémi székhelyű Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány logója

 

Mesélnél a dal születésének kulisszáiról? Volt ennek valami előzménye? Vagy egyszerűen jött a “múzsa”, és megszállt az ihlet? Honnan jött az ötlet, hogy legyen egy ilyen zenéje a kampánynak?

Hirdetés

Sinka Vivien: 

A szöveget még 2011-ben írtam meg, csak eltettem a fiókba.

sinka vivi

Hogyan jött a képbe Enita?

S. V.:

Enita ( – Körmendi Anita ) a pályázat során megkapta a zenei alapot ami kezdetleges volt és a szöveget, így pályázott és nyert. Egy pici apró ötletből született meg az, ami most látható a neten.

 Enita,  hogy fogadtad a sikert? Mesélnél kicsit arról, amikor megtudtad, hogy te énekelheted el végül a dalt?
Enita:
Mikor pályáztam, akkor már kb. 1 éve követhettem Vivienék munkásságát. A gyermekek a szívügyem. Éreztem, hogy egyszer lesz közöm Vivienhez ( – Sinka Vivien, a veszprémi székhelyű Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány elnöke – a szerk.) és az Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítványhoz, ami ezzel a pályázattal és annak megnyerésével létre is jött. Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy én énekelhetm fel majd studió körülmények között is a dalt, és nagyon nagyon büszke voltam arra, hogy az általam kreált dallam az, ami Vivient és a zsűritagokat megfogta. Megtiszteltetésként éltem, élem meg. Miután megtudtam, hogy a Zanzibar igent mondott a közreműködésre, még jobban örültem.
Konkrétan mik voltak a pályázati feltételek? Milyen karakterű énekest kerestetek? Milyen volt a mezőny? S ha meg lehet kérdezni, miért pont Enitát választottátok?
S.V.: Több zsűritag volt. Néztük a kreativitást, a hangot és természetesen az egész produkciót, de ekkor még csak házi felvételről beszélünk. A hangsúly  leginkább a problémamegoldó készségen volt, amit Anita ezerszázalékosan teljesített, a hangja pedig csodás. Fontos szempont volt a kiválasztásánál az is, hogy neki már előre voltak gondolatai, észrevételei, hozzá akart tenni már az előzetes próbafelvételek alkalmával is. Ez is nagyon pozitív volt.
Milyen problémákat kellett megoldani?
S.V.: Probléma volt elég a zenével és a forgatással is, de azt hiszem, a csapat közösen harcolt a cél érdekében. Sokan kértek kottát. Nincs kotta! Aki előadó, az érzi a zenét és azt, hogy hol kell belépnie. Aki ezt nem tudja megoldani, azt nem is akartam, hogy részese legyen a produkciónak! Anitának elég volt az instrukció, és megcsinálta! Nem akartam olyan előadókkal foglalkozni, akik most kezdték szárnyukat bontani. Anita már kibontotta, csak meg kellet neki mutatni, hogy hogyan használja őket, de ezt is úgy értsd, hogy ő már kész van, csak még ő maga se hiszi el.
enita
Mit csináltál, amikor megtudtad a hírt, hogy te énekelheted el a dalt Terecskei Ritáékkal?
Enita: Amikor megtudtam Vivientől, hogy én nyertem, akkor pont Angliában, Bournemouth-ban, egy szép tengerparti városban, a bérelt szobámban ültem a laptopom előtt, és szüntelen vigyorogtam. Tavaly szeptember óta élek Angliában, de hamarosan hazaköltözök. Most épp látogatóban vagyok Magyarországon, és szerencsésen össze tudtuk egyeztetni ezzel a látogatással a dalfelvételt és a klipforgatást is. Még egy kis időre visszamegyek Bournemouth-ba, majd szeptemberben végleg hazaköltözök.
Enita, azaz Körmendi Anita
Enita, azaz Körmendi Anita
Indultál már korábban bármilyen tehetségkutatóban vagy egyéb énekes pályázaton?
Enita: Igen, tiniként 2 alkalommal is, felnőttként pedig  egy alkalommal jelentkeztem vettem részt tehetségkutató versenyen. Kb 16 éves voltam, amikor jelenkeztem a Megasztárba. Akkor még éretlen voltam, nem voltam odavaló.Később jelentkeztem az X-Faktorba is, ott 2. fordulóig jutottam, lelkiekben szerintem ott sem álltam még készen. Hangtechnikailag még biztosan volt hova fejlődni.Persze fejlődni mindig van hova!
Miért jelentkeztél erre a pályázatra?
Enita: A gyermekek nagyon fontosak számomra, nagyon szeretem őket. Ők még nem képesek 100%-os felelősséggel dönteni, cselekedni sokszor, ezért segíteni, támogatni, útjukat egyengetni kell. Mikor megláttam a pályázatot, kb 1 perc telt el a gondolkodás és a döntés között…és azt éreztem, ez az, ezzel segíthetek. Két dolgot kapcsolhatok össze, a zenét-éneklést és a segítségnyújtást. Akkor még nem sejtettem, hogy ennyire komoly lesz a dolog, napról napra kerekedett ki Vivienben, hogy ez lehetne sokkal komolyabb is (forgatás, közreműködő felkérése). Én szociálisan nagyon érzékeny vagyok, ha nem gyerekekről lett volna szó, akkor is ugyanolyan örömmel és tettvággyal jelentkeztem volna a versenyre. Gyermekként nagyon nehéz sorsom volt nekem is. Mindig nagyon-nagyon szegények voltunk, és sok konfliktus volt otthon, nem éreztem magam otthon komfortosan.Így sokszor úgy intéztem a dolgaimat, hogy ne is kelljen otthon lennem. Szerencsére engem nem ért baj! Valahogy a jószerencse mindig mellettm állt, és én úgy mentem el otthonról napokra, hogy szóltam otthon, mert attól nagyon féltem, hogy azt hiszik eltűntem, és rendőrséggel kerestetnek…Mindig kitaláltam valamit, hogy elmehessek.

Volt esetleg valamiféle érintettséged az eltűnt gyerekekkel kapcsolatban? Hogy éled meg ezt az oldalát a dolognak?
Enita: Személyes ismerős hirtelen nem ugrik be, aki elszökött volna! Viszont sok gyermekotthonban felnőtt barátom, ismerősöm volt, van, akiknek hányatott sorsuk volt! A gyermekek nagyon fontosak számomra, nagyon szeretem őket.
Mi a tapasztalatotok? Jellemzően milyen okok, indítékok állnak – úgy általában – a legtöbb eltűnés hátterében?
S.V.:
Hirdetés
Potyó Dominika
Potyó Dominika
A klip kapcsán megkerestük a videóban feltűnő kislányt, Potyó Dominikát is, aki a filmben szereplő kislányt alakítja.
Miért jelentkeztél szereplőnek a klipbe?
Potyó Dominika: “Vivienék egy hírdetést adtak fel: főszereplőt és mellékszereplőket kerestek, én jelentkeztem a főszerepre és engem választottak. Gondolom, nagyban befolyásolta őket az, hogy már van tapasztalatom az ilyen jellegű dolgokban. Nem is gondolkodtam rajta, hogy jelentkezzek-e, vagy sem, mert a klip nemes célt szolgál, azonkívül profi színészekkel és zenészekkel dolgozhatok együtt, ez is motivált engem. Apukám sajnos 3 éve meghalt, anyukám pedig egyből melléállt ennek a fontos témának, mivel egyedül nevel, nagyon félt engem, eljött velem a forgatásra, végig velem volt és segített amiben tudott. Apukám ugyan ezt tette volna! Nagyon bele tudtam élni magam ebbe a helyzetbe és elgondolkodtam azon, hogy vajon mit élnek át azok a gyerekek és szülők, akik ezen keresztül mennek. A forgatás nagyon jól és szervezetten zajlott. Főszereplőként ez volt az első szerepem, aminek nagyon örültem, azért, mert ilyen nemes célt szolgál. Különben nem áll tőlem távol a színészkedés,  a filmezés, mivel korábban már több produkcióban is szerepeltem.”
A klip kapcsán felvettük a kapcsolatot Dominika édesanyját, Potyóné Lippai Erikát  is, aki így nyilatkozott:
“Tudtam, hogy mit kell eljátszania Dominikának, mivel megkapta előre a forgatókönyvet, de ott a forgatáson élesben szembesültem azzal, hogy mit élhetnek át azok a szülők, akik ilyen helyzetbe kerülnek. Úgy érzem, mi nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert a kislányommal mindent megbeszélünk, és fel sem merül annak a gondolata sem, hogy ő valaha is ilyet tegyen. Együttérzek azokkal a szülőkkel, akik sajnos ilyen helyzetbe kerültek. Remélem idővel egyre kevesebben lesznek.”
A Zanzibar zenekar frontembere, Terecskei Rita a következőket mondta el a klipről:
“Ez a klip tulajdonképpen nem a Zanzibar zenekar videoklipje, hanem az Együtt Az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány kampányfilmje, ami azzal a céllal készült, hogy felhívja a figyelmet a családi problémák miatt történő elkóborlásokra. Ők kerestek meg minket, hogy melléállnánk-e az ügynek. Mi igent mondunk, segítettünk elkészíteni a kampányfilm zenéjét és Rita az éneklésben és a film forgatásában is örömmel vett részt, így odakerültünk mi is a támogatók hosszú listájára. A videós stáb nagyon profi és gyors volt, így egy nap alatt leforgatták az egészet, jó hangulatú forgatás volt. Reméljük minél több emberhez eljut ez a kampányfilm.”
 
Széles L. Gábor
2015.07.21.
Mondd el a véleményed

Elhunyt milliók kedvenc dalának szerzője

Így forog az Ezek megőrültek! legújabb évada