Amikor főzőlap választása előtt állunk, akkor elgondolkodunk, hogy kerámia vagy indukciós változatot vegyünk-e a konyhánkba. Mindegyiknek megvan a maga előnye, ráadásul számos szempont fontos lehet a döntés során.
Az egyéni igények változóak, mindenki máshogy él, mást eszik, más eszközöket használ a főzés során. Van azonban pár dolog, ami mindenkinek eszébe jut, ha főzőlapról van szó.
A teljesítmény és a hatékonyság
A HOMEFORT onlineMárkabolt indukciós főzőlapjai esetében számíthatunk arra, hogy azok gyorsan és hatékonyan melegítik fel az edényeket. Az elektromágneses indukciónak köszönhetően közvetlenül az edények alját kezdik el melegíteni. Az azonban teljesítménytől függ, hogy mindezt milyen gyorsan teszi meg. A felhasználók általában díjazzák, ha minden gyors és egyszerű, emellett nagy hangsúlyt fektetnek az energiahatékonyságra is.
A kerámia főzőlapok viszont úgy működnek, hogy a hővezető anyagok segítségével melegítik fel a lábasokat. Itt ugyanolyan fontos a teljesítmény kérdése, de nem mindegy az sem, hogy milyen az adott eszköz hőelosztása. Sokan az egyenletes hőelosztást és a gyors felmelegedést szeretik, de ez nem minden esetben igaz.
A dizájn és a kialakítás kérdése
Amikor főzőlap vásárlásáról van szó, akkor nem mehetünk el szó nélkül annak megjelenése mellett sem. A készüléknek illeszkednie kell a konyha stílusához, hiszen sok fogyasztó úgy vesz magának berendezéseket, hogy az tökéletesen passzol a helyiség dizájnjához. Fontos tényező továbbá a könnyű tisztíthatóság és a strapabíróság.
Ezenfelül a különféle modellek számos extra lehetőséget kínálnak a vásárlók számára. Ilyen a főzési funkció, az érintőképernyő vezérlés, az időzítő, amelyek mindegyike jelentősen befolyásolhatja a választási folyamatot. Egy jó főzőlap gyorsan készíti az ételt, nem sérülékeny, nem tapad vagy ragad, tisztítható és könnyen karbantartható.
Mennyire számít az ár?
Sosem mondhatjuk azt, hogy egy háztartási gép esetében ne lenne fontos az ár. Ez ugyanis mindig meghatározó tényező, hiszen mindenki pénzből él. A vásárlók általában olyan főzőlapot keresnek, amelyek ár-érték arányban is kielégítik az igényeket. A kerámia és az indukciós változatok között is lehetnek eltérések, így érdemes alaposan körbejárni a témát.
Energiahatékonyság mindenekfelett
A hatékonyság egyértelműen győztes a szempontok alapján. Hiszen hiába olcsó vagy drága egy készülék, ha sokat fogyaszt és lassan dolgozik. A kerámia modellek lassabbak, hiszen idő, mire felmelegszenek. 2 liter víz felforralásának ideje 90 fokra a kerámia főzőlapon 9 perc 54 másodperc, míg indukciós főzőlapon 3 perc 39 másodperc.
Ez azt is jelenti, hogy utóbbi energiatakarékosabb, hiszen rövidebb ideig kell működtetni, mire elvégzi a dolgát. Bár megtévesztő lehet, hogy egyes főzőlapok többet fogyasztanak, de az értékek csak azt jelzik, hogy jóval erősebbek, gyorsabban dolgoznak, végül kevesebb áramot igényelnek.