Győzelem 21 percben

Hirdetés

A 33 esztendős rendező a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció-média és esztétikai szakán végzett, körülbelül tíz éve foglalkozik filmezéssel. A győztes című magyar 21 perces kisjátékfilm melankolikus mementó egykori olimpiai bajnok úszómesterről szól, aki minden nap újra és újra éli meg fiatal korát egy ábránd segítségével . Aki nagyon nehezen viseli, hogy elmúltak felette az idők, ezért a fejébe veszi, hogy minden nap leússza egykori rekordját. A fiktív karakter, Kovács István két híres magyar színész, a Jászai Mari-díjas Kamarás Iván és a Kossuth-díjas Lukáts Andor alakításában elevenedik meg. Géczy Dávid rendező vezetésével az alkotók az 1980-as moszkvai olimpiát rekonstruálták. A győztes története Farkas Dániel operatőr ötlete alapján készült.

A Győztes

Minden dalnak van ugye egy címe, ami a dal szövegéből adja az ihletet. Nálad hogy működik, honnan jött a Győztes film cím?

Hirdetés

– A Győztes cím nem emlékszem honnan jött. Talán Dani (az operatőr) írta le ezt a címet először. Egy ideig nem szerettem. Aztán láttam hogy a pályázatban szerepelt a nyertesek között. “Nyert a Győztes”. Azt hiszem én akkor döntöttem el, hogy ez lesz a film címe. Ma már mást mond nekem ez a cím, mint amikor elkezdtem dolgozni a könyvön. Valójában ez a fickó vesztes, ahogy legtöbb győztes az. Meddig tart a győzelem? Amíg állunk a dobogón? Vagy tovább?

Kik segítettek a forgatókönyv elkészítésében, mennyi idő alatt készült el?

– A forgatókönyv alapötletét Podmaniczky Szilárd Szép Magyar Szótárának egyik szócikke inspirálta. Farkas Dániel a film operatőre pedig megkeresett azzal, hogy most ő hoz egy ötletet végre és nem nekem kell írnom a nulláról. Dani azt mondta, szeretne egy nagyon szépen fényképezett filmet készìteni, amire a víz világa igen csak alkalmas. Ez lesz az ő operatőri vizsgafilmje. A történet az idős úszóról, aki kapcsolgatja a kapcsolókat meg úszkál éjszakánként, először nem jutott eszembe semmi. Aztán hírtelen elkezdett működni bennem egy történet. Ő a fiatal énjével versenyez. Le akarja győzni a fiatal énjét. Elmeséltem a történetet Laska Pál forgatókönyvírónak és már ketten heggesztettük a történet fonalát. Rájöttünk, hogy az eredmény elérése minden generáció motivációja. Így jött a történetbe a harmadik szál. A gyerekek szála.

– A film talán egy évig készült. A könyv pár nap alatt íródott. De a napok között hónapok teltek el.

Számodra a Győzelem mit takar a filmes munkádban, a szerelemben és az élet területén?

A Győzelem az életemben mindig az, ha valamit elérünk amit nagyon szerettünk volna. Legyen ez egy alkotás megvalósítása, egy nő meghódítása, vagy egy távoli utazás véghez vitele. Aztán az ember rájön, hogy nem így akarta, nem így képzelte. Hát ilyen számomra a győzelem is. Nyerni tudni kell és utána tudni kell a győzelemmel mit kezdeni. A győzelem csak egy pillanat, nem állandósult létállapot.

Milyen karakter típusok alapján választottad a szereplőket a filmbe?

Az úszót mogorva, de sármos öregúrnak képzeltem el, akinek hihetetlen tartása van. A fiatal énjét pedig egy olyan férfinek, aki akaratereje teljében van és elszántság, fájdalom tükröződik a szemében. Lukáts Andort Farkas Dániel operatőr barátom ajánlotta figyelmembe. Mindig nagy tisztelője voltam. Remek színésznek tartom. Kamarás Ivánt meg egyből láttam magam előtt, mint Andor fiatal énjét. Tudtam, hogy Iván a jelenlétével valami olyat ad a filmhez amit úgy tudnék megfogalmazni, hogy az ő személyiségével tud Andor fiatal énje életre kelni a vásznon. Egy modell, vagy egy úszó esetében nem látnám ezt a tekintetet. Iván érzékeny, finom munkát végzett.

A szereplőkkel milyen élmény volt dolgozni, és melyik volt a legszebb pillanata a forgatás alatt?

– Talán a legszebb pillanat az volt, amikor Iván a dobogón állt és szembe kellett néznie a győzelmével, hogy a feleségével ezt képtelen megosztani. De ezzel párhuzamosan Andorral forgatni a föld és víz alatti kabinban és meglátni a könycseppet a szemében ahogy a múlton rágódik.
Mind a két jelenet forgatása számomra meghatározó élmény volt.

Melyik jelenet volt számodra technikailag és érzelmileg a legnehezebb és miért?

– Technikailag a legnehezebb Andor haláljelenete volt. Búvár operatőrrel és A B kamerával forgattuk a jelenetet. Még pótforgatást is tartottunk.

Hogyan jelenik meg a film gondolatvilàga , a rendezõi elképzelés a jelmezekben?

Ki volt ebben segítségedre?

– A film egyik fele napjainkban játszódik, a másik fele több mint 30 éve. Így ez a kis mozi már kosztümös filmnek számít. Ami nagyon nehéz jelmezben az pont a nyolcvanas évek eleje. Ugyanis egy emelkedett hangulatú eseményt, egy olimpiát akartunk megjeleníteni. Mégis erre az időszakra leginkább az jellemző, hogy egy átmenet a 70-es évek sikkes, hippis világa és a neonszínekben pompázó nyolcvanas évek között. Rengeteg felvételt néztünk az akkori Olimpiákról, a divatról és úgy döntöttünk, hogy a jelmezekben, kellékekben egyfajta elegyet hozunk létre. Hiszen ma sem csak új tárgyaink, ruháink vannak, hanem van ami már 10 éves. A ruhákért és a stylingért Cynthia Cheik Asaad, míg a látványért Digi Kővári Attila volt a felelős.

Milyen zene stílus működött a filmhez?

A filmhez a lágy zongora illett a legjobban, néha kicsit éjszakai jazzes hangulata is volt. A film pedig egy örök klasszikussal indul. Hosszú és nehéz folyamat volt míg megtaláltuk a megfelelő zenéket. A film zeneszerzője Vojnits Márton. Állandó alkotótársam.

A kis filmet milyen célközönségnek szánod?

Remélem a filmet egy 10 éves gyerek és egy 90 éves idős ember is érti és érzi. Ez a célom ezzel a filmmel.

Mit üzensz a Győztes filmmel a nézőknek?

Hogy mit üzenek a nézőknek, azt döntsék el ők. Nem szeretném nekik megmondani mit gondoljanak.

Hol és mikor lesz a film díszbemutatója?

A Díszbemutató Szeptember 23.-án este 19 30 kor lesz a Mom Park mozi nagytermében.

Van-e már Nagyjátékfilm terved a jövőben?

Több nagyjátékfilm tervem is van. Egy thriller, egy eastern, egy akciófilm és egy dráma. Mindegyik projektemen dolgozom jelenleg.

Célom, hogy olyan filmeket készítsek amelyekért egész gyerekkoromban rajongtam és egyszer majd egy gyerek rajongjon az én munkáimért. Talán akkor elértem a célom…

Géczy Dávid

A film Címe: A Győztes

színes, magyar kisjátékfilm, 21 perc, 2014

rendező: Géczy Dávid
forgatókönyvíró: Géczy DávidLaska Pál
zeneszerző: Vojnits Márton
operatőr: Farkas Dániel
producer: Janovics ZoltánSkrabski Fruzsina
vágó: Lecza Attila

szereplő(k): 
Lukáts Andor (Kovács István)
Kamarás Iván (fiatal Kovács István)
Földes Eszter (feleség)
Szemző Simon (Simon)
Racsek Tamás (Tomi)

Sok sikert kívánok munkádhoz. És kívánom, mindig elérd célod és Győztes lehess filmes díjra.

Tisztelettel:

Napsugár Anna

fotoriporter, a cikk írója

Mondd el a véleményed

Panel specialista tanácsai a Babapercekben

Koós Réka nem ismeri Miley Cyrust