Figgy pudding recept – a klasszikus karácsonyi desszert

🎄
Hirdetés

A figgy pudding egy gazdag, gyümölcsös desszert, amelyet hagyományosan az angolszász karácsonyi asztalokon találunk. Bár az elnevezése alapján „fügés pudingnak” gondolhatnánk, valójában sok más aszalt gyümölcsöt is tartalmaz, és inkább egy gőzölt süteményre emlékeztet.

Hozzávalók (8-10 személyre):

A pudinghoz:

  • 150 g aszalt füge, apróra vágva
  • 100 g mazsola
  • 100 g aszalt szilva, aprítva
  • 100 g datolya, magozva és aprítva
  • 100 g barna cukor
  • 100 g puha vaj
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 100 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 3 tojás
  • 100 ml brandy vagy rum (opcionális)

A tálaláshoz:

Hirdetés
  • Porcukor
  • Vaníliasodó vagy tejszínhab

Elkészítés:

  1. Áztatás:
    Egy nagy tálban keverd össze az apróra vágott aszalt gyümölcsöket (füge, mazsola, szilva, datolya) a narancslével és a brandyvel vagy rummal. Hagyd állni legalább 1 órán át, hogy a gyümölcsök jól megpuhuljanak és átvegyék az aromát.
  2. Puding massza elkészítése:
    Egy másik nagy tálban keverd össze a puha vajat és a barna cukrot, majd egyenként add hozzá a tojásokat. Fokozatosan keverd bele a zsemlemorzsát, lisztet, sütőport és a fűszereket (fahéj, gyömbér, szegfűszeg). Végül add hozzá a narancshéjat és az áztatott gyümölcskeveréket. Az egész masszát alaposan dolgozd össze.
  3. Formába öntés:
    Vajazz ki egy 1,5 literes pudingformát (vagy egy hőálló tálat), és béleld ki sütőpapírral. Töltsd bele a masszát, majd fedd le alufóliával, és kösd át szorosan egy madzaggal.
  4. Gőzölés:
    Helyezd a pudingformát egy nagy fazékba. Önts a fazékba annyi forró vizet, hogy a forma ¾ részéig érjen. Fedd le a fazekat, és közepes lángon gőzöld a pudingot 2,5-3 órán át. Ellenőrizd időnként, hogy a víz ne párologjon el.
  5. Tálalás előtt:
    A kész pudingot hagyd 15 percig hűlni, majd óvatosan borítsd ki egy tálra. Porcukorral hintsd meg, és tálald vaníliasodóval vagy tejszínhabbal.

TIPP:

A figgy puddingot akár hetekkel korábban is elkészítheted, mert az érés során az ízek csak gazdagabbá válnak. Tálalás előtt gőzöld újra 30-40 percig, hogy átmelegedjen.

Boldog karácsonyt és jó étvágyat!

Hirdetés
🎄

The post Figgy pudding recept – a klasszikus karácsonyi desszert appeared first on Karácsonyitipp 2023 – Karácsonyi hírek, tippek, ötletek.

Ez a cikk Figgy pudding recept – a klasszikus karácsonyi desszert először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Mondd el a véleményed

Karácsonyház Gödöllőn – íme a nyitvatartás

🎄

Advent helyesírása – íme a hasznos infok

Figgy pudding recept – a klasszikus karácsonyi desszert

🎄
Hirdetés

A figgy pudding egy gazdag, gyümölcsös desszert, amelyet hagyományosan az angolszász karácsonyi asztalokon találunk. Bár az elnevezése alapján „fügés pudingnak” gondolhatnánk, valójában sok más aszalt gyümölcsöt is tartalmaz, és inkább egy gőzölt süteményre emlékeztet.

Hozzávalók (8-10 személyre):

A pudinghoz:

  • 150 g aszalt füge, apróra vágva
  • 100 g mazsola
  • 100 g aszalt szilva, aprítva
  • 100 g datolya, magozva és aprítva
  • 100 g barna cukor
  • 100 g puha vaj
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 100 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 3 tojás
  • 100 ml brandy vagy rum (opcionális)

A tálaláshoz:

Hirdetés
  • Porcukor
  • Vaníliasodó vagy tejszínhab

Elkészítés:

  1. Áztatás:
    Egy nagy tálban keverd össze az apróra vágott aszalt gyümölcsöket (füge, mazsola, szilva, datolya) a narancslével és a brandyvel vagy rummal. Hagyd állni legalább 1 órán át, hogy a gyümölcsök jól megpuhuljanak és átvegyék az aromát.
  2. Puding massza elkészítése:
    Egy másik nagy tálban keverd össze a puha vajat és a barna cukrot, majd egyenként add hozzá a tojásokat. Fokozatosan keverd bele a zsemlemorzsát, lisztet, sütőport és a fűszereket (fahéj, gyömbér, szegfűszeg). Végül add hozzá a narancshéjat és az áztatott gyümölcskeveréket. Az egész masszát alaposan dolgozd össze.
  3. Formába öntés:
    Vajazz ki egy 1,5 literes pudingformát (vagy egy hőálló tálat), és béleld ki sütőpapírral. Töltsd bele a masszát, majd fedd le alufóliával, és kösd át szorosan egy madzaggal.
  4. Gőzölés:
    Helyezd a pudingformát egy nagy fazékba. Önts a fazékba annyi forró vizet, hogy a forma ¾ részéig érjen. Fedd le a fazekat, és közepes lángon gőzöld a pudingot 2,5-3 órán át. Ellenőrizd időnként, hogy a víz ne párologjon el.
  5. Tálalás előtt:
    A kész pudingot hagyd 15 percig hűlni, majd óvatosan borítsd ki egy tálra. Porcukorral hintsd meg, és tálald vaníliasodóval vagy tejszínhabbal.

TIPP:

A figgy puddingot akár hetekkel korábban is elkészítheted, mert az érés során az ízek csak gazdagabbá válnak. Tálalás előtt gőzöld újra 30-40 percig, hogy átmelegedjen.

Boldog karácsonyt és jó étvágyat!

Hirdetés
🎄

The post Figgy pudding recept – a klasszikus karácsonyi desszert appeared first on Karácsonyitipp 2023 – Karácsonyi hírek, tippek, ötletek.

Ez a cikk Figgy pudding recept – a klasszikus karácsonyi desszert először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Mondd el a véleményed

Karácsonyház Gödöllőn – íme a nyitvatartás

🎄

Advent helyesírása – íme a hasznos infok