Görbe Nóra Magyarország ma is kedvelt Lindájának lételeme a mozgás és a szeretet

Hirdetés

Görbe Nóra (Debrecen, 1956. szeptember 3. ) magyar színésznő, a Linda című tévésorozat kapcsán lett ismert. Édesapja Görbe János Kossuth-díjas színész, édesanyja Megyeri Éva pedagógus. Gyermekkorában balettozni tanult, majd ritmikus sport gimnasztikában versenyző lett, tae kwon dozott amiben zöld övet szerzett. 52 Tv mese is készült az MTV-ben. 8 lemeze jelent meg, melyek közül volt, ami több, mint 100 ezer példányban kelt el, emellett 12 videoklipje is készült. Több műsort is vezetett az MTV-ben, pl.; Vasárnapi turmix, 112 c. bűnügyi magazin.

linda1

Szeretett édes apukád Görbe János Kossuth-díjas színművész volt. Nehéz lehetett mellette, mellőle elindulni. Voltak álmaid, szüleid segítettek ezek valóra váltásában?

Édesapám 12 éves koromban meghalt, tehát nem tudtam mellőle indulni, nem tudott segíteni.Szüleim 3 éves koromban elváltak, tehát én Tőle távol nőttem föl, nagyszüleimnél, Szarvason. Itt kezdtem balettozni, hegedülni, atletizálni, versenyszerűen úszni.

Hirdetés

Egyszer a Zeneiskola vizsgaelőadására eljött meghallgatni hegedűjátékomat, erre kortársaim a mai napig emlékeznek. Pályaválasztásomat természetesen befolyásolta az Ő nagysága, tehetsége, hipnotikus erejű játéka. Jelentkeztem a Színművészeti Egyetemre, ahová elsőre felvettek.

linda3

– Magyarországon több mint hatmilliós nézettségű Linda visszatér? Hogy tudtad feldolgozni, hogy fiatalon egyik napról a másikra mindenki számára ismertté váltál?

Harmadévesként játszottam első filmfőszerepemet Bacsó Péter: Áramütés c. filmjében. Akkoriban számtalan Tv-film és Tv-játék készült, elárasztottak bennünket feladatokkal, szerencsés fiatalok voltunk, friss diplomásként is, alig tudtunk eleget tenni a sok felkérésnek, szinkronizáltunk, forgattunk, dolgoztunk. Ebbe a forgatagba érkezett az első Linda film, először egy epizódot forgattunk le, majd egy évvel később még kettőt. A többi évekkel később készült.

A sorozat ekkora népszerűségére, évtizedekig tartó töretlen jelenlétére, nemzedékekre gyakorolt nevelő hatására egyikünk sem számított.

linda2

– Minden sorozatban szereplő színészek ruhái Országos és Nemzetközi szinten befolyásolják a tinik és a felnőttek öltözködési stílusát. A Linda sorozatban melyik szetted vagy ruhadarabod volt a legfelkapottabb és számodra a legkedvesebb?

Ruháimat jelmeztervező tervezte és az MTV varrodájában készültek, nagyon bő szoknyák, melyekben akadálytalanul végezhettem a forgó és fejrúgásokat. A klumpa sajátom volt, a sárga esőkabát viszont tervezett, ujjatlan, kapucnis, éjszakánként meglehetősen hideg.

– Eltelt harminchárom év azóta, hogy először azt mondták, “verekedni fogsz”. Milyen nehéz volt kitörni a sport gimnasztikából? Mit adott neked lélekben a tae kwon do?

Több generáció fedezte fel valamely küzdősportot, harcművészetet, elkezdtek sportiskolába járni, így egészségükért is tettünk, nem beszélve arról, hogy lányok tömegesen jelentkeztek rendőrnek, amit az akkori Országos Rendőrfőkapitány nekem nem kifejezetten lelkesen megemlített.Az első tae kwon do edzések az én balett órákon rögzült lábfejtartásom korrigálásával teltek, éveken át kellett külön koncentrálnom arra, hogy párhuzamosan tartsam, egyébként elhangzott a ne balettozz! mondat. A küzdősport legalább olyan állóképességet és erőt igényel, mint a klasszikus balett, én alapvetően nem szeretem megütni a másik embert. A kaszkadőri munka egyik sarkalatos pontja, hogy a mozdulatokat úgy kell elvégezni, hogy az számtalanszor ismételhető legyen, sérülésmentesen. A keleti gondolkodásmód nagyon távol esik a nekünk tanítottól. Ez életfilozófiánkra, testünk, lelkünk problémáira, nehézségeinkre egyaránt vonatkozik. Nem vagyunk hibátlanok, emberek vagyunk, akik bizony hoznak rossz döntéseket is. De nagy erő van lelkünk mélyén, mellyel kijavíthatjuk ezek következményeit, meggyógyíthatjuk önmagunkat, társunkat, gyermekünket.

Férjeddel sokszor megnyertétek az élet kemény csatáját. Mi a titok?

Az egészség nem kizárólag zöldségfogyasztás, olyan komplex valami, amit egy életen át tanulunk. Édesanyám 77 évesen aktív, energikus, gyermekeim önálló, tudatos, felnőtt emberek, férjemmel pedig igyekszünk óvni, segíteni egymást, nehézségeinket megosztva és legyőzve, teljes életet élni. Nem kis életfeladat, minden tapasztalattal egy újabb lépést teszünk a teljesség felé.

Napsugár Anna

Mondd el a véleményed

Ezer meccs után a Sportpályában

Vizilabda EB 2014