Fénytörés – animált klip és album a The Dreamcatchers-től

Fotó: Hegyi Júlia Lily - https://www.facebook.com/hegyijulialilyphoto - [email protected]
Hirdetés
Fotó: Hegyi Júlia Lily – https://www.facebook.com/hegyijulialilyphoto[email protected]

A The Dreamcatchers zenekarral Fénytörés című animált videóklipjük megjelenése apropóján beszélgettünk.

Hogyan született a Fénytörés című dalotok? Milyen volt az alkotói folyamat?

Zoli: A Fénytörés című dalunkat én írtam még tavaly novemberben, amikor koronavírusos voltam és otthon lábadoztam a betegágyamban. De más miatt is különleges ez a dal, ugyanis a hangszerelése is meglehetősen rendhagyó: csak akusztikus gitár, cselló és ének van benne, és a dal is nagyon rövidke a maga két és fél percével.

 

Hirdetés
Réka: Amikor Zoli átküldte a gitárt, azonnal megszólalt a fejemben egy dallamív és mivel én minden dalszöveget angolul írok, már álltak is össze a fejemben a sorok. Az angol verzió végül el is készült Confidence címmel.

 

Zoli: A dal és az albumunk felvételei a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának felhasználásával, az Esti Kornélból és Lázár Tesókból is ismert Lázár Domokosnál zajlottak tavaly november-decemberben, és Domokos amikor meghallotta ezt a dalt, azonnal beleszeretett. Ezért amikor arra kértük, hogy írjon hozzá magyar szöveget, nagy örömmel mondott igent. Ez azért is külön megtiszteltetés számunkra, mert bár Domokos manapság az egyik legismertebb magyar alternatív dalszövegíró, még soha nem írt a sajátjaién kívül más bandának szöveget.

 

Zoli: A stúdiófelvételek során jutott eszünkbe, hogy talán egy cselló jól kiegészítené gitárt, ezért Domokos ajánlására Rátkay Áront kértük meg, hogy tegyen vonósokat a dalba. Áron egy rendkívül tehetséges, alig 18 éves fiatalember, aki csodálatos csellószólamokat varázsolt a dalba.

 

Réka: Az album végső keverése és masteringelése a Unique zenekar billentyűsénél, Kovacsics Ádámnál készült, aki producere is lett végül a nagylemeznek. Egy másik dalban együtt dolgoztunk Ádám párjával, az énekes Völgyesi Gabival is, ami szintén óriási élmény volt számomra. Ha minden igaz, nincs is ezzel vége a kooperációnak.

 

Zoli: A klipet az Instant Cinema csapata készítette Gerócs Balázs vezényletével. Erről is van egy kisvideó:
Balázsnak teljesen szabad kezet adtunk, csak annyi volt a kérésünk hozzá, hogy ne egy történetet meséljen el a szövegklip, hanem a dal hangulatát erősítsék a vizuális eszközök. Szerintem sikerült.

 

Mit lehet tudni a korongról és hol tartanak jelenleg a munkálatok?

 

Az albumunk – amely a csapat debütáló korongja, a szerk.  – egyébként 10 számos lett, melyből 5 magyar, 5 angol nyelvű lett és jelenleg az angol dalok magyarítása zajlik olyan ismert dalszövegírók segítségével, mint Hujber Szabolcs, Tariska Szabolcs és Lázár Domokos.
Az albumot Kovacsics Ádám fogja kiadóként is mentorálni, de megjelenni csak azt követően fog, hogy az összes dal kapott magyar szöveget. Ez kb. április végére lehet reális. Az angol nyelvű verzió jelenleg Londonban van egy kinti hangmérnök-producernél, mivel célunk, hogy külföldön is megmutassuk magunkat. Reméljük sikerrel járunk.
A Fénytörés a napokban fog debütálni a Petőfi Rádióban is, már kaptunk meghívást a Dalra, magyar! című műsorba.

 

Réka: Nagyon sokat várunk első albumunktól, mert egyrészt rengeteg munkánk van benne, másrészt egy olyan zenei világot céloztunk meg, aminek Magyarországon tudtommal még nincsen képviselője, miközben külföldön olyan világsztárok fémjelzik ezt a fajta stílust, mint Lana Del Dey, Billie Eilish, a London Grammar, a Hooverphonic, a Daughter, a Morcheeba, de akár nagy kedvencemet, Demi Lovatot, vagy Ariana Grandet is említhetném. És hogy mi is ez a stílus? Jobb híján melankolikus-lírai popzenének tudnám nevezni, ami jelenleg egy nagyon erős trend a világ popzenéjében.
Mondd el a véleményed

József Attila legértékesebb alkotása

10 legszebb vers az óvodás ballagásra