Fantasztikus regényekkel varázsolja el olvasóit Orbán Erika

Fantasztikus regényekkel varázsolja el olvasóit Orbán Erika

Az írás gyönyörűsége

Vannak történetek, amelyek egyszerűen nem maradhatnak fiókba – mondja Orbán Erika, akinek eddig hat könyve jelent meg. Regényei születéséről, a könyvek szereplőinek életéről a http://betuveteseim.webnode.hu/ oldalon tudhat meg többet az, aki kíváncsi arra a látásmódra, arra a stílusra, amely Erika regényeire jellemző, s amely az elmúlt évek alatt a védjegye lett.

Erika számára az írás jelenti a világot. Azt a világot, ahol bármi megtörténhet, ahol elengedheti a fantáziáját. Azt a helyet, ami teret ad a benne feszülő gondolatoknak. S hogy milyen könyvek kerülnek ki a keze alól?

Az első a sokat mondó Carpe Diem címet viseli, s melynek lapjain egy fiatal nő, Laura gyötrődéseivel, vágyaival ismerkedhetünk meg. Végigkövethetjük küzdelmét a szerelemért, és azért, hogy visszakapja valaha volt életét. Rémálmok gyötrik, majd ráébred, hogy ezek a képek a valóság darabkái, melyeket, ha összerak, egy még a számára is hihetetlen történet bontakozik ki. És egy nap rádöbben, hogy muszáj saját kezébe vennie a sorsát, hogy a múltja a jelene legyen.

Ezt a könyvet egy „lányregény” a Hanna követte. Lapjain a főszereplő lány, Hanna, egy nap rádöbben, hogy a legjobb barátnője elárulta. A fájdalom elől világgá fut. Az áruló Eszter, akit valaki szintén elárult, ő is menekül, csak ő egy olyan helyre, ahonnan nincs visszatérés! Kettejük között őrlődik Attila, aki végül egy harmadik nővel találja meg rövid életű boldogságát. Szerelem, cselszövés, fájdalom, veszteség. Mindenki menekül valaki vagy valami elől, hogy a végén rádöbbenjen, élete, sorsa pusztán attól függ, hogy bizonyos helyzetekben milyen döntést hozott.

A Falunap – avagy szex és vidék című könyve pedig egy társadalmi korrajz. A falu mindennapjait – melyben a történet játszódik – átszövi a pletyka, és ott kísértenek a múlt árnyai is. Titka van a falu nagyhatalmú polgármesterének, titka van a gazdálkodónak, az orvosnak és a fiatal lánynak is. A könyv hol kacagtató, hol elgondolkodtató, az olvasó hamar magára ismerhet egy-egy szereplőben, s talán ettől olyan letehetetlen. A mi életünk elevenedik meg a lapokon, a gyötrelmeink, szerelmeink, lelkiismeret-furdalásunk, elrontott döntéseink köszönnek vissza a sorok között.

A társadalmi korrajz után egy kissé vidámabb, de nem kevésbé komoly történettel örvendeztette meg olvasóit Orbán Erika. Negyedik könyve a Bonyodalmak. Egy nő utazása Budapesttől Szamarkandig, a nyugalomtól az őrületig, a haragtól a megbocsátásig, a gyötrő kérdésektől – hogy mennyit ér a testvéri szeretet, hogy mit bír ki egy barátság – egészen odáig, hogy szembesül élete nagy tévedéseivel, miközben az is kiderül, kire számíthat akkor, amikor élete fenekestől felfordul. Zűrös családi kapcsolatok, fűszerezve némi romantikával, elhallgatott családi titkokkal, egy csipetnyi bűnnel és egy nagy adag megfelelni vágyással.

A kép című könyvében Teó, azaz Boros Teodóra a huszonegyedik századi fiatal lány életébe nyerhetünk bepillantást. Teó egy garázsvásáron talál egy régi képet, ami őt ábrázolja. Haza viszi, majd egy nap leveszi a hátulját, ahol talál egy nevet és egy évszámot: Sasvári Lídia 1888. Innentől két szálon fut a cselekmény, megismerkedhetünk a tizenkilencedik században élt Sasvári Lídia életével, és mellette párhuzamosan nyomon követhetjük Teo életét is. A két nő sorsa összefonódik, áthidal városokat és országokat. Teó mindenhol Lídia nyomában jár, és egyre jobban izgatja, hogy mi a kapcsolat közte és Lídia között. A két nővel bejárjuk Magyarországot, Franciaországot és Amerikát is. Amerikát, ahol Teó végre megleli a választ, ami olyan döbbenetes, hogy először el sem akarja hinni.

Legújabb kötete: A Hármas fogat, mely valójában két könyv. Az elsőben megismerhetünk három nőt, akik évek óta barátnők, hetente összejárnak, meg- és kibeszélik egymás gondjait. Kényelmes életüket bolygatja meg két férfi érkezése, akik mindhármuk életében okoz valamilyen változást. A férfiak elindítanak egy változást magában a faluban is, ahol akaratlanul ugyan, de felkeverik az állóvizet. A második könyv lapjain a három barátnő élete szépen lassan összefonódik egy negyedikkel, majd egy ötödikkel is. A sors rendeli őket egymás mellé, hogy egymás problémáira megoldást találjanak. Amíg megharcolnak életük, s egymás kisebb nagyobb gondjaival, az is kiderül, hogy mennyit ér a köztük lévő barátság, s az is, hogy ha nagyon akarják, akkor tudnak változtatni a sorsukon.

Erika most is dolgozik. Karácsonykor kerül ki keze alól legújabb kötete a Kisvárosi anziksz, mely egy kisváros, s lakói életét követi nyomon egy bizonyos életszakaszukban. Ahogy azt már Erikától megszoktuk, szerelem, árulás s az élet nagy kérdései tűnnek fel a lapokon. Mennyit ér egy házasság? Hol van a határa a szülői és a gyermeki felelősségnek? Bűn-e az, ha valaki visszaveszi azt, ami valójában őt illeti, de soha nem kapta meg – eddig?!

A könyvek megvásárolhatóak: https://www.facebook.com/pg/Erikakonyvek/shop/

 

 

 

Mondd el a véleményed

Érdemes megnézni! Álmodozz most, utazz később! – Új rovatot indít a KidsOasis

Dóka Attila: “Új valóságot kell kreálnunk.”