Ezúttal a tengerészek és Rihanna mentik meg a világot

Hirdetés

Hirdetés
Tegnap este sikerült megtekintenem az év első felének egyik legnagyobb Blockbustereként kikiáltott Battleship-Csatahajó című sci-fi-akciófilmet. A plakátok arról tanuskodtak már jóval a premier előtt, hogy a Transformers alkotóitól származik az ötlet, hogy egy társasjátékból egy látványbombát csináljanak. Szerencsére ez nem teljesen lett igaz, ugyanis nem Michael Bay volt a rendező, mint az alakváltó robotoknál, viszont mivel a tengeri hadviselésről van/lenne szó, igazi specialisták szerződtek ehhez a projekthez. Peter Berg rendező gyermekkora óta kellő mennyiségű információt kapott ahhoz, hogy egész életére a hadihajók a kedvencévé váljanak. Apja ugyanis tengerész volt, mindemellett rengeteg második világháborús ütközetről mesélt fiának. Szóval a film rendező-szempontból már jó kezekbe került.

Kicsit tartottam a blődség elhatalmasodásától, de szerencsére kellő mértékben visszafogott a sztori olyan értelemben, hogy nem válik giccsparádévá, holott rengeteg látványos akciót kapunk az arcunkba.

Hirdetés

A történet ügyesen lavíroz a fikció és a tudományos felfedezések még ésszerű, hihető mezsgyéjén, ugyanakkor a tengerészetet helyezi előtérbe, mint a nemzet és a világ megmentőjét. A film egy forradalmi újítással indul, amilyen még nem volt az emberiség történelmében (csupán 1-2 sci-fi-ben láttunk hasonlót): tudósok egy csoportja speciális üzenetet küld az űr egy távoli pontjába, ahol, feltételezésük szerint egy a miénkhez hasonlatos bolygók sora található. Az egyik ilyen bolygón talán fellelhető valamiféle élet. Ezalatt egy kocsmában egy ifjú semmirekellő, bátyja társaságában ünnepli 26-dik születésnapját pár ital segítségével. A pultnál meglátja „élete szerelmét”, akit, hogy lenyűgözzön, betör a szemközti élelmiszerboltba, hogy a lánynak ennivalót szerezzen. A folytonos zűrök és kilátástalanság mocsarából az idősebb fívér emeli ki azáltal, hogy kötelezi rá, jelentkezzen a flottához. A Hopper-tesók ettől a pillanattól fogva remek kis csapatot alkot(ná)nak, ha a vadóc tisztelettudó tisztté válna. Ehelyett eljut arra a pontra, hogy a kirúgás szélére kerül. Ekkor lépnek közbe az Idegenek…

A cselekmény  középpontjába innentől némiképp „belerondítanak” az űrből érkező jövevények, akik az óceánban vernek tanyát, maguk köré egy több kilométer sugarú védmezőt vonnak, mely meggátol bárminemű áttörést. Eme körön belül ragad néhány romboló, amelyek épp egy nemzetközi gyakorlatot folytatnak, karöltve többek között a japánokkal, nem messze pont attól a Pearl Harbortól, amit 70 éve a japánok hadüzenet nélkül megtámadtak. Ezúttal azonban a közös ellenség bajtársakká kovácsolja a két nemzetet.

A rendező külön figyelmet szentelt a történelem néhány momentumára, mint a legendás Missouri hadihajóra és jó pár nyugalmazott, II. világháborús veteránra is. Talán még sosem volt példa ilyen összefogásra ennyire nagy szakadékkal szétválasztott generációk között.

 

A többi részletet nem fedem fel, innentől már mindenki maga döntse el, érdemes-e beülnie egy 2 órás, szerethető és látványos filmre. Nekem nagyon tetszett, kevesebbet vártam, többet kaptam!

Hazai premier: 2012.04.18.
 

Főbb szereplők:

Taylor Kitsch

Alexander Skarsgard

Brooklyn Decker

Rihanna

Liam Neeson

Tadanobu Asano

Jó szórakozást!

Bártfai Balázs, 2012.04.20.

Mondd el a véleményed

Anti Fitness Club: „Különc csapat vagyunk”

Hatalom, pénz, mocsok a VIVA Televízión-Új sorozat!