Ezt gondold át, ha költséghatékony nyomtatót szeretnél!

Office worker print paper on multifunction laser printer. Copy, print, scan, and fax machine in office. Modern print technology. Photocopy machine. Document and paper work. Professional scanner.

Amikor nyomtatót kell választani, sokan kizárólag a készülékek árát veszik figyelembe, amiből egyértelműen a tintasugaras nyomtatók kerülnek ki győztesen. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy egy tintasugaras nyomtató lehet jó választás, ha a költséghatékonyság a fő szempont, a nyomtatónak ugyanis a működtetése is pénzbe kerül. Az, hogy a lézernyomtatók vagy a tintasugarasak jelenthetnek jobb választás, nagymértékben függ a felhasználói szokásoktól.

Lézernyomtató: ha sokat nyomtatsz

Ha napi szinten nyomtatsz nagy mennyiségben, akkor a lézernyomtató tűnik ideális megoldásnak, hiszen az pontosan erre lett kitalálva. Éppen ezért, gyakran találkozol vele irodákban, ahol szinte állandóan működésben van. A lézernyomtatókat nem tintapatronok, hanem tonerek működtetik, egy minőségi toner pedig nagyon sokáig kitart, nem szorul cserére.

De mi van, ha nem kell ennyit nyomtatni?

Ritkább használathoz sokan választják a tintasugaras nyomtatót, mert olcsó, és aki nem nyomtat sokat, szeretné minél kevesebb pénzből megúszni a nyomtatóvásárlást. Azonban biztosan mindenki szembesült már a beszáradt patron problémájával: ha hónapokig nem használják a nyomtatót, a benne lévő tintapatron beszáradhat, és ebben az esetben újat kell vásárolni.

Megfontolandó, hogy egy lézeres nyomtatóval ilyen gondunk biztosan nem lesz: egy tartós Samsung M2070 toner addig használhat, amíg ki nem fogy, gyakoriságtól függetlenül, a tonerekben ugyanis festékpor van, vagyis nincs minek megszáradni. Ha tehát fennáll a veszélye, hogy a ritka használat miatt a festékpatron tönkremegy a tintasugaras nyomtatóban, szintén a lézer lehet jobb döntés, még akkor is, ha ritkán használod.

A tintasugaras nyomtatók akkor tudnak költséghatékonyak lenni, ha rendszeresen nyomtatsz velük, de nem nagy mennyiségeket. Hetente pár oldal elég ahhoz, hogy ne száradjon be a patron, de nem is fogy nagymértékben, így hosszú hónapokig elég lehet, ami benne van. Ilyen használat mellett valóban a tintasugaras verzióval jössz ki a legjobban.

Ahhoz tehát, hogy megtaláld a számodra ideális nyomtatót, a felhasználói szokásaidat kell átgondolni, ugyanis mindenkinek más felel meg. Ugyanolyan költséghatékony lehet egy tintasugaras, mint egy lézernyomtató, ha a felhasználói céloknak megfelel.

A fotó forrása:

Fahroni / Shutterstock.com

Mondd el a véleményed

Gyászhírt közölt a Budapesti Operettszinház: “Emléke felejthetetlen!”

December 20-án érkezik a Nightwish a Sportarénába