„ Ez az időszak most nem rólam szól” – Béres Alexandra háttérbe vonul

Hirdetés

A fitneszkirálynő várandóssága alatt babája egészségét helyezi előtérbe. Vallja, hogy egy anya életében vannak olyan pillanatok, amikor háttérbe kell vonulni. A mozgás továbbra is szerves része az életének, kismamatársainak is a rendszeres fizikai aktivitást javasolja, hiszen a szülés nagyon komoly fizikai igénybevétel, így nem szabad 9 hónapon keresztül elhanyagolni a mozgást. Béres Alexandrától személyesen is kérhetnek tanácsot a Richter Egészségváros rendezvényre látogatók, ahol a szintén várandós Jaksity Katával beszélgetnek a terhesség alatti odafigyelésről és az anyai örömökről.

beresal

Mit szólt Panna a nagy hírhez, hogy kistestvére fog születni, hogyan készíted fel a feladatra?

Hirdetés

Panna nagyon édes volt, örültem annak, ahogy reagált, borzasztóan örül, azóta minden nap simogatja, puszilgatja a hasam, énekel neki. Alig bírja kivárni, hogy megszülessen a kistestvér, akiről most már tudjuk, hogy kislány lesz. Arról beszélgettünk, hogy mindenben segíteni fog és kérte, hogy a „babagondozást” tanítsam meg neki, hogy el tudja látni a kistestvérét.

Várandós kismamaként talán még fontosabb az odafigyelés, a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás. Mit tanácsolsz a várandós kismamák számára, hogy őrizzék meg saját maguk és babájuk egészségét?

A legfontosabb ebben az időszakban a természethez való visszatérés. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, emellett vadat, halat, magvakat, tehát mindent, ami a természetben megtalálható. Nekem ebben az időszakban nagyon jót tesznek a könnyű tejtermékek, mint a túró, a natúr joghurt és a könnyű sajt. Ezek egyrészt jót tesznek a gyomornak és jó kalciumforrást jelentenek a baba számára. Igyekezzünk mindent mértékkel fogyasztani, hiszen ott a baba, így kevesebb hely jut egyszerre az ételnek, inkább többször, 3 óránként kell kevesebbet enni. Olyannyira, hogy most nem él az a szabály, hogy nem lehet 6 óra után enni, mert igenis szükség van rá. Vacsora után is érdemes egy utóvacsorát tartani, egy-két könnyű falatot beiktatni, hogy ne legyen túl nagy a vércukorszint ingadozás. Nagyon fontos, hogy a vércukorszintet egy konstans szinten tartsuk, he ha erre végig oda tudunk figyelni, akkor nem lehet gond.

Mit javasolsz a mozgás terén?

Úgy gondolom, hogy várandósság alatt is nagyon fontos a mozgásteli életmód. Természetesen van egy-két gyakorlat, amit nem lehet elvégezni, erről szívesen mesélek az előadásra látogatóknak, hogy melyek ezek és mire kell pontosan figyelni. Ha valakit érdekel, jöjjön el a Richter a Nőkért sátorba a beszélgetésre, ahol Katával szívesen megosztjuk tapasztalatainkat az érdeklődőkkel.

Hamarosan itt a nyár, a strandszezon. Mit tanácsolsz nőtársaidnak, hogyan hozzák könnyedén formába magukat a bikiniszezonra?

Ha három, négy hónapunk van a nyaralásig, javaslom a rostdús táplálkozást, de kerüljük az egyszerű szénhidrátokat: a kenyeret, a krumplit, és a cukros üdítőket, és egy héten négyszer szánjunk időt a sportolásra. Ha hamar szeretnénk formába kerülni, az interval edzést javaslom, ami azt jelenti, hogy nagyon lassan, szinte sétálás, vagy eggyel gyorsabban kocogjunk 10 percet, majd végezzünk el 3 gyakorlatot: guggolás, fekvőtámasz, felülés, 20-20-20-at és utána kocogjunk tovább. Ezt végezzük el háromszor, akkor szép formásak, tónusosak lesznek az izmaink és jobban fogjuk érezni magunkat a strandon.

Beres_Alexandra_Jaksity_Kata_foto

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK BÉRES ALEXANDRÁTÓL

Életviteli tanácsok

Egy nő életében a terhesség, egy csodálatos időszak. Persze, az első pár hónapban lehetnek rosszulléteink, de ezt követően, ugyanúgy tudunk foglalkozni a hétköznapi dolgainkkal A babavárás alatti hónapokat is aktívan kell, hogy eltöltsük. Mindenkit arra bíztatnék, hogy a mozgást ezalatt az időszak alatt se hanyagolja el. A heti 3-4 alkalommal végzett edzés jót tesz a mamának és ez természetesen hatással van a baba állapotára is. Ez az időszak nem a mamáról, hanem a kisbabáról kell, hogy szóljon. .

Táplálkozási tanácsok

Táplálkozás terén a napi három-négy liter vízfogyasztás az egyik legfontosabb, amire oda kell figyelnünk. Ez a mennyiség elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését. Ha iszunk kávét, még legalább két pohár vizet igyunk mellé, a tea esetében is ügyelnünk kell erre. A magas vízfogyasztás már abban is segít, hogy előkészítsük a szervezetünket a szoptatásra. Sokan tévesen azt gondolják, hogy picit többet kell enniük, hogy elegendő mennyiségű tejük legyen, azonban nem az étel, hanem a folyadék a lényeg. Nagyon sok vizet kell fogyasztani, sosem felejtem el, hogy mikor Panna megszületett, hat liter vizet kellett innom, hogy minden rendben legyen.

A megfelelő folyadék mennyiség mellett nagyon fontos szerepe van az aktív rostok bevitelének is, ugyanis a kismamáknál jelentősen lecsökken az anyagcsere. Így ügyelni kell a napi szintű nyers zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. Aki most várandós, mint én, az nagyon szerencsés helyzetben van, ugyanis egész nyáron finomabbnál finomabb friss gyümölcsök és zöldségek közül választhat. A kívánósság hullámára nem érdemes felülnünk, mert az ember, amikor nem terhes, akkor is megkíván mindenféle finom falatot. A lényeg, hogy az étkezésünk nagy részét tegyék ki a friss gyümölcsök, zöldségek, és lehetőleg, friss élelmiszereket fogyasszunk. Erre különösen nyáron figyeljünk oda! Olyan ételeket fogyasszunk, amikről tudjuk, honnan származnak, beleértve a húsokat és a sajtokat is. A tojásokat mindig alaposan főzzük meg, kerüljük az önteteket, szószokat, olyat együnk, amiről tudjuk, hogy egészen biztosan friss alapanyagból készült. A nyári nagy sláger, a fagyi esetében is inkább a cukormenteset ajánlom, mert terhesség során kimondottan ügyelni kell a bevitt cukor mennyiségére.

Gyakorlatok

Az első három hónapban az orvosok általában nem ajánlják a mozgást, de ha nincsen semmilyen problémánk, és jól esne a mozgás, visszafogottan bár, de ekkor is mozoghatunk!  Aki eddig nem sportolt, ne most kezdje el, de az a kismama, aki aktív életet élt eddig is, visszafogottan, de folytathatja a mozgást. Ne végezzünk azonban olyan gyakorlatokat, ami nehezíti a folyamatos, szabályos lélegzetvételt, hiszen ekkor a kisbabának is kevesebb oxigénhez jut. Kerüljük a hirtelen irányváltoztatással járó sportokat, mert könnyen megszédülhetünk.

Főleg a terhesség első három hónapjában figyeljünk arra, hogy kerüljük az ütődéssel, rázkódással járó mozgást! Olyan cardió mozgást végezzünk, ami közben nem nagyon rázkódunk, és amiben a pocak nem gátol minket! A legjobb a séta, de jó alternatíva a taposó gép, az elliptikus futógép és a kerékpár,ez utóbbi mindaddig, amíg a térdünk nem éri el a pocakunkat.. A futást ne erőltessük, tempós gyaloglással is ki tudjuk váltani, és ez keveseb rázkódással jár.

 Hogyha torna közben kényelmetlennek érzünk egy testhelyzetet, akkor próbáljunk azon változtatni! Négy-öt hónap után már nem jó a hasonfekvésben végzett gyakorlatokat ismételni, illetve félidőtől a háton fekvésben végzett gyakorlatok sem javallottak, mert a baba súlya nyomhatja az édesanya belső szerveit, ereit.

Óvatosan lehet hasizomgyakorlatokat is végezni, főként a ferde hasizomgyakorlatok tesznek jót, de figyeljünk arra, hogy ne préseljük a levegőt. Ez főként az utolsó hónapokban lesz nagyon fontos nehogy véletlenül ez indítsa be a szülést.

Kiemelt figyelmet fordítsunk a hátizmokra, hiszen a terhesség alatt a gerinc statikája megváltozik, gyakran fáj a kismamák dereka, háta. Erősítsük és nyújtsuk tehát hátunkat, ebben segítségünkre lehet egy kismamatorna, vagy kismamajóga tanfolyam is!

Ha szeretünk úszni, ez is remek lehetőség a mozgásra. A vízben sokkal könnyebbnek fogjuk érezni magunkat, és kellemesen ellazulhatunk.

Figyeljünk mindvégig arra hogy jól essen a mozgás!

Ha azt érezzük, hogy a hasunk bekeményedik, akkor vegyünk vissza terhelésből, vagy hagyjuk abba gyakorlatsort!

Mindvégig a kisbaba érdekeit tartsuk szem előtt!

Ez a néhány hónap nem az édesanyjáról, hanem a babáról szól. Fontos azonban, hogy a mama edzett legyen, hiszen élete talán egyik legnehezebb, legfárasztóbb napjára készül, amikor életet ad egy kisbabának.

Mondd el a véleményed

Intenzív táplálás, tökéletes fedés és fényvédelem egy termékben?

Az első magyar Blogger konferencia!!!