Farkas Gábor Gábriel: tisztelgő lemez a magyar könnyűzene előtt

Hirdetés

 

A magyar könnyűzene klasszikusai előtt tiszteleg most megjelent első szólólemezével Farkas Gábor Gábriel. A sokoldalú előadó Ajándék című albumán egy Psota Irénnel közösen felvett duett is szerepel.

 

Hirdetés

“Fontos misszió számomra, hogy a magyar könnyűzene elmúlt sok-sok évtizedének hagyományai, a kultúrkincsnek számító dalok fennmaradjanak” – fogalmazott a 37 éves Farkas Gábor Gábriel a lemez keddi sajtóbemutatóján a fővárosi Orfeumban, ahol a szórakozóhely három ével ezelőtti újranyitása óta rendszeresen fellép zenekarával.

    

Az albumon szereplő dalok a harmincas és a nyolcvanas évek között íródtak. Modern hangszerelésben szólalnak meg a CD-n olyan nagy slágerek, mint a Csak a szépre emlékezem (Hajdu Júlia és Halász Rudolf szerzeménye), a Szerelemhez nem kell szépség (Eisemann Mihály, Zágon István, Somogyi Gyula; ezt énekli közösen a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irénnel, a Nemzet Színészével), a Megáll az idő (Bágya András, G. Dénes György), a Hosszú az a nap (Szenes Iván), az Egy esős vasárnap délután (Fényes Szabolcs, Bacsó Péter) vagy a Máté Péter előadásában és zenéjével híressé vált Nálad meddig tart ez a szerelem? (szöveg: Neményi Antal), az Egy darabot a szívemből (S. Nagy István), illetve az Ez majdnem szerelem volt (zene és szöveg: Nagy Tibor).
    

“Gyerekkoromban nagyszüleim házának padlásán találtam egy gramofont, a régi lemezek egy varázslatos zenei világba vittek vissza. Sok-sok évvel később Garay Attilától tanultam meg a régi amerikai sztenderdeket, ő volt korábban Hofi Géza, Cserháti Zsuzsa vagy Charlie mestere is” – idézte fel Farkas Gábor Gábriel.

   

 A lemez sajtóbemutatóján jelen volt mások mellett Rácz Kati és Keresztes Ildikó énekes, Szenes Andrea, Szenes Iván lánya, és a telefon kihangosítója segítségével Psota Irén szólt elismerően az albumról. Farkas Gábor Gábriel elmondta, hogy a Szerelemhez nem kell szépség című dalt Psota Irén választotta, feléneklését a lemezstúdióban a művésznő koreográfiával kísérte.

    

Hirdetés

Az énekes több mint tíz éve lép fel zenekarával, és ad elő easy listening dzsessz sztenderdeket és örökzöldeket. Az Ajándék című lemez (kiadó: Magneoton) az elmúlt hat év munkája, az albumon szereplő számok eredeti előadói között volt Latabár Kálmán, Kiss Manyi, Hollós Ilona, Sárosi Kati, Mikes Éva és Szécsi Pál is. A sok közreműködő között volt Szirtes Edina Mókus, Farkas Gábor Gábriel állandó zenekarában Csák Péter zongorázik, Farkas Péter Bubu basszusgitározik, Földesi Attila játszik ütőhangszereken, a lemezen a fúvós szekcióban volt Hámori János, Nagy Balázs és Abbas Murád is.

Egy kis ízelítő a lemezről:

    

 

 

 

A színészként és festőművészként is ismert Farkas Gábor Gábriel 2000-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, az utóbbi években fontos szerepeket alakított a Magyar Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban vagy a Centrál Színházban is.

 

Mondd el a véleményed

Farkas Gábor Gabriel – Szerelemhez nem kell szépség

Megdönteni Hajnal Tímeát! – mától a mozikban + bevállalós előzetes