Frank Sinatra – A Hang kritika!

Hirdetés


The Voice – Frank Sinatra vagy Vastag Tamás?

Hirdetés

Nos, a válasz azt hiszem mindkettő…

Hirdetés

A premierre a legnagyobb hóban, szélben indultam el autóbusszal. Most már tudom, – bár már akkor is tudtam – , hogy megéri elindulni és mindenképpen ott leszek ezen az előadáson, piros riasztás ide vagy oda. Megvallom őszintén, hogy nem vagyok nagy Sinatra rajongó, koncertekről ismertem csak pár dalát, amit Vastag Csaba előadásában hallottam. Ekkor viszont „rákészültem” a dolgokra, hogy képben legyek és meghallgattam egy válogatást az interneten.

Bizton állíthatom, hogy eddigi életem legjobb előadását láttam. Szomor György ismét kitett magáért. A címszereplőt pedig Tamás alakította, akiről a Veszprémi Légierő Zenekar vezetője is elismerően nyilatkozott már a közös munkáik kapcsán (a magyar Frank Sinatraként emlegette egy tavaly májusi koncerten). Első főszerepe volt ez a veszprémi énekesnek, de a színpadon bátran és magabiztosan mozgott. Ez adódhatott a sok-sok koncert alatt szerzett tapasztalatából, de én személy szerint úgy gondolom, hogy a színház világa teljesen más közeg. Hitelesen alakította Frank Sinatrát, néha már annyira, hogy azt éreztem, nem is Vastag Tamást látom. Élvezte és jól érezte magát a szerepében, élt a színpadon. A rendező, aki egyben az idős Sinatrát játszotta, nem is találhatott volna megfelelőbb embert erre a szerepre.

Ki kell emelnem még Gubik Petrát, akit a TV nézők a 2012-es X-Faktorban ismerhettek meg, a színházlátogatók pedig már korábban a Monte Cristo Grófjából és más színházi alakításából. A világhírű énekes feleségét, Ava Gardnert játszotta. A bájos színésznő ebben a szerepben rácáfolt kedves jellemére és hűen adta át a nagyravágyó Ava karakterét.

Szomor György pedig Szomor György volt. Bár most egy kicsi szerepet játszott, mindösszesen csak a darab elején és végén volt jelen. A lélegzet is megállt bennem, amikor előadta a My way című slágert és megjelent a dal alatt a három Sinatra a színpadon: az idős, a fiatal és az „igazi” kivetítve egy képen.

Mindezeket tovább emelte a tánckar profizmusa, hiszen nem más, mint az Experidance társulata lépett színpadra. A díszlet egyszerű volt, de az  összhatás a fényekkel csodálatosra sikeredett. A színekkel megvilágított, hosszú ruhaanyagokon táncoló experidances táncoshölgyek ámulatba ejtők voltak.

Az előadást mindenkinek ajánlom, hiszen minden korosztály megtalálja benne a maga kis „morzsáját”. A darab hűen tükrözi a kor társadalmi helyzetét – láthatjuk, hogy hogyan választják meg a fiatal Kennedyt elnöknek, betekintést nyerhetünk Sinatra szennyes ügyeibe: a maffiakapcsolatokba és nőügyeibe, hogy hogyan hagyta ott szerető feleségét Nancy-t és gyermekeit.

A színházi előadás igazi show, humoros, sokszor pikáns jelenetek után kapkodhatjuk fejünket, mégis a darab végére a néző egészen megsajnálja Frank Sinatrát és elgondolkozik azon, hogy tényleg ez a siker ára? Cserbenhagynak, kihasználnak… az emberek a végén eltűnnek a környezetedből… de legfőképpen a boldogtalanság?

Kíváncsi lennék, hogy mi játszódhat le Vastag Tamásban a darab végén, amikor leveszi az „álarcát”? Mennyire nyomasztja a karakter személyisége…. És végül: Frank Sinatrát mennyire nyomaszthatta a saját élete?

Egy használati utasítást viszont mindenképpen adnék Nektek. Ha esetleg rászánjátok magatokat és elindultok megtekinteni e remek alkotást, akkor azt mindenképpen tegyétek nyitott szemmel, nyitott füllel, de leginkább nyitott szívvel és lélekkel. A katarzis teljes lesz, ezt az egész társulat garantálja. 

 

Írta: Badicz Adrienn

Mondd el a véleményed

Szerelmi praktikák

Vastag Tamás: „Ez eddig a legjobb évem!”